Franz Kafka- Dönüşüm

Konu sahibi son olarak 3127 gün önce görüldü
30233

Franz Kafka'nın 1915'te yayımlanan Dönüşüm adlı öyküsü, yazarın, anlatım sanatının doruğuna ulaştığı bir eseridir. Küçük burjuva çevrelerindeki yozlaşmış aile ilişkilerini en ince ayrıntılarına kadar irdeleyen bu uzun öykü, aynı zamanda toplumun dayattığı, işlevini çoktan yitirmiş kalıplara bilinç düzeyinde başkaldıran bireyin tragedyasını çarpıcı bir biçimde dile getirir.

Kitabın Değişim olarak bilinen adının gerçekte Dönüşüm olduğu, ifadesini Ahmet Cemal'in açıklamasında bulur: "Gregor Samsa'nın bir sabah kendini yatağında bir böcek olarak bulması, salt bir değişim değil fakat 'başkalaşım'dır O, insanlığını koruyarak bazı değişiklikler geçirmemiştir; artık farklı bir canlı türü olmuştur."

Bu açıklama, Kafka'nın eserini tanımlarken kullandığı ifadeyle de örtüşür: "Herkes, beraberinde taşıdığı bir parmaklığın ardında yaşıyor. Şimdi hayvanlarla ilgili bunca şey yazılmasının nedeni de bu. Özgür ve doğal bir yaşama duyulan özlemin ifadesi. Oysa insanlar için doğal yaşam, insanca yaşamdır. Ama bunu anlamıyorlar. Anlamak istemiyorlar. İnsan gibi yaşamak çok güç, o nedenle hiç olmazsa kurgusal düzeyde bundan kurtulma isteği var... Hayvana geri dönülüyor. Böylesi, insanca yaşamaktan çok daha kolay." (Tanıtım Bülteninden)

Türkçe (Orijinal Dili:Almanca)
104 s. -- 3. Hamur-- Ciltsiz -- 12 x 19 cm
İstanbul, 2001
ISBN : 9789750719356

Bunu da aldım hala okunmayı bekliyor :)

Kafka nın en sönük eseri, ele aldığı konu ve derinliği takdire şayan günümüz yazarları için başyapıt niteliğinde ama içeriği konusunun derinliğine nazaran yüzeysel kalan ve bayağılaşan bölümlerle Kafka çizgisini birebir yansıtmaktan uzak kalan ama bununla birlikte Kafka nın radikal konusu ve giriş bölümüyle en çok bilinen eseridir.

Yazar çevresinin hiç te onaylamadığı tek kitabı belkide Dönüşüm. Bazı kitaplar vardır ilk cümlesi ile okuturlar kendilerini. Camus' un Yabancı' sında olduğu gibi... Her okurda aynı etkiyi bırakır mı bilinmez ancak ilk cümlesi sadece okuttu kendini.

Kafka'nın kendini bir böcek gibi görmesini anlatmış kitapta. Kurgusu aslında çok şey anlatıyor.

ben 3 aydır ilk sayfalardayım o kadar durgun bi anlatımı var ki
havadan sudan bahsetse daha heyecanlı olurdu

Kafka nın en sönük eseri, ele aldığı konu ve derinliği takdire şayan günümüz yazarları için başyapıt niteliğinde ama içeriği konusunun derinliğine nazaran yüzeysel kalan ve bayağılaşan bölümlerle Kafka çizgisini birebir yansıtmaktan uzak kalan ama bununla birlikte Kafka nın radikal konusu ve giriş bölümüyle en çok bilinen eseridir.

ben de böyle düşünüyorum, hatta kafka da milena'ya yazdığı mektuplardan birinde dönüşüm'ü bitirdiğini söyleyip hızlı yazdığı için kötü olduğundan bahsediyodu. keşke daha fazla zaman ayırıp yazsaydı, efsane konu-kötü anlatım.

ben okuyorum şu anda. o kadar da kötü değil, hatta çok heyecanlı.:p

Kafka en tuhaf yazarlardan birisi aslında sebepsiz yere dönüşen ve yine sebepsiz yere suç işleyip işlemediğini bile bilmeden kendini yargılanırken bulan bir yazar. Yine de başkaldıran ancak başını dahi kaldıramayan bir böceğin hikayesi deyip geçmek acımasızlık olur Dönüşüm için. Kafka ile tanışmak için iyi bir seçim olabilir.

Kitabı okumadan önce Kafka hakkında bilgi edinmek illaki lazım. Sonrasında kitabı okurken ki ara notları, önsöz ve sonsöz kesinlikle okunmalı. Yoksa kitaptan bisey anlamaz ve hatta bi arkadasım gibi okuduğum en kötü kitaptı diyebilir, komik duruma da düsebilirsiniz. Kitapta belki Kafka bir böceğe dönüştü, artık bir ticari getirisi yoktur, aileye yüktür ama aslında öne çıkması gereken çıkar ilişkisinin aile ve toplum üzerindeki etkisi ve özellikle kızkardesin hızlı değişimidir.

okumaya cesaret edemiyorum..kafkanın dikkat toplayıcı bi üslubu yok kitaplarını okurken nerdeydim ben nooldu yaa diyosun

dönerci kedi

Başta bende çok hoşlanmasam da okudukça elimden birakamadigim bir kitap oldu.
Çok gercege dayali olmasada anlatilan ve verilen ana fikir epey hüzünlendirdi beni.
İnsanin nerdeyken nerelere geldigini sorgulatan ve aile kavraminin nedemek oldugunu sorgulatan bir kitap.

Benim amatör bakışıma göre ana karakter Gregor Samsa'yla anlatılmak istenen; Eğer bulunduğunuz ortamdaki insanlardan farklıysanız dışlanacaksınız. Aileniz bile olsa yüzünüzü görmek istemeyecek. Onların iyiliğini istiyor olsanız bile menfaatlerine göre hareket edemiyorsanız, sizi yük olarak görecekler ve sizden kurtulmak isteyeceklerdir. Sonunda cenazenize bile saygı gösterilmeyebilir..
Gram olarak hafif, içerik olarak ağır bir kitaptı.

Gregor Samsa çalışan ve çalışarak elde ettiği parayla ailesinin yükünü sırtlayan birisi. Ve bir sabah uykusundan böcek olarak kalkınca onu gören kişilerin(sadece ailesi değil) bulunduğu durumdan hemen dışlaması, korkuyla bakılması toplumun farklı olana yönelik tahammülsüz duruşunu anlatıyor.

İlerleyen süreçte Gregor'un yokluğundan ötürü aile fertlerinin mecburen iş hayatına girmesi, çalışmaya başlamaları, Gregor'un artık bir getirisi olmaması ve Gregor'a bakımı yük olarak görmeleri; diğer bir deyişle temelde ekonomik bunalımdan ötürü Gregor hem bir nefret objesine dönüşüyor(başta babası tarafından) hem de yavaş yavaş Gregor'dan kurtulma fikri baş göstermeye başlıyor. Öyle ki Gregor öldüğünde, ölüm haberi aile fertlerinin gündeminde neredeyse hiç yer kaplamıyor. Dolayısıyla çıkarılabilecek ikinci sonuç; ekonomik çıkarın toplumun en küçük yapısı olan ailelerde dahi değiştirici bir niteliğe sahip olduğu diyebiliriz.

Yukarıda belirttiğin iki sonuç da konuya yorum yapan arkadaşlarımız tarafından dillendirilmiş hemen hemen. Farklı bir sonuç çıkarabilen var mı bilmiyorum ancak bu sonuçlar oldukça değerlidir ve Kafka kendine has üslubuyla bence çok da güzel açıklamıştır.

Geri