Geleneklerimize bağlı kalarak çağdaşlaşmak mümkün müdür?

Konu sahibi son olarak 31 gün önce görüldü
Saygıdeğer IRCForumlari.Com.TR Üyeleri;

28. Haftanın Tartışma Konusu: Geleneklerimize bağlı kalarak çağdaşlaşmak mümkün müdür?

Çağdaşlaşmaktan kasıt nedir? Gelişmek gibi algılayacağım şimdilik.
Gelenek derken neyi kast ediyoruz? Bazı gelenekleri ve değerleri korumak güzel. Ama insana fayda sağlamayan, zorluk çıkaran gelenek, adet, görenek vb öğeleri at çöpe gitsin.
Mesela gelinlere kırmızı kurdele bağlamak bunun kadını aşağılamaktan öte bir görevi yok. Safsata. Utandırıcı da aynı zamanda. Aslında başka bir anlamı varmış da, sonradan bekaret temsiline dönmüş de bilmem ne. At çöpe gitsin.

Berdel ya da eş ölünce erkek kardeşle evlenmek gibi tarafların rızası olmadığı durumlar-töre ya da gelenekler, böylesi yerin dibine batsın tabi.

Ama bayramlarda yapılan ziyaretler, büyüklere saygı, kadını koruma, misafirperverlik bunlar güzel kültür öğeleri. Aslına bakarsanız, ben adet, gelenek, görenek, töre vs arasındaki ince ayrımı görmeksizin genel olarak konuşuyorum.

İnsanı maddi ve manevi anlamda zora sokan her bir kültür öğesinden, emir değil ya, vazgeçilebilir.

Gelenek nedir arkadaş? Senden kuşaklar önce yaşamış bunaklarin davranış modellerini ben neden sürdüreyim? Ya da senin çocuğun niye Sinoplu gibi yaşamaya devam etsin. Muhafazakarlik milliyetçilikle birlikte seni orangotana yakın tutan iki şey zaten. Ne çağı ne çağdaşlığı

Geleneklere bağlı kalınarak çağdaşlaşılmaz. Bazı gelenekler zamanla işlevini yitirebilir, önemini kaybedebilir, çağa uymayabilir. Dolayısıyla çağdaşlaşmak için bazı gelenekleri terk etmek/bırakmak gerekir.

Gelenek nedir arkadaş? Senden kuşaklar önce yaşamış bunaklarin davranış modellerini ben neden sürdüreyim? Ya da senin çocuğun niye Sinoplu gibi yaşamaya devam etsin. Muhafazakarlik milliyetçilikle birlikte seni orangotana yakın tutan iki şey zaten. Ne çağı ne çağdaşlığı

Abi sen niye sinoplulara geçirdin şimdi?
hayır suçu ne bu insanların

Abi sen niye sinoplulara geçirdin şimdi?
hayır suçu ne bu insanların

Sinop çok sinsi. Sanki gariban Anadolu insanı gibi. Ama çok tehlikeliler. Bayburt'lu tamam belli zaten. Gardini alırsın gol yemezsin. Ama Sinop...

Sinop çok sinsi. Sanki gariban Anadolu insanı gibi. Ama çok tehlikeliler. Bayburt'lu tamam belli zaten. Gardini alırsın gol yemezsin. Ama Sinop...

O konuda haklısın abi.
Tanıdığım bütün sinopluları düşündüm bu cümleden sonra, haklısın yani

Geri