Fizik Öğretmenliği Nasıl Bir Bölüm?

Konu sahibi son olarak 3958 gün önce görüldü
Üniversite tercihlerinin başlamasıyla sizin de aklınızda 'Hangi bölümü seçmeliyim' soruları dolanıyorsa geleceğinizi belirleyecek bu aşamada bölümleri iyi araştırmalısınız. Fen bilimlerini, öğrencileri ve öğretmeyi seven biriyseniz, fizik ve maddeyle ilgileniyorsanız bu dönemde fizik öğretmenliği bölümünü seçebilirsiniz.

Eğitim veren çeşitli kurumlarda görev yapabilen fizik öğretmenleri öğrencilerle sürekli iletişim halindedir. Fizik öğretmenliği okumak isteyen öğrencilerin hem YGS hem de LYS’ye girmesi gerekir. YGS’den başarılı olup LYS’ye girmeye hak kazanan öğrenciler bu bölümü tercih edebilir. Fizik öğretmenliği bölümü MF-2 puan türünden öğrenci alır. Öğrencinin YGS puanının %40’ı ve LYS puanının %60’ı alınarak hesaplanan MF-2 puanıyla öğrenci tercih yapar. LYS daha fazla öneme sahipken YGS’de puan durumunu etkiler.

Fizik öğretmenliği bölümünü seçecek öğrencilerin bu bölümün gerektirdiği bazı özellikleri bilmesi gerekir. Öğrenci kendi kişisel özellikleri ile bu bölümün gerektirdiği özellikleri karşılaştırarak bölümü seçmeye karar vermelidir. Öğrenci üst düzeyde akademik yeteğene sahip olmalıdır. Fen bilimlerini ve bunların ayrılmaz parçası olan matematiği sevmelidir. Fizik öğretmeni olacak kişi karşısındakiyle empati kurabilmelidir. Öğretmeyi sevmeli, düşüncelerini kolayca aktarabilmelidir. Fizik öğretmenliği bölümünü okuyacak kişiler sevecen ve güleryüzlü olmalıdır.

Fizik öğretmenliği bölümünün üniversitelerdeki eğitim süresi 5 yıldır. Bu 5 yıllık eğitim boyunca öğrenciler Türk dili, Atatürk ilkeleri ve inkılapları tarihi, genel matematik, genel kimya, fizik1, fizik2, fizik3, fizik4, istatistik fizik, kuantum fiziği, molekül fiziği, atom fiziği, deney kurma ve geliştirme gibi dersler görür. Eğitimin ilk 3.5 yılında teorik dersler laboratuar destekli verilirken, son 1.5 yıl ise formasyona yönelik dersler verilir. Öğrencilerin mezun olduktan sonra daha verimli çalışabilmeleri için orta dereceli okullarda stajlar da vardır.

Fizik öğretmenliği bölümü Boğaziçi, ODTÜ, Marmara, Atatürk, Hacettepe, Dokuz Eylül, Dicle, Ondokuz Mayıs, Gazi, Balıkesir ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi gibi üniversitelerde vardır. Bu üniversitelerden en çok rağbet gören ODTÜ, Boğaziçi ve Marmara Üniversitesi'dir.

Fizik öğretmenliği bölümün mezun olan öğrenciler fizik öğretmeni ünvanıyla işe başlar. Bu bölümden mezun olan öğrenciler genellikle Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı lise ve dershanelerde çalışır. İhtiyaç halinde fizik öğretmenleri ilkokullarda fen bilgisi dersine de girebilir.

Alıntı

Geri