Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Filmlerde Kullanılan Efektler Nasıl Yapılıyor Merak Ettiniz mi Hiç ?
Filmlerde Kullanılan Efektler Nasıl Yapılıyor Merak Ettiniz mi Hiç ?
RESİMLER ÖLDÜĞÜ İÇİN KONUYU KİLİTLEDİM,TEKRAR EKLEME FIRSATIM OLURSA AÇARIM
Bacak Kopma Efekti
İşte ilk çekim.Önce aktörün durduğu yeri işaretliyoruz.Daha sonra aktör kendini bize göre sağ tarafa doğru atıyor.
Şimdi kopuk bacağı ( kağıtla doldurulmuş bir pantalon), daha önce işaretlemiş olduğumuz yerden atıyoruz.Atan kişi ekranda boyanmış olmak zorunda tabi ki...
Sonra tek olarak patlama sahnesini çekiyoruz.Şimdilik pek bacağı kopmuşa benzemiyor..
İşte bilgisayar hilemiz.: Aktörün düşüş hızıyla biraz oynayıp bacağı da ekrandan siliyoruz.
Sonuç olarak bu iki görüntüyü birleştirdiğimizde, istediğimiz sahneyi elde etmiş oluyoruz...
Bu efekt, profesyonel filmlerde de olduğu gibi uzaktan kumandalı bir patlayıcının, kırmızı kan görüntüsü veren bir kan torbası ile birlikte aktörün vücuduna yerleştirilmesiyle yapılır. İhtiyacımız olan şeyler:
Aktörü patlamadan korumak için giysisinin altına yerleştirilecek bir metal plaka 9V pil ile tetiklenecek küçük bir patlayıcı düzeneği Bir kan torbası (kolay delinebilecek her türlü şey olabilir ancak güvenli olması için prezervatif kullanabilirsiniz). Eğer torbanın delinmesinden şüphe duyuyorsanız, patlama ile fırlayıp torbaya çarpacak türden bir ufak çivi de kullanılabilir.
Öncelikle metal plaka, aktör patlamadan hiç etkilenmeyecek şekilde göğüse yada esas kostümün altındaki başka bir kıyafete yapıştırılır ya da bağlanır. Sonra bu plakanın üzerine kurşunun gireceği varsayılan yere patlayıcı düzeneği yapıştırılır. Son olarak da üzerine kan torbası yapıştırılarak düzenek kurulur. Patlayıcıyı tetiklemek için kullanılacak kablo, pil ve kontrol kutusu arasından gizlice aktörün bacağından çıkartılabilir. En iyi sonuç için çok yakın kamera açıları yerine nispeten uzak çekimler yapmak faydalı olacaktır. Aktörün vurulma anını bilmesi için basit bir geri sayma yeterlidir. Patlayıcı patlar, kan torbası ve gömlek delinir, kan boşalır ve aktör vurulmuş olur.
Ancak daha kuvvetli bir kan fışkırması isteyebiliriz, Tarantino filmlerinde sıkça rastladığımız kan efekti için ne yapmak gerekir?
Tazyikli kan fışkırması efekti
İhtiyacımız olan şeyler:
Bir tür plastik pompalı sprey şişesi Bahçe hortumu Sahte kan.. Öncelikle şişenin içine bolca sahte kan konur ve bir kaç defa püskürterek deneme yapılır. Bu şekilde fışkırmanın az çok nasıl görüneceği anlaşılmış olur. Hortum şişeye monte edilir ancak hortumun çok uzun olmaması daha iyi olur. Sonra kanın fışkıracağı yerden aktörün kıyafeti düzgünce kesilir(daha sonra burası elle yada başka bir şekilde sanki kesik değilmiş gibi düzeltilecektir). Hortum gizlice giysinin altından geçirilir ve kanı fışkırtacak kişi sprey şişesini eline alır. Hortum tam deliğe gelecek şekilde ayarlanır ve doğru zamanda kan püskürtülür.
Aynı şekilde kafadan vurulma sahnelerinde de hortum aktörün kafasına kameranın görmeyeceği bir yere yerleştirilir ve püskürtme uygulanır.
İki efekti hayata geçirirken de ses efektinin, efektin %80 ini oluşturduğunu bilerek iyi ses efektleri ile desteklenmesi gerektiğini unutmamak gerekir.
Blue Screen Efekti 1977 yılında çekilen ilk Star Wars filminin, efekt dünyasında bir çığır açmasını sağlayan şeylerin başında kullandığı mavi ekran tekniği gelmektedir.Peki mavi ekran nedir ve neden kullanılır?
Bu teknikte, düz mavi bir fonun önünde çekilen film sahneleri, montaj aşamasında istenilen arka planla değiştirilir ve böylece normal teknikler ya da biz kısafilmcilerin sahip olduğu düşük bütçelerle çekilmesinin hayal bile edilemeyeceği sahneler, filmlerimizdeki yerini alır...
Film yapımcıları tarafından daha çok parlak yeşil ve mavinin tercih edildiği bu teknikte amaç farklı sahneleri tek resimde göstermektir. Günümüzde sadece filmlerde değil haber programları,hava durumları gibi pek çok yerde de bolca kullanılır. Aslında bu rengin tercih edilmesinin sebebi teknik nedenlerdir.Özet olarak mavi, kırmızı filtreden geçince tamamen siyah olan bir renktir ve yüksek kontrastlı siyah-beyaz film kullanılarak bu mavi plan siyaha dönüşür. Bunu fotoğrafların negatifi gibi düşünebilirsiniz. Bu durumda film karesinde arkaplan siyah(mavi ekranın bulunduğu yerler) ve önde kalan, örneğin bir aktörün görüntüsü, beyaz olarak kalır. Sonra bu negatif görüntü arka planda asıl olması istenen kareyle birleştirilir(örneğin bir uzay gemisi). Bu noktada bir uzay gemisi içinde henüz bir silüet olarak duran aktör bulunmaktadır. Son olarak aktörün gerçek çekimi yeniden bu boşluğa oturtulur ve istenilen efekt yaratılır. Bu teknikle pek çok inanılmaz film yapıldı ve yapılmaya devam edecek.
Mavi ekran düşük bütçeli filmler için kullanılacaksa basitçe bir kumaşçıdan alınacak belli ebatta mavi kumaşın, karton, koli, tahta v.s gibi birşeyin üzerine raptiye ile tutturulması ile kolayca hazırlanabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır ki planın gerçekçi görünmesini sağlayan bunlardır. Bugüne kadar bu teknikle pek çok başarılı film yapıldığı gibi pek çok da başarısız film yapılmıştır.
*Aktörün arka plan ile ışıklandırılma uyumu: Eğer aktörün üzerine düşen ışık arkaplandaki görüntü ile uyuşmuyorsa çok komik durabilir.
*Mavi ekranın ışığının aktöre vurmaması: Eğer arka plandaki mavi ekranın mavi rengi aktöre vurursa bu yok edilemeyeceği için filmde az da olsa gözükür ve yine gerçek durmaz.
*Aktör mavi renk kıyafet giymemeli: Eğer aktör mavi renk kıyafet giyerse filmde orada sanki bir delik varmış gibi duracaktır.
Mavi ekran bilgisayarlarla da yaratılabilir ancak çok uzun planlar için her zaman gerçek mavi ekran kurmak daha faydalıdır aksi halde filmin her karesinin(frame) arkaplanı tek tek maviye boyanmak zorunda kalacaktır bu da önemli bir zaman kaybıdır. Ancak kısa sahneler için bu yöntemin kullanılması tavsiye edilebilir.
İlk çekimimiz normal çekim.Çok ufak bir kayanın üzerinde durup (aşağı yukarı 1,2 m yükseklikte) aşağıya atlıyor.
Bütün çekim çok daha küçük, boş bir mavi ekranla yapılmalı (mavi ekran, mavi renk boş alanı temsil ediyor.)
Bu en zor kısmı.Şimdi hiç varolmayan bir kayayı buraya eklemek zorundayız.Bunun için gökyüzünün temiz bir çekimini, bir arka plan ve üzerinde durduğu kayanın boş halinin çekimini kullanılmıştır.
İşte sonuç. Çektiğimiz görüntülerin kombinasyonu bizim istediğimiz sonucu bize veriyor.Sahneyi bu hale getirmek için photoshop ve Adobe premier kullanmak zorundasınız.
Her zamanki gibi sahne, gerçek çekimle başlıyor. Sol tarafta takla atan bir kamyonet var.Aslında bu sadece perspektif sayesinde kameranın önünde elimde tutuğum oyuncak bir maket. Sağ tarafta ise ben, bir karavanın önüne kendimi atarak korunuyorum.
Bir sonraki adım, sahneyi arabayla çekip, photoshop'un okuyabileceği bir formatta kaydetmek.
(Durağan çekimlerde PICTS tercihimken, hareket eden nesnelerde FILMSTRIP tercih ediyorum.)
Bu FILMSTRIP artık modifiye edilebilir.
Yapmam gereken şey, resimde olmaması gereken her şeyi çıkarmak.Arabanın yanında önünde gözükmem gerektiği için, çekimin solundaki her şeyin çıkartılması gerek..
Bu yüzden, her şeyi transparan maviye boyuyorum ve bu sayede Premier'de mavi ekran kombinasyonu yapmamız mümkün olacak.
Sonunda, yaptığımız kombinasyon bizi sonuca çok yaklaştırdı.
Son olarak, kamera açısını düzeltmem gerek, parmaklarımın gözükmesini istemiyorum
Bu sahne, çeneme okkalı bir yumruk yedikten sonrası.
Bunun için, karakterimin gerçekten hızlı bir şekilde duvara doğru uçmasını istedim.
Bu orijinal çekimde ben, çok kısa bir mesafeden duvara doğru zıplıyorum.
Bu mesafe pek de nefes kesici gözükmüyor.Bu yüzden, biraz üzerinde oynamam gerekli.
Her görsel efektçi adamın en iyi arkadaşı, temiz bir arka plandır
Bu boş arka planı, hareketle oynamak için kullanabilirim.
Üstte gördüğünüzden başlayarak, zıplamanın baş kısmını kestim.
Daha sonra, bu resmi başka bir sahte mavi ekran yaparak photoshop'a export ettim.
Benim uçuşumu gösteren bu çekimle, çarpışma için yeni bir başlangıç geliştirebilirim.Bunu, temiz arka plana insert ederek yapabilirim.Böylece istediğim gibi hızlı bir uçuş elde edebilirim.
Son olarak yine Blur motion ekliyor ve elimizdeki iki materyali birleştiriyoruz.
Katil elindeki baltayla kurbanın kafasına doğru saldırır ama ona vurmadan tabi ki. Kameranın pozisyonu ideal çünkü baltayla boyun arasındaki gerçek mesafeyi kimse söyleyemez.
İkinci orijinal çekimde bu sefer temiz bir arka planımız var. (kurbanın kafasının olduğu yer)
Şimdi temiz olan arka plan çekimi kullanarak, ilk çekimdeki kafayı resimde bir delik olmadan çıkartabiliriz.
Kafayı gövdeden ayırıp bir mavi ekran frame'ye yerleştiriyoruz.
Bu şekilde, fırlayarak dönen kafayı resme anime edebiliriz.
Burada bu işlemi gerçek gibi gösteren en önemli şey, motion blur.Çok hızlı hareket eden bir kafa gerçekçi olacaktır!
Eğer sahnenin gerçek gibi görünmesini istiyorsanız, her zaman hızlı hareketli motion blur kullanın