Gavur İzmir

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Halbuki muhafazakar denilen Konya’da daha çok alkol tüketimi pislik var..

Alkol ile pislik kelimesinin yan yana gelmesi beni biraz üzdü.
Yara temizlemek için de alkol dökülüyor bu arada.
neyse konu gavur izmir, izmir’ in bi gavurluğunu görmedim, hatta tatihte gavurları denize döktüler diye biliyoruz

Sene olmuş 2023, şu konu başlığına bakın.
bu bir hayal kırıklığı..

Son düzenleme:
Severim fakat lanse edildiği gibi medeni değil.
Konya'ya denk desem,abartılı bir tanımlama olmaz.

"Gavur İzmir" söylemi çok eskilere dayanır ve alkol tüketimi ile alakası yoktur.

Murat Bardakçı

Bugün hâlâ vârolan "Gâvur İzmir" deyimi bu devirlere dayanır ve bu söz ile bundan altı asır öncesine kadar Hristiyanlar'ın elinde bulunan "sahil İzmir'i" kastedilir.

Hristiyan donanmasının 1344'te Aydınoğulları'ndan geri almasının ardından İzmir artık bir Latin şehri oldu ve sonraki senelerde güçlenen Osmanlı Beyliği de İzmir'i fethedemedi...

"Gâvur İzmir"i Hristiyanlar'ın elinden 1402'deki Ankara Savaşı sonrasında Ege sahillerine uzanan Timur aldı ve şehrin sahil kısmı ile kaleyi o senenin Aralık'ında birkaç gün içerisinde fethetti. Timur'un ardından Anadolu'daki beylikler ile Osmanlılar arasında gidip gelen İzmir 1424'te İkinci Murad tarafından kesin şekilde zaptedildi. Şehrin "gâvur" kesimi birkaç defa Haçlı donanmalarının saldırısına uğradı ise de 1919'daki Yunan işgaline kadar bir daha Hristiyan idaresi altına girmedi...

"Gâvur İzmir" deyiminin aslı, işte budur...

Lefty gene üşenmemiş ahh Leftycim ahh
Yanlış anlaşılma olsun istemedim çünkü bu söylemi başka taraflara çekenler var.
"Gavur" ifadesi de hoş değil aslında ancak yıllar öncesinden gelen bir deyim olunca yapacak bir şey bulunmuyor.

Konya ile İzmir arasındaki alkol yarışını belgeleyen bir şey var mı?

Keşke her il her ilçe İzmir kadar "gavur " olsa ..

Şehirleri,insanları,durumları belirli bir kesinlik kalıbına sokmayın.Yoksa o insanlar da gelir..neyse.

Geri