Gizemlerle Dolu "ISPARTA UÇAK KAZASI"

Konu sahibi son olarak 1214 gün önce görüldü
2007 Isparta uçak kazası, üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen halen bir sır perdesi. Türkiye için önemli olan 6 bilim insanın yer aldığı kaza incelendikçe inanılmaz detaylar ortaya çıkıyor. Atlasjet firmasına ait md-83 tipi uçak 30 Kasım 2007'de Isparta Süleyman Demirel havalimanına inişe geçtiği sırada gözden kayboldu. Keçiborlu yakınlarındaki Türbe tepeye çarptığı keşfedildi. Kaza sonrası ihmalkarlıklar ve hatalar zinciri bir bir ortaya çıktı. Peki bu uçak neden düşmüştü?

Videoda anlatılan çoğu detayı ilk kez duydum ancak doğru ise bu kadar tesadüfün aynı ana denk gelmesi mümkün değildir.

Yer yaklaşım ikaz sisteminin çalışmıyor olması, tepeyi fark edememelerine sebep olmuş ki böylesine önemli bir sistem nasıl olur da bozuk olabilir?
Uçağın rotasının yüklenmemiş olması ve pilotların kendi başlarına yön bulma çabası olacak iş değil ve bilinçli yapılmış olabilir.
Uçağın kalkışından 9 dakika sonrasında tüm kayıt cihazlarının devre dışı kalması nasıl mümkün olabilir?

Değerli bilim insanlarımızın olduğu bir uçağın, tesadüf olarak kazaya kurban gittiğine kendi adıma hiç ihtimal vermiyorum.

Videoda anlatılan çoğu detayı ilk kez duydum ancak doğru ise bu kadar tesadüfün aynı ana denk gelmesi mümkün değildir.

Yer yaklaşım ikaz sisteminin çalışmıyor olması, tepeyi fark edememelerine sebep olmuş ki böylesine önemli bir sistem nasıl olur da bozuk olabilir?
Uçağın rotasının yüklenmemiş olması ve pilotların kendi başlarına yön bulma çabası olacak iş değil ve bilinçli yapılmış olabilir.
Uçağın kalkışından 9 dakika sonrasında tüm kayıt cihazlarının devre dışı kalması nasıl mümkün olabilir?

Değerli bilim insanlarımızın olduğu bir uçağın, tesadüf olarak kazaya kurban gittiğine kendi adıma hiç ihtimal vermiyorum.
Ben sadece bilim insanlarının olduğunu, bazı cihazların çalışmadığını duymuştum.
Bu videoda bende senin gibi ilk kez duydum.

Bakalım 2. videoda neler anlatacak...

Ben sadece bilim insanlarının olduğunu, bazı cihazların çalışmadığını duymuştum.
Bu videoda bende senin gibi ilk kez duydum.

Bakalım 2. videoda neler anlatacak...

Uçağın gidiş rotasının yüklü olmaması inanılır gibi değil. Pilot nasıl bulacak yönünü o zaman?

Anlatılanların hiçbirinde mantık yok ve dilerim gerçekler ortaya çıkar.

Uçağın gidiş rotasının yüklü olmaması inanılır gibi değil. Pilot nasıl bulacak yönünü o zaman?

Anlatılanların hiçbirinde mantık yok ve dilerim gerçekler ortaya çıkar.
2 pilot ilk defa Ispartaya gidiyormuş, ayrıca simülasyon eksiklikleri de varmış.

national geographic de Uçak Kazası diye program var, geçmişte yaşanan havacılık tarihini etkileyen içerikleri gösteriyor.

Birde ingilizcen iyiyse youtube da bi kanal var, o da kendi başına aynı national daki gibi güzel simülasyonla grafiklerle anlatıyor.

2 pilot ilk defa Ispartaya gidiyormuş, ayrıca simülasyon eksiklikleri de varmış.

national geographic de Uçak Kazası diye program var, geçmişte yaşanan havacılık tarihini etkileyen içerikleri gösteriyor.

Birde ingilizcen iyiyse youtube da bi kanal var, o da kendi başına aynı national daki gibi güzel simülasyonla grafiklerle anlatıyor.

Vakit yaratabilirsem izlerim ve zaten bu kazanın tesadüf olmadığını başından itibaren düşünüyordum ancak önemli olan kimin yaptığının ortaya çıkartılmasıdır.

@Thor

Bugün pilot bir arkadaşımla bu konuyu konuştuk ve uçağın düşmesinin hiç de normal olmadığını ifade etti.
Crew Resource Management (CRM) diye bir eğitim varmış ve eğitim kapsamında da başta pilotlar olmak üzere, tüm kabin ekibine olası kaza risklerine karşı hızlı şekilde tepki verme öğretiliyormuş. Kaptan pilot hata yaparsa mutlak surette ikinci pilot bu hataya hızlıca müdahale edermiş ayrıca uçak kayıt cihazlarının da uçuş öncesi kontrolleri yapıldığı için uçuş sırasında kayıt cihazlarının durup dururken devreden çıkması mümkün değilmiş.

İkinci videoyu ben de merak ediyorum, bakalım daha neler var?

@Thor

Bugün pilot bir arkadaşımla bu konuyu konuştuk ve uçağın düşmesinin hiç de normal olmadığını ifade etti.
Crew Resource Management (CRM) diye bir eğitim varmış ve eğitim kapsamında da başta pilotlar olmak üzere, tüm kabin ekibine olası kaza risklerine karşı hızlı şekilde tepki verme öğretiliyormuş. Kaptan pilot hata yaparsa mutlak surette ikinci pilot bu hataya hızlıca müdahale edermiş ayrıca uçak kayıt cihazlarının da uçuş öncesi kontrolleri yapıldığı için uçuş sırasında kayıt cihazlarının durup dururken devreden çıkması mümkün değilmiş.

İkinci videoyu ben de merak ediyorum, bakalım daha neler var?
Uçağın elektronik araçları bilerek bozulmuştur.
Ama 2 pilot oraya ilk defa uçuyormuş, uçağın rotasına bakınca son anda tepeyi görüp uçağı yükseltmeye çalışıyorlar ama uçağın kuyruğu tepeye çarpıyor.
Yani yine de kuyruk çarptı diye uçağın parçalanması normal mi değil mi bilemedim. Uçak 2-3 parçaya ayrılır ama bunun gibi parçaların her yere dağılması normal mi acaba?

Uçağın elektronik araçları bilerek bozulmuştur.
Ama 2 pilot oraya ilk defa uçuyormuş, uçağın rotasına bakınca son anda tepeyi görüp uçağı yükseltmeye çalışıyorlar ama uçağın kuyruğu tepeye çarpıyor.
Yani yine de kuyruk çarptı diye uçağın parçalanması normal mi değil mi bilemedim. Uçak 2-3 parçaya ayrılır ama bunun gibi parçaların her yere dağılması normal mi acaba?
Kaza ilk olduğunda, uçak mühendisi arkadaşlarla da bu konuyu tartışmıştık ancak uçağın nasıl düştüğüne dair tüm resmi verileri görmeden net yorum yapamadılar.

Uçağın kuyruğu çarptığında nasıl bir hasar meydana geldiği çok önemli yani kuyruk sadece koptu mu yoksa alev mi aldı ayrıca kuyruğa yakın motorlar durdu mu yoksa çalışmaya devam mı etti ya da yanmaya mı başladı?

Uçağı enkazının çarptığı noktadan çok daha uzak bir yerde çıkması da çarpma sonrası uçağın belli bir süre havada devam ettiğini gösteriyor ve belki de yumuşak iniş yapmak için dağlık alandan uzaklaşmaya çalıştı ancak hızlı irtifa kaybedip çakılmış da olabilir ve o zaman uçak da parçalanabilir.

Pilotların o yöne ilk kez uçmasının aslında önemi yok çünkü zaten ilk baştan, uçağın rotası yüklenmemiş ve havada en tecrübeli pilot bile tahminle yön bulamaz ancak otomatik pilotu devreye sokup bir şekilde havalimanı rotasını bulabilirlerdi ancak anladığım kadarı ile uçaktaki tüm sistemler arızalı olunca otomatik pilot da devreye girmedi.

Uçak ile seyahat etmek aslında en güvenli ulaşım metodudur fakat burada yaşanan aksaklıkların hiçbir mantıklı açıklaması bulunmuyor.

Geri