Fransa’da üniversiteye geçiş soruları

🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Geçenlerde böyle bir konuyla karşılaştım. Soruları görünce hem kendim yamuldum hem de ülkemizin Avrupa karşısında ne kadar geri olduğunu iliklerime kadar hissettim. Keşke bize de bu cevapları verebilecek bir eğitim sunmuş olsalardı ama verilen eğitim ezbere dayalı, otomat öğrenci yetiştirme üzerine. Hatta aksine daha geride. Zira eğitimde aslan payını imam hatipler alıyor. Ve Avrupa’ya karşı en kuvvetli silahımız beddua oluyor.

İşin daha acı tarafı bu adamların bizi kıskandığını düşünen, aşık attığını zanneden bir kitlenin de olması.

2019 yılı üniversiteye geçiş sınav soruları(bac) şu şekilde;

edebiyat konuları:

1. zamandan kaçmak mümkün müdür?

2. bir sanat eseri nasıl iyi biçimde açıklanır?

3. hegel'den alıntılanan metni (doğa kanunları ile beşerî -hukuktan doğan-kanunların arasındaki farka dair) açıklayınız.

ekonomik ve toplumsal

1. ahlak, en iyi siyaset midir?

2. emek, insanları ayrıştırır mı?

3. leıbnız'ten alıntılanan metni (özgürlük, daha doğrusu özgür irade üzerine) açıklayınız.

bilim:

1. çok sayıda kültürün varlığı insan türünün birliği önünde engel oluşturur mu?

2. ödevlerini tanımak, özgürlüğünden vazgeçmek anlamına gelir mi?

3. freud'dan alıntılanan metni (bilimsel araştırmanın zaman içinde seyri üzerine) açıklayınız.

teknolojik:

1. yalnızca değiştirilebilir olan şeyin mi değeri vardır?

2. kanunlar bizi mutlu edebilir mi?

3. montaıgne'den alıntılanan metni (bilgi üzerine) açıklayınız.
Kaynak: ekşi

anlamadım şimdi bu sorulara verilen cevaplar üzerinden bir puanlama mı yapılıyor?

Ezberi ölçen değil düşünce gelişmişliğini ölçen sorular. Aramızda çok ama çooook fark var.

anlamadım şimdi bu sorulara verilen cevaplar üzerinden bir puanlama mı yapılıyor?

Okuduğum kadarıyla bunlar açık uçlu sorular. Buna dair eğitimi veren farklı, soruları soran farklı, cevapları okuyan farklı kişiler diye belirtiliyor yorumlarda. Bunun dışında test olarak sorulan sorular var mı bilemiyorum. Ama evet, açık uçlu sorulara verilen cevaplar üzerinden puan veriliyor. Kaynak ekliyorum, pek fazla yorum var. Buradan bakabilirsiniz ; bkz

20 sayfa var valla tamamını okumadım
bu sorulara göre eğitim verilmesi istenen fakat değerlendirilmeye tabii tutulması mantıklı gelmedi açıkçası.

Dusunebilen bireyler yetistirebildigimizde (ki ben bunu yapabilecegimize inaniyorum) bu sorulari bizde soracagiz, bu ulkenin gencliginden hicbir zaman umidimi kesmedim. Bu duzensizlikler icersinde bile bir sekilde uretebilen, dusunebilen bireyler yetisiyor, umudunuzu yitirmeyin.

Hayir.

Bir kere 11.siniftan 12.sinifa kadar secmis oldugun derslerden sinava tabi tutuluyorsun 13.sinifin ilk yarisindan sonra.
Öyle carpi atarak degil.
2 bucuk sene o sinavlara hazirlaniyorsun.
Diyelim edebiyatdan sinava gireceksin.
Sinav günü milli egitimin hazirladigi sinav sorusu ile yüzlesiyorsun..
Önüne iki sayfalik bir metin gelir mesela diyelim Jaques Delille den bir şiir ve bu şiire bir edebiyatcidan yazilmis bir analiz.
Sinavda ögrenciler bu metin icin kendileri ezberledikleri bilgileri ile bir analiz hazirlamak zorunda.
Pek cokda düsünce degil.Ezber ama farkli yönde.

Nasil puanlaniyor peki bu cevaplar?
Kim puanliyor?

DwZylpWX0AEUQi9.jpg

Başligi "Forumsal'da universiteye gecis sorulari" diye okuyan bir ben olamam bu forumda... benden daha körleri var...

Zalak gibi uzun uzun anlatmisim bir de.

Her ülkenin eğitim departmanının farklı çıktıları olur. Bizim de kağıt üzerinde kıymete değer kazanımlarımız var ancak uygulama ile uygulanmasını umduğumuz şey arasında inanılmaz bir fark var. Özellikle sosyal bilimlerde ortaöğretim bilgilerinin büyük çoğunluğu yanlış ve kapsayıcı değil üniversite aşamasında lisede duyduğumuz hemen her şeyi silip yeniden bir bilgi dağarcığı inşa etmeye çalışıyoruz. "Evet, İstanbul'un fethi çağ açıp çağ kapatmadı yavrum", "Evet, Türkler tek tanrılı değildi" vs vs
Bir diğer sorun büyük parçalar halinde öğretmeye çalışıyoruz. Söz gelimi Edebiyat dersini ele alalım. Divan Ed., Halk Ed., Cumhuriyet Dönemi Ed., gibi çok büyük parçaları çocukların özümsemesini istiyoruz ancak bunların ne ifade ettiğini derinlemesine öğretmiyoruz. Vesilet'ün Necat'ın yazarı kimdir? Bitti. Bu eserin Osmanlı İslam coğrafyasına kattığı değer ne? Buna değinmiyoruz. Derin bir kültürel mirası İmam Hatip uğruna yok ediyoruz. Üstünde yaşadığımız medeniyetler diyarına anca aşkımızın tarihini yazıyoruz. Sonra da gelip bu tarz başlıklarda keşkeli cümleler kuruyoruz.

Son düzenleme:
Yanlış yönetim, yanlış kararlar.

Eğitilememiş bir ülkenin ekonomisi iyi olsa neye yarar, kime fayda?

Geri