FleXoR'ın Beyni

Konu sahibi son olarak 3066 gün önce görüldü
Orijinal başlık bulamadık, idare edin. :hppy: Aslında düşününce daha güzel şeyler çıkabilirdi ortaya, mesela "Aklımın Odaları" da yapabilirdim. Neyse, geçti artık.

Merhabalar.

Okuduğum kitap sayısı arttıkça, eski okuduğum kitapların içeriklerini, öğrendiklerimi, o kitaplar hakkında yaptığım analizlerimi ve yorumlarımı unutur oldum. Düzenli olarak kitap okuyan arkadaşlarıma danıştım ve bana bir kaç tüyo verdiler. Kitabı bitirdikten sonra tekrar başa dönüp sayfaları karıştırıp göz gezdirmemi, ardından zihnimde genel bir değerlendirme yapmamı, hatta sonrasında bunu yazıya aktarmamı tavsiye ettiler. Bunu yapmamın kitabı iyi anlamayı sağlamasının dışında başka bir avantajı da, eğer yorumlarımı düzgün, kaybolmayan bir yere not alırsam, aradan zaman geçtiğinde o kitap hakkındaki yorumumu okuyup, kitapla ilgili düşüncelerimi ve kitaptan öğrendiklerimi tekrar zihnimde canlandırma ihtimali var.

Yorumlarımı nereye not alsam diye düşündüm, aklıma da buradan başka bir yer gelmedi. Kitapları okuduktan sonra öğrendiklerimi veya ilginç gelen yerleri, yapmak istediğim yorumlarımı buraya not alacağım. Yani burayı, konumu birilerinin takipmesi için değil, not defteri mahiyetinde kullanmayı planlıyorum.

Konumun takip edilmesi yönünde bir isteğim ve beklentim yok fakat, olur da takip etmek isteyen olursa, kitapların hangi eksende olacağını belirteyim: Kesinlikle roman, hikaye, şiir vs. olmayacak. Edebi eserler hiç sevmem. Felsefe, Ahlak Felsefesi, Epistemoloji, Bilim Felsefesi, Din Felsefesi, Mantık, Fizik, Astrofizik, Biyoloji, Evrim, Psikoloji, Zihin Felsefesi ve bağlantılı alanları (Nöroloji&Bilişsel Bilim vs.) ve bir kaç tane daha farklı alanla ilgili kitaplardan ibaret olacak.

Eski okuduğum kitapları tekrar inceledikçe ve yeni kitaplar okudukça güncelleyeceğim. Not defterim kendime hayırlı olsun. Haydi güle güle. :hi:

Bununla ilgili incelememi daha önce yapmıştım, kaybolmasın burada dursun.
ahlak-ve-etik4f3d3469fa21ddd352266d9d88d7ee9f.jpg

Kitabı alırken, Cafer Sadık Yaran'ın daha önce okuduğum kitaplarını düşünerek kötü bir kitapla karşılaşmayacağımı düşünüyordum. Ne var ki kitabın gözümdeki notu çok düşük. Bunun başlıca sebebi ise kitabın isminin oluşturduğu beklentiyle içeriğinin bambaşka olması.

Alt başlıksız bir biçimde "Ahlak ve Etik" ismini taşıyan bir kitaptan ne beklersiniz? Elbette metaetiğin temel problemlerine, normatif etiğe ve bunlarla ilgili tartışmalara değinmesini. Fakat kitap etiğin bu bölümlerini çok kısa bir şekilde geçmiş. Ve sonrasında "dini bir ahlakın" neye benzeyeceğini araştırmaya koyulmuş. Bu noktada normatif etik teorileri ile İslam ahlakı arasında bağlantılar kurmaya çalışmış.

Burada kitapla ilgili iyi bir noktaya değinmeliyim: Yaran dini bir ahlak kurmaya çalışsa da "din temelli" ahlaktan bahsetmemiş. Yani dinle ahlak arasında bir bağlantı kurmuş olsa da ahlaki değerlerin varlığıyla Tanrı arasında direkt bir bağlantı kurmamış. "Tanrısız" bir ahlakın kurulabileceğini en azından kabul etmiş. Bu, Teist bir felsefeci için oldukça yüksek bir meziyettir ve dine inanmayan insanlara ahlakla ilgili ithamlarda bulunan insanlara örnek olmalıdır.

Ama bu kadar, etikle ilgili ciddi meselelere girebilmek için bu kitap doğru bir tercih değil. Yine de ahlak konusunda İslami bir kaynak arayan kişileri tatmin edecektir.

Değerlendirme puanım: 5 üzerinden 2.

Sıkı takipçin olacağımdan emin olabilirsin.
Ben bu bölümü kıskandım. Ben de yapabilirim böyle bir şey .p

Not: İtinayla kitap hediye kabul edilir.

Aslında neden bu şekilde lap diye atladım bilmiyorum. İlk kitap inceleme paylaşımımı, yorumlama anlamında beğendim fakat, sunum anlamında beğenmedim.

Biraz daha profesyonel olabilirdi, kaldı ki bundan sonra olacak olan incelemeler daha kaliteli olacak.

Ne gibi? Kitabın kaç sayfa olduğu, hangi alanda yazıldığı, yazarının kim olduğu gibi bilgilere de yer vermeyi planlıyorum.
Bir de şu da var: Konunun takip edilme ihtimali açısından, paylaştığım kitapların beğenilip, kişide okuma isteği uyandırması ihtimali üzerine, paylaştığım kitapların paylaşım sırasını, okuma sırasına göre paylaşmayı düşünüyorum. Yani okumak isteyen birisinin nereden başlayacağına kafa yormasına gerek kalmamalı. Sıralama, genellikle temel oluşturacak, giriş seviyesindeki bir kitaptan zora doğru olacak. Ha hepsi değil tabii, belli bir yerden sonra bu sıra ister istemez bozulacaktır. Onu da yeri geldiğinde zaten belirtirim.

Ve son plan; kitapların paylaşımını pek fazla daldan dala atlayarak yapmayı düşünmüyorum. Yani bir astrofizik kitabı, bir nörobilim, bir din felsefesi, bir ahlak felsefesi kitabı şeklinde değil, belli bir alanda arka arkaya paylaşım yapmayı planlıyorum. Arka arkaya 9 tane felsefe kitabı, arka arkaya 8 tane astrofizik kitabı, gibi.

Ayrıca merak edenler için bu konuyu açma hususundaki ilham kaynağım Elia nın Şahsi Kütüphanem adlı konusu. Kendisine de buradan selamlar^^

Şimdilik bu kadar, görüşmek üzere. :)

Su siralar kitaplarla aram yok ama konu cok hos. Sunum ve anlatim icin bile takip edebilirim :)

Her ne kadar edebiyat sevmiyorum demene içerlesem de takip edeceğim bu konuyu, eminim çok kapsamlı incelemeler olacak. Umarım ben de bu denli detaylı ve güzel incelemeler yapabilrim.

Geri