Fitch, Türkiye'nin kredi notunu değiştirdi

🕒 Konu sahibi 8 saat önce aktifti
Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’na ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye Varlık Fonu’nun uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun "B"den 'B+'ya yükseltildiği, not görünümünün "pozitif" olarak belirlendiği aktarıldı.

Açıklamada, artırımın 8 Mart’ta Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde olduğu belirtildi.

Kaynak

1710191607106-whats-app-image-2024-03-11-at-22.23

Güvenilmez kuruluş.

Hem fikirim lakin yatirim alma ve ekonomik parametre gostergesi bakimindan onemli bir fenomen.Erdogan cok takmasa bu kurulusu,Hazine ve Maliye bakani Simsek icin,bu kurulusun derecelendirmeleri sonnderece onemli.Bakanin bu raddede pragmadig dusuncesi ve perpektifi guzel.

Hem fikirim lakin yatirim alma ve ekonomik parametre gostergesi bakimindan onemli bir fenomen.Erdogan cok takmasa bu kurulusu,Hazine ve Maliye bakani Simsek icin,bu kurulusun derecelendirmeleri sonnderece onemli.Bakanin bu raddede pragmadig dusuncesi ve perpektifi guzel.
Yabancıların yatırımları: Ucuza alıp, daha sonra pahalıya satıp çıkıyorlar. Kim kazançlı? Doların durdurulamamasının bir numaralı sebebi.

Yabancıların yatırımları: Ucuza alıp, daha sonra pahalıya satıp çıkıyorlar. Kim kazançlı? Doların durdurulamamasının bir numaralı sebebi.

Ustadim benim bahsettigim yatirim,borsa yatirimi degil.Fiziki/istihdami hedefleyen yatirimlar.Misal Walmart'in ulkemizdeki perakende sektorune girmesi veya Honda'nin ulkemiz de fabrika kurmasi gibi.Farkindaysaniz size cevabim da "Pragmadik" kelimisini bilincli kullandim.Bir olusumdan/milletten/Bilgiden/Fikirden faydalanmaniz sizi o girdabin merkezine yerlestirmez.Aksine bilinc ve tecrube kazandirir.Yavuz Bulent Bakiler'in guzel bir betimlemesi var. "Batinin tarihi islam ile baslar,lakin islamiyetin ahiri batiya yuzunu donmemek ile devam edebilir." Biz iyi ve guzel olani kendi yararimiza kullanalim,begenmedigimiz haslet orada dursun.Umarim meramimi anlatabilmisimdir.

Ustadim benim bahsettigim yatirim,borsa yatirimi degil.Fiziki/istihdami hedefleyen yatirimlar.Misal Walmart'in ulkemizdeki perakende sektorune girmesi veya Honda'nin ulkemiz de fabrika kurmasi gibi.Farkindaysaniz size cevabim da "Pragmadik" kelimisini bilincli kullandim.Bir olusumdan/milletten/Bilgiden/Fikirden faydalanmaniz sizi o girdabin merkezine yerlestirmez.Aksine bilinc ve tecrube kazandirir.Yavuz Bulent Bakiler'in guzel bir betimlemesi var. "Batinin tarihi islam ile baslar,lakin islamiyetin ahiri batiya yuzunu donmemek ile devam edebilir." Biz iyi ve guzel olani kendi yararimiza kullanalim,begenmedigimiz haslet orada dursun.Umarim meramimi anlatabilmisimdir.
Ama gerçekler benim dediğim gibi oluyor. Uzun vadede yatırım oranı düşük. Ve kredi derecelendirme kurumları kısa vadeli değerlendirmeler yapıyorlar. Bunu da her Faiz yükseldiğinde not değiştirmelerinden anlarsın. Uzun vadeli bir değerlendirmeleri yok. Bunu her kuruluş kendi risk değerlendirmesine göre yapıyor. Ve sade Borsa değil, her tür Spekulatif yatırımı bu derecelendirme kuruluşlarının yönlendirmesi ile karara bağlıyorlar.

Var mı son zamanlarda ülkemize uzun vadeli yatırım yapan bir kuruluş?

Ama gerçekler benim dediğim gibi oluyor. Uzun vadede yatırım oranı düşük. Ve kredi derecelendirme kurumları kısa vadeli değerlendirmeler yapıyorlar. Bunu da her Faiz yükseldiğinde not değiştirmelerinden anlarsın. Uzun vadeli bir değerlendirmeleri yok. Bunu her kuruluş kendi risk değerlendirmesine göre yapıyor. Ve sade Borsa değil, her tür Spekulatif yatırımı bu derecelendirme kuruluşlarının yönlendirmesi ile karara bağlıyorlar.

Var mı son zamanlarda ülkemize uzun vadeli yatırım yapan bir kuruluş?

İsmi de,fikri de guzel abim,ne yaptin kizilay maden suyunu fazla mi ictin?Kismen zaten ayni fikirdeyiz.Ta ilk mesajim da bunu soyledim.Bu kuruluslarin raporlari olmazsa olmaz degil.Ancak onemli bir fenomen.Lakin fizibilite hesabi yapan sirketler,yatirim yaparken zaruri olmasa da,bu verilere dikkat ediyor.Cendan oyle olmasa bakanligimiz bunu onemsemezdi.

*Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltti, görünümü "pozitif"ten "durağan"a revize etti; Foreks Haber anketinde beklenti "pozitif" görünüm ile notun "BB-"ye çıkacağı yönündeydi

Valla bana da dolar bazlı %50 faiz verseler ben de pozitif olurum.

Fitch’in açıklamasında en dikkat çekici ifade şurası oldu benim için(diğer adıyla enflasyon lobisi)

Fitch: Türkiye'nin yakın tarihi, en üst siyasi seviyelerde düşük faiz oranlarına olan güçlü inanç ve çıkar grupları ile lobi gruplarının potansiyel direnci göz önüne alındığında, politika geri dönüşleri riski hala mevcuttur

Bu ortamı yabancılara sağlayan kim?
$ bazında yıllık gelir %40, böyle bir faiz geliri dünyada başka bir ülkede yok, sadece sözde faize karşı olan iktidarın ülkesinde var. Ne kadar acı demi. Sen asgari ücrete talim et canım.

Geri