Gerçekliğin ne olduğunu veya ne olmadığını araştırıyorsanız, kuantum fiziğine bakmanızda fayda var. (atom altı dünya)
Atom altında ne olup bittiğini incelerken daha önce bildiğiniz tüm fizik kanunlarını unutun.
Orası için başka kurallar söz konusu, olasılık gibi.
Oradaki fizik, olasılık kurallarına göre işleyen sıradışı bir fiziktir.
Ama sonuçta o fiziğin bi sonucu olarak biz varız.
Büyüklerin dünyasından her ne kadar çok farklı gibi dursada, iki fizikte aslında tek bir fiziktir.
Evrenin fiziği.
Bakın mesela orada bi atom altı parçacık kendiliğinden varolup yokolabiliyor.
Veya tek bir atom altı parçacık gözlem yapıldığında tek bi yerde, gözlem yapılmadığı zamanlarda aynı anda birden fazla yerde olabiliyor.
Bu matematiksel denklemlerle kanıtlanmış bi durum.
Başka bi örnekde ise;
Bir atom altı parçacığın hem dalga hemde parçacık gibi davrandığı gözlemlenmiştir. (çift yarık deneyi )
Parçacık tek bi yarıktan geçmesi beklenirken aynı anda iki yarıktanda geçmiştir.
Olasılığın atom altı dünyada nasıl hüküm sürdüğü ile ilgili dahada güzel bi örnek veriyim;
Schrödinger’in kedisi adlı düşünce deneyinde kapalı bi kutuya bir kedi konulur.
Kutunun içinde bir şişe zehir ve o şişeyi kıracak bir düzenek vardır.
Düzenek tam olarak %50 olasılığa göre tasarlanmış.
Yani %50 ihtimalle ya şişe kırılacak ve zehir kediyi öldürecek, yada şişe kırılmayacak ve kedi ölmeyecek.
Deneyi sıradışı ve güzel yapan ise bizden sonucu nasıl istediğidir.
Deney herhangi bi gözlem yapmadan kutunun içindeki durumu sormaktadır.
Kedi ölü mü diri mi?
Kuantum fiziğine göre kedi hem ölüdür hem diridir.
Gözlemci olaya dahil değilken , iki olasılıkta gerçekleşmektedir.
Gözlem yapıldığında ise kutuyu açıp bakan gözlemci, %50 olasılığın iki sonucundan birine şahit olur.
Kediyi ya ölü bulur, yada hayatta.
Gözlemci olaya dahil olana kadar, kedinin atomaltı parçacıkları hem dalga hemde parçacık gibi davranmaktadır.
Atom altı parçacıklar %50 ihtimal söz konusu olduğu için iki farklı sonucuda gerçekleşmiştir.
Kedi iki farklı evrendedir, birinde ölü diğerinde yaşıyor.
Sonuç olarak evrendeki atom altı parçacıklar olasılıklara göre hareket etmektedir.
Önünüze her çıkan her karar verme durumunda, aslında her seçeneğide seçmiş oluyorsunuz..
Sadece bu hepsi seçilen seçeneklerden birini deneyimlereyek varlığınızı sürdürüyorsunuz..
Buda şu demek oluyor..
Sonsuz sayıda paralel evrenler var ....
Bunları var eden kuantum fiziğidir, parçacıkların davranışları..
Eğer illede her hangi bir durumu gerçek olarak adlandırmak istiyorsanız, kuantum fiziğinin sıradışılıklarına diyebilirsiniz...
Bilimin bize sunduğu gerçeklik modeli budur..
Olasılık sonuçlarından sadece birine gerçek diyoruz..
Deneyimlediğimiz evrene gerçek diyoruz..
Matematiksel hesaplar yapıldığında ise gerçeklik anlayışımız yıkılıyor tabi..
Bütün ihtimallerde gerçekleşmektedir..