Galatasaray'a Neden Cimbombom Deniyor?

F
  • Kullanıcı Fenerbahçe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Galatasaray cim bom bom tabirini neden kullanır? Anlamı nedir?

Galatasaray spor kulübünün kurulduğu 1905 yılından itibaren bazı sloganlar kulüple özdeşleşmiş ve tarihsel bir boyut kazanmıştır. Bu sloganların en eskisi '' DAYAN GALATASARAY '' sloganıymış. 1924 yılından itibaren '' RE RE RE RA RA RA GALATASARAY GALATASARAY CİM BOM BOM '' sloganı ortaya çıkmış. Bu sloganı Türkiye'ye getiren ve GALATASARAY'a uyarlayan İsviçre'ye eğitim için giden Sabit Cinol'dur.

Sloganın Türkiye'ye Gelişi

İsviçre'de Servette Kulübünde oynayan Sabit Cinol taraftarların '' JİM BOM BOM '' tezahüratından etkilenmiştir. 1924 yılında Türkiye'ye dönen Sabit Cinol, bu sloganı arkadaşlarıyla paylaştıktan sonra '' RE RE RE RA RA RA GALATASARAY GALATASARAY CİM BOM BOM '' uyarladı. Bu slogan GALATASARAY taraftarlarından büyük teveccüh gördü ve bugünkü tezahürat doğdu.

Bugün GALATASARAY ile özdeşleşen bu slogan aynı zamanda Türkiye'de bir spor kulübünün kullandığı en eski slogan olarak kabul ediliyor.

• Beğen
Tepkiler: X
Yani? Kelime anlamı nedir? Ben onu merak ettim.

Eğer doğru ise bu slogan Fransızca imiş. Anlamı yok deniyor.

yıllar önce fanatik galatasaraylı bir tarih akademisyeninin açıkladığı sorudur. onun anlattığı hikayeye göre 1900lerin başlarında istanbul'daki bir boks maçında jimmy isimli bir boksörün o zamanki taraftarlar tarafından desteklenirken, her yumruğundan sonra izleyicilerin 'cim bom cim bom' diye bağırması, bu tezahüratın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. detaylı hatırlamıyorum ama galatasaray'la bir alakası vardı bu boksör kardeşin hikayeye göre.

Üniversitede hocamız da buna benzer bir şey anlatmıştı bize.

Google'de gördüm, doğru ise dedim zaten.
Karaton dediğin hikayeyle bağlantılı bir şey okudum.

Aslı Jim Bom Bom imiş. Sloganı ilk kullanan İsvicre'nin Servette isimli kulübü imiş. Onların bir tezahüratı imiş. Sabit bey Gs'ye uyarlamış.

1957 yilinda o zamanki tribun liderimiz i murtaza abimiz guney amerikanin amazon nehrine timsah avina cikmistir. yanina rehber olarakda Jim isimli avusturalyali arkadasinida almistir.Jim avusturalyali oldugu icin timsahlar hakkinda bilgisi coktur. murtaza abimiz ise timsahi sadece gulhane parkinda gormustur. zaten bugunki discovery channel da crocodile hunter isimli programiyla izledigimiz timsah avcisi, murtaza abimizin yaninda bulunan ve rehberlik yapan Jim’in oz ve oz amcasinin ogludur.
Şimdi gel gelelim Cim Bom Bom kelimesinin nereden gelmistir. bildiginiz gibi malum Cim sozcugu o zamanki avusturalyali rehberlik yapan Jim”in isminden uyarlanmistir. Ingilizcede “j” harfi turkcemizde “c” sesi verdigi icin , sozcuk “j” harfinle degil “c ” harfiyle yazilir.
O zamanin amigosu murtaza abimiz ( nur icinde yatsin) eger nehirde timsah gorurse Jim’in eline silahini alip hazir olmasi icin “bom bom” kelimesini soyler.Tipki silah patladiginda cikan ses gibi, yani BOM!! BOM!!. Murtaza abimiz samiyende dogup buyumus, ve hic bir zaman yurt disina cikmamistir. taaki bu bahsettigim timsah avina kadar. bu yuzdende ingilizcesi yoktur. onun icin Jim’i timsah gordugunde hazir olmasi icin “jim, BOM BOM!!!” diyerek timsah gordugunu ve Jim’in eline silahini almasini anlatmak istemistir.
Murtaza abimiz haftalar suren timsah avindan sonra liglerinde baslamasiyla samiyene geri donmustur. tribunde amazon nehrinde basindan gecenleri anlatir. tribunler gulmekten yerlere yatarlar. olay tribunlerde agizdan agiza yayilir ve hep beraber Cim Bom Bom !!! diye tempo tutarlar.
Bir de bu var. keroLayn senin fikrin var mı bu konuda?

1.: Zamanında Galatasaray liseli çocuklar, [veya ona benzer kimseler,galatasarayla bir ilgileri var ama] şeker satarlarmış ve satarken de "j'aime bon bon" (şeker severim) derlermiş.cimbombom lafı da buradan gelmekteymiş
2.: Taraftarların cin oyuncular söylediğim bom bom diye ramazan topu efectiyle gol atmasını çağrıştırmasına binaen.
Cin bom bom diye söylemelerinden dolayı çıkmış.
Sonra zamanla bu cim bom bom olmuş.

3.:Galatasartayli eski bi yöneticinin açiklmasi da Jim ya da Cim diye bi boksörün rakibe her wuruşta bom demesi yani taraftarlarin Cim bom bom diye bağirmasindan gelmiş.
4.:Bilindiği üzere re re re ra ra ra galatasaray galatasaray cimbombom tezahüratı kulüple özdeşleşmiş bir tezahürattır. bu tezahüratı takıma kazandıran eski galatasaray futbolcusu sabit cinoldur cinol eğitim için gittiği fransada aynı zamanda futbol oynamıştır oyuncusu olduğu isviçrenin futbol kulübü servettenin cimbom cimbom tezahüratını çok beğenmiş türkiye'ye getirmiş galatasaray taraftarı da benimseyince tamamen kulüple özdeşleşmiş bir slogan olmuştur.
Bi de bunlar var.

Fransızca kökenli jelibon dan gelen bi kelime. Cimbombom

Jimbom

Hatta fransızca da jeime bonbon diye telaffuz edilince türkçe karşılığı cimbombom olarak telaffuz edilmeye başlanmış diye anlatmıştı bize fransız kökenli bir hocamız.

Ah su galatasaray hayranı yabancılar:p

Lethe jelibon kelimesinden turemis bi kelime.

Diğer hikayeler şehir efsanesi bence.

Lütfen fikirlerinizi alay etmeden paylasin.
Maria puder alıntı yaptığım mesajda timsahli olan mantıklı gibi.

Cimbom kelimesi küçük ve büyük ünlü uyumuna uymadığından Türkçe bir kelime olmadığını söyleyebilirim :honk:
Nerden gelip nereye gittiği ise açıkçası üzerime vazife olan bir konu değil. Yani bu konu ilgimi çekmiyor. Cimbomdan ziyade 'okay saldır Cimbom lets go' bestesinin mantığını öğrenmeyi daha çok isterdim açıkçası :D
Maçın tekinde yabancı biri cimbomumsu bi ses çıkarmış o günden sonra insanlar benimsemiş diye biliyorum. Tıpkı Fenerbahçe'ye kanarya denmesi gibi. Böyle şeyler bi anda çıkıp patlayıp gidiyor gençler çok da takılmamak lazım yok Fransız yok Rum diye. O günkü şartlar bunu gerektiriyormuş demek ki, bu deyimler çıkmış ortaya.
Yazılanlar da çok uzundu okuyamadım ama yine bi polemik çıkmış gibi. Ben fransızca bilmediğimden kökenini tam bilmiyorum kelimenin ama vardır bi anlamı ya da söylene söylene değişmiştir. Türkçe defterlerine yazdığımız ilk cümle 'dil gelişen ve değişen canlı bir varlıktır.'
Konuyla alakasız çok saçmaladım da silmeye üşeniyom, kalsın artık napiim :honk:

Geri