Fosso Nejdat Vs Ali Desidero

Konu sahibi son olarak 719 gün önce görüldü
Atarlı,giderli ve bazen de yatarlı Nejdat abimizle,bir hatun için ömür çürüten Ali'nin hikayesinin konu alındığı 4.x dakikalık şarkılar.

Her iki şarkı da 90'larda hit olmuş,dönemin dinleyicileri tarafından çok sevilmiştir.İki şarkıda da mahallemiz de kısmen rastlayabileceğimiz tiplerin hayatı 4 dakika gibi kısa bir süre de,manidar sözler ve müzik eşligin,tiyatral kliplerle dinleyiciye sunuluyor.

Fosso Nejdat,Ahmet Kaya tarafından seslendiriliyor.Mahalleye kan kusturan,kolpa,beleşçi bir abimizin hikayesi.Rivayet olunur ki,Necdat abimize bir gün kamyonet çarpar.Etrafta olanlar Fosso bu defa nalları dikti diye sevinirken,Fosso ayağa kalkar komyonet şöförüne "ben kahveye geçiyorum,kaporta masrafını bir ara öderim." deyip,yoldan geçen birisinden bir dal sigara alip,derin bir nefes çeker ve hayatına kaldığı yerden devam eder.

Ali Desidero,MFÖ tarafından seslendirilir.Klibi 4 dakika da,sevdiği kız uğruna serseriliği bırakıp olmadık kılıklara giren bir gencin hikayesidir.Varoşların sihirli iffetini yüzünde taşıyan Ali,kültülrel pramidin en üst seviyesin de gördüğü ve bu dünyadan olmadığını düşündüğü hatun için olmadık libaslar giyiyor.Bazen filozof,bazen yorumcu,bazen müzisyen,bazen de enteleüktüel görünüp,kız tavlama sanatının tüm inceliklerinin adeta,yeryüzün de vücut bulmuş hali oluyor.Fakat güzel hatun nihayetin de Ali'deki saf aşki değil,zengin bir sevgilinin cebindeki yeşillikleri tercih ediyor.

Bir tarafta Mahallenin yaka silktiği Fosso Nejdat,bir tarafta ideallerinden vazgeçip,aşkı uğruna hayatını,sevdiği kıza vakfeden Ali Desidero.

Ali'nin hikayesi her ne kadar daha cazip gelse de,Nejdat'ın yaşamı daha tercih edilesi geliyor bana.Fos lakin delikanlica bir yaşam,bir hatun tarafından rededilme ihtimali olan bir yaşama müreccahtır.

İki şarkıyı da paylaşıyorum...

---------------

Güzel paylaşım, gençlik yıllarıma gittim resmen. İkisi de sevdiğimiz parçalar, geçmişin her şeyi güzel ve insan özlem duyuyor.
Gidip 38 yaş üstü forum üyeleri konusuna yazayım :)

Güzel paylaşım, gençlik yıllarıma gittim resmen. İkisi de sevdiğimiz parçalar, geçmişin her şeyi güzel ve insan özlem duyuyor.
Gidip 38 yaş üstü forum üyeleri konusuna yazayım :)

Yas kac senin bilmiyorum abi,lakin bu sarkilarin zamanin da yani ilk ciktiklarin da,o gunleri ilk yasayanlar arasindaysan ne ala.Ben bugun tesadufen iki parcayi da sirayla dinledim.4'er dakika da iki farkli hayat biraz da kara mizahla ancak bu kadar sanatsal bir dille anlatilir.

Necdat için bir şeyler yazmıştım ben.

Şarkı ilk çıktığı albümde Necdat olarak yazıldı, sonraki albüm-derlemelere Nejdat olarak girdi. Siz böyle şeyler için canınızı sıkmayın, ben sıkarım. Zaten Necdat ve Nejdat, Necdet isminin farklı yazılışları-kullanımlardır.

Rahmetli güfte sahibi Yusuf Hayaloğlu'nun da dediği, vaktinde mahallelerde kırık tipler olurdu. Bir nevi sahte kabadayı. ayakkabının topuğuna basınca, yiğit sanır kendini, ona buna bulaş olur. 70'lerde-80'lerde polis böyle tipleri sevmezdi, görünce "gel bakalım" derler, Ayaküstü bir sorgu, kimsin nesin necisin, baktılar çapraz, pata küte orada verirler odunu, çekerler karakola.

Fosso, argoda yararsız-değersiz, fos yani, fostan geliyor, fos da fr. fausser kelimesinden girmiş lügatımıza.

Necdat, her cümlede ne yampiri herif olduğunu kanıtlıyor.

Elindeki Buzbağ şişe, eski buzbağ şarapların en adisi, ucuzu. Necdat, şarapta da tırt.
10 kardeşe güvenmesi, kendinde bir numara olmadığının göstergesi. etek giy Necdat.
Mahalleliyi bezdiriyor üstelik, delikanlı olsan mahalleliye sıkıntı vermezdin Necdat, top Necdat.

* * *

Buradan bakılınca, Necdat'ı elemek icap eder bu versusta.

Geri