Gıda fiyatlarına zam

🕒 Konu sahibi 9 saat önce aktifti
Et fiyatlarında bir yıldır önlenemeyen artışa şimdi de deprem fırsatçılığı eklendi. Yılbaşından bu yana yüzde 50’yi geçen fiyat artışlarını şimdi de deprem vurdu. Kıyma 300 TL’ye yaklaştı. Tüketiciden tepki gören kasaplar fahiş artışları protesto etmek için kepenk kapatmayı tartışıyor.

Türkiye’de et ve süt fiyatlarında iki yıldır uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hem üretici hem de tüketici zorda. Geçtiğimiz yıl süt fiyatlarını baskılamak isteyen ekonomi yönetimi ve Ulusal Süt Konseyi (USK), bir yıl boyunca çiğ süt fiyatını artırmayarak binlerce hayvanın kesime gitmesine sebep oldu.

O günlerde “Bunun faturasını ödeyeceğiz” diyen eski Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “İşte fatura geldi. Şimdi yine yurttaş mağdur oldu. Herkes uyarmıştı ama dinleyen olmadı. Kasap esnafı düşen satışlardan ve her hafta gelen zamlardan bıktı, dükkân kapatmak istiyor. Ama kapatırsak müşteri marketlere kaçar” diye konuştu.

‘BİR TEK ET Mİ PAHALI?’

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı ise kepenk kapatmanın çözüm olmayacağını belirterek “Esnaf kapatınca marketler kazanır. Şu an felaketle boğuşuyoruz, önümüzde cenaze var. Et fiyatını konuşmayalım. Et fiyatlarından bakanımızın da haberi var gerekli önlemleri alacaklar ama şu an deprem bölgesindeler. Kaldı ki her şeye zam geliyor, et ucuz. 2 lira olan domates 20 lira oldu, 1 lira olan ekmek 5-6 lira oldu. Eti gündemde tutmayı bırakalım” diye konuştu. Yılbaşından bu yana zamların sadece bir hafta durduğunu söyleyen İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara ise “Tam o hafta deprem oldu. Bu kez de derpem bahanesiyle fiyat artmaya başladı. Kıyma fiyatı 300 liraya dayandı. Satışlarımız 3’te 1’e düştü. Esnafımız dükkân kapatmak istiyor biz sakinleştiriyoruz” dedi

BÖLGEDE HAYVANCILIK BİTMEK ÜZERE

BÖLGEDE hayvancılık yapılacak bir hal kalmadığını söyleyen Kahramanmaraş Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu ise “Küçükbaş hayvanların yüzde 90’ı telef oldu. İnsanlar hâlâ çadır bulamıyor nasıl hayvancılık yapsınlar. Yem yetmiyor bölgeye, hayvanlar aç kaldılar. Şu anda piyasa depolardaki etlerle dönüyor onlar bitsin asıl fiyatları o zaman göreceksiniz. Bu bölge hayvancılık için çok önemli ve hayat durdu burada. Hâlâ artçı depremlerle evler ahırlar yıkılıyor, kimse giremiyor ahırlara. Birliğimizde kullanılabilecek bilgisayar dahi yok. Acilen bölgeye yem desteği gelmeli depremden kurtulan hayvanlar soğukta aç kalıyor” diye konuştu.

Kaynak: Ete bu kez deprem zammı

kapak_012625.jpg

Doğrudan depremle ilgisi olmasa bile depremin yıktığı şehirlerde hayvancılık yapanlar sıkıntı yaşıyor ve var olan sorunu ne yazık ki deprem daha da arttırdı.

Sorun deprem değil ahlak .bulgar gürcü kendi milletine bunu yapmiyor .yaparsa devleti tepesine çöküyor. hükümet koronadan beri elini piyasadan çekti. Tek yaptıkları utanmaz ahlaksız demek .başka bisey yapmıyorlar

Sorun deprem değil ahlak .bulgar gürcü kendi milletine bunu yapmiyor .yaparsa devleti tepesine çöküyor. hükümet koronadan beri elini piyasadan çekti. Tek yaptıkları utanmaz ahlaksız demek .başka bisey yapmıyorlar
Son paragrafı okudun mu?

Soğuktan ve açlıktan ölen hayvanlardan bahsedilip yem desteği talep ediliyor. Deprem öncesi var olan durumdan bağımsız ele almak gerekiyor.

Fiyat artışlarının sebebi olarak gösterilen kuş gribi nedeniyle yaklaşık 6,5 milyon yumurta tavuğu itlaf edildiği belirtiliyor

2022 yılında dünyada ciddi bir kuş gribi salgını yaşanırken hastalık 2023'ün ilk aylarında Türkiye'de de baş gösterdi. Ocak ayında marketlerde adedi 1,75-2 lira olan yumurtanın fiyatı mart ortasında 3 liraya yükseldi

Dünya gazetesindeki habere göre Denizli'de yaklaşık 1,5 milyon, Afyonkarahisar Başmakçı bölgesinde ise yaklaşık 5 milyon yumurta tavuğu itlaf edildi. Bölgelerin karantina altında olduğu ve takip edildiği belirtiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son verilerine göre Afyonkarahisar 16,8 milyon ton yumurta tavuğu varlığı ve yüzde 13,9 pay ile lider durumda.

Ocak ayında 1,75-2 lira arasındaydı

Afyonkarahisar'ın yumurtada lider şehir olması ve hayvan varlığının önemli bir kısmının itlaf edilmiş olması yumurta fiyatlarına da yansıdı. Ocak ayında marketlerde adedi 1,75-2 lira olan yumurtanın fiyatı mart ortasında 3 liraya yükseldi. Bölgenin karantinada olması nedeniyle hastalık geçene kadar fiyatlarda yükseliş bekleniyor. BESD-BİR'den yapılan açıklamaya göreyse etlik tavuk alanında bir sıkıntı bulunmuyor.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, konuyla ilgili değerlendirmesinde "Afyon'da 4 milyon 900 bin civarında itlaf var. Ama olay şu aslında burada 2,5 milyon kayıtlı hayvan var." dedi.

Murat Arslan 10 km yarıçapında bir alanda henüz hastalanmamış hayvanların da belirlenip bunlar için yüzde 100 tazminat ödenmesi gerektiğini söylüyor. Arslan, "Üreticilerden gelen bilgiler bu sırada beklenildiği şeklinde. Hızla örneklerin alınması veya örnek alınmadan bile bu bölgelerin o kordona dahil edilip oradaki hayvanın itlaf edilmesi gerekiyor. Burada bazı sorunlar olduğu üreticiler tarafından söyleniyor. Yetiştiriciler örneklerin alınması için geçen sürede bulaşın arttığını, dolayısıyla tazminat haklarının düştüğünü iddia ediyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak

1645256586550-new-project-8-kopyasi.png

Dışarıda yemek yemek bile lüks sayılıyor artık...
Geçen arkadaşla oturduk yemeğe 450 TL ödedik. Yani yemekte yemek değil fast food tarzı sayılır:(
sonra dedik başka bir mekanda sufle ve kahve yiyip içelim , sufle 82 TL türk kahvesi 50 TL yuh dedik kalktık...
Arkadaşıma dedim gel sufleleri bizde yiyelim 5 dk da hazır ben yaparım. Tencerede 2 sufle maliyet belki 10 bilemedin 15 TL filan (1 yumurta , 2 kaşık kakao, 2 parça bitter çiko, 2 kaşık un , yarım çay bardağı süt, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 kabartma tozu)
Yani esnaf kazansın diyoruz tamam ama esnaf bizi kazıklıyor gibi!
2 yudum türk 50 TL kahve paketi 25TL yaaa !

Geçen arkadaşla oturduk yemeğe 450 TL ödedik. Yani yemekte yemek değil fast food tarzı sayılır:(
sonra dedik başka bir mekanda sufle ve kahve yiyip içelim , sufle 82 TL türk kahvesi 50 TL yuh dedik kalktık...
Arkadaşıma dedim gel sufleleri bizde yiyelim 5 dk da hazır ben yaparım. Tencerede 2 sufle maliyet belki 10 bilemedin 15 TL filan (1 yumurta , 2 kaşık kakao, 2 parça bitter çiko, 2 kaşık un , yarım çay bardağı süt, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 kabartma tozu)
Esnaf ne yapsin kira parasi işci maliyeti sigortasi bagkuru masrafi

Senin ev yemekleri tarzı bir yerin olsa hiç boş kalmazdı.:)

Evet, maalesef fiyatlar çok yüksek ve üstelik kaliteli hizmet / sunum da o verilen fiyatın karşılığı olmuyor. Beş yıldızlı otel restoran fiyatı talep eden işletmeler var ancak ne yemek o kalitede oluyor ne de çalışanların sunduğu hizmet...

İş amaçlı da çok fazla dışarıda yemek yemek zorunda kalınıyor ancak dediğim gibi kesinlikle sunulan hizmet o fiyatların karşılığı değil maalesef...

tavuklar götünden çıkan yumurtanın 3 lira ettiğini bilse daha lüks ve ısıtıcılı kümesler isterlerdi bizden. kümese tilki dadanınca böyle oluyor işte, peki tilki kim bunu da forumda üç beş troll dışında herkes biliyordur herhalde.

zorla yan komşunun kümesine hırsızlığa teşvik ediyolar insanı.
sabah erken teyze uyanmadan, günlük yumurtamı çalayım.

Ben de yeni fıtnes a yazıldım, gidiyorum beslenme programı yapmış hoca. Diyo günde 5-6 yumarta ye.
Ula pe.venk babamın kümesi mi var. 5-6 nasıl yiyeyim şu fiyata bak

Esnaf ne yapsin kira parasi işci maliyeti sigortasi bagkuru masrafi
Canım benim esnaf bunu bu şekilde yansıtması saçma tamam masrafı çok ama bunu halktan değil ,devletten bir düzenleme getirmesini ısrarla talep etmeli.En basiti bir kahve 50TL olamaz olmamalı bu şekilde batar zaten o kirayı da ödeyemez .
20 fincan çıksın daha çok çıkartıyorlar da hadi 20 olsun 20 fincan türk kahvesinden kazancı 1000 TL maliyet 50 TL bile değil bu şekilde olmaz.

Canım benim esnaf bunu bu şekilde yansıtması saçma tamam masrafı çok ama bunu halktan değil ,devletten bir düzenleme getirmesini ısrarla talep etmeli.En basiti bir kahve 50TL olamaz olmamalı bu şekilde batar zaten o kirayı da ödeyemez .
20 fincan çıksın daha çok çıkartıyorlar da hadi 20 olsun 20 fincan türk kahvesinden kazancı 1000 TL maliyet 50 TL bile değil bu şekilde olmaz.
Adaletin saglanmadigi yerde insanlar kendi adaletini bu sekilde yansitir
Bana sorsan ben de pahali derim, ben sadece bu kadar pahalilikta normal buluyorum

Geri