Genetik hastalıklar birer imtihan mı?

🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Yüce tanrımız sırf biz halimize şükredelim diye nice insanların sakat,özürlü doğmasına sebep olmuş.artık bizede bakıp bakıp şükretmek düşer..ona ise bir ömür acı çekmek.
F8FD0035-49F5-43BE-98D8-4520485F8D15.jpegHayat cinsel yolla bulaşan ölümcül bir hastalıktır..

Abi ben sunu anlamiyorum.

Varsa bir hastaligin genetikse hadi senin annen baban dusunmemis seni yapmis. Sen bari dur be kardesim. Cocuk yapma.

Mesela kalp hastaligi, mesela bobrek hastaligi yada baska seyler.

Dunyaya gelen o cocuk omru boyunca ugrasacak sagligi icin ve hatta belki senden once vefat edecek.

Yapmayin olum ya sizin de nesliniz sizde kaliversin uremeyiverin. Cok mu onemli.

Bu konuda bende ikileme düşüyorum .
Kimsenin yaşamaması dilegiyle diyorum sadece.

Öncelikle uzun yazacağım ve doğrudan konu başlığındaki soruyla alakası olmayacak. Okumak istemeyen için baştan infomuzu verelim.
Evlenmeden önce bildiğiniz üzere çiftlere bazı testler yapıyorlar. Sma, talasemi vs gibi. Bununla ilgili bir bulgu oluştuğunda sizi bilgilendiriyorlar ve sanırım bebek sahibi olmayı düşündüğünüz zaman tüp bebek yöntemiyle sağlıklı geni seçerek bebek sahibi olmanızı sağlıyorlar. Önceden tedbir alabiliyorsunuz yani bu hastalıklar için. Kan uyuşmazlığı da keza gebelik içerisinde önlemini alabileceğiniz bir şey.
Hamilelik sürecine gelelim. Size hamilelik sürecinde tarama testleri yapıyorlar. İkili, üçlü, dörtlü. (Biz doktorumla üçlü yaptırmadık, her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır) Bir de 35 yaş üzerine tavsiye edilen (elbette altı da oluyordur ama 35 üstüne yapılması sıkı sıkıya tavsiye ediliyor) fetal dna testi var. Güvenilirliği yüksek. Yine de elbette bunlar, tanı değil tarama testi olarak geçiyorlar. Fetal dna birçok parametreye bakıyor.
Amniyosentez denilen bir işlem de var, bu rutin değil; şüpheli durumlarda yapılıyor. Ayrıca detaylı ultrasona da giriyorsunuz. Elbette bunların hepsi isteğe bağlı. Hiçbirini yaptırmayan çiftler var. Sonuç ne olursa olsun gebeliğini devam ettirmek isteyen. Ben ise, bilimin tüm imkanlarının kullanılması taraftarıyım. Mesela bir risk çıktı ama siz yine de gebeliği sürdürmek istiyorsunuz; Engel riskini bilerek doğuma ve bu yola girilmesi sanırım kişiyi daha güçlü tutar. Ama bu sadece benim şu anki fikrim. Çok zor şeyler, allah gerçekten düşmanımın başına vermesin, kaldı ki testlerle riski/olasılığı belirlenemeyecek bir sürü sendrom/engel de var.
Diyeceğim şu, bilim size bazı imkanları tanıyor. Elbette inançlı tarafım şurada devreye giriyor, en doğrusunu Allah bilir. Biz elimizdeki imkanları kullanıyoruz sadece. Rabbim henüz doğmamış olanları da doğmuş evlatlarımızı da korusun. Hiçbir anne babayı böyle şeyleri düşünmek zorunda bırakmasın.

Doğada bunlar olur. Elimine edilir. İnsan seleksiyon kurallarını bozdu. Doğaya ihanet etti.

İhanetin sonuçlarına katlanacagiz.

Testleri yaptirmamasida kaderinde var demekki.
Allah ne yazmissa o olur. Cuzi irade mi?
Ahbap o soyle olur. Allah sana bir musibeti yazmis degil mi? Seni onunla siniyor. Oyleyse sen o testi yaptirsan bile cocuk sorunlu doguyorsa kulli irade seni siniyor demektir. Yani bakalim hani kulum naapcak. Hani isyan mi etcek yoksa benden mi medet umucak gibilerinden.
Tanrinin bazem bole uyuzluklari vardir.
Eeee sinav?
kisi ile alakali olursa dert ve bir insan sizin icin sorunsa onunda kolayi var.
O sorunlu kisi de obur kisinin sinavi olur.
Mesela bu da benim sinavim. Bakalim ben iman etcem mi? Yoksa bole abuk subuk konusmaya devam mi edecegim?
Ama benim boyle abuk subuk konusmak kaderimde varsa zaten bu onceden tasarlanmis demektir. Cuzi iradem ile her halukarda sonuc ona iman etmeye cikiyor.
Bidakka belkide iman etmemem yada bir sure iman edip sonra inkar edip en sonunda yaslaninca tekrar iman etmemde onun planinin bir parcasidir.
Rab bir aciyi verir. Bakalim kulum azitacak mi hesabi.
Dedim ya , tanrinin hobisi bu.
Istedigimiz ilim ilmihal kitaplarina hatta bediuzzaman'a bile bakin.
Bu olay boyle. Isine gelmeyen varsa sttrsin gitsin. Tanri kimseye zorla inam demiyor. Zorla inanmamaniz yada inanmaniz bile sinav olsa da.
Test yaptirdiniz yahut yaptirmadiniz
Sknti yok
Derdi veren allah dermanida verir metin olun.

Geri