Ezan okurken İlahi dinlemek günah mı?

• Kullanıcı Perii
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Güzin Abla
Konu sahibi son olarak 4523 gün önce görüldü
Ezan okurken İlahi dinlemek günah mı?
Birde cuma selası ve ölüm selası okurken müzik yada ilahi dinlenebilir mi?
İkisnede ayrıntılı cevap verir missniz?
Dert değil bu..

Şimdi ezan okuyorduda aklıma geldi sorayım dedim :)

Allahın öğrettiği ve duyduğum en güzel sözleri dinlemek yerine neden ilahi dinleyim ki diye bir görüş içerisindeyim.Ayrıca ezan okunduğunda müzik yada ilahinin sesini kısmak değil namaza doğru yol almak insanlara farz kılınmış. :)

Günah değilde bana göre saygı ile ilgili bi' şey.
Değerlerine saygılı olursan müziğin sesini kısarsın yani bu benim görüşüm ama bu sorunun islamdaki cevabını bilemem yazan biri olursa bende öğrenmiş olucam

Bende saygıyla bağlantılı olduğunu düşünüyorum.Birtek ilahi olarak bakmamak lazım.Farz edin ki birine birşeyler anlatıyorsunuz, o kişi sizi dinlemek yerine başka şeylerle meşgul olsa hoşunuza gitmez değil mi ? hatta inanıyorum ki sizin hoşunuza gidecek şeylerle bile ilgileniyor olsa dinlememesinden haz almazsınız.Ezan dinlemeyi yada ezan okununca müziğin sesini kısmayı buna benzetebiliriz.Neticede inancımıza ortak bir din adamı bizi ibadete çağırıyor onu tiye alıp bas bas müzik dinlemek ilahide olsa tasvip edilmese gerek.Ezanı baştan sona dinlemesek bile ibadet eden insanlara saygı duymak adına gürültü oluşturan şeyleri kısmak daha efdaldir diye düşünüyorum.Dinen günah mıdır benimde bilgim yok.İlahiyatçı yada dinsel konularla birikimli bir arkadaşımız ilimsel bir tutarlılıkla aydınlatacaktır eminim.

Günah olmadığını düşünüyorum.

Bu tür sorulara günah çerçevesi içinde değil takva çerçevesi içinde düşünülerek cevap verilmeli .. Ezan okunurken başka şeylerle meşgul olmak takvaya göre uygun değildir ama kimse de günah olduğu hükmünü veremez .. Bu tamamen insanın vicdani saygısıyla alakalı bir durumdur ..
Ezan vakti yapılacak en güzel şey kendimize o an için çeki düzen vermektir ..

Ezan okunurken ilahi dinlemek günahtır diyemeyiz bu tamamen vicdani bir saygı olarak adlandırılır ezan okunurken müziğin sesini kısmak o an için ezana olan saygımızı göstermektedir günah mıdır elbette değildir.
Sonuçta içinde isyan geçen bir şey değil buna sadece saygı diyebiliriz günah olduğu hükmünü hiç kimse veremez. Ama konuda belirttiğiniz gibi cenaze selası veriliyorsa ve cenaze yakın bir yerde ise o zamanda ilahi dinmek yine saygı ile bağlantılıdır. Cenazeye saygı göstermiş oluyorsunuz ki Peygamber efendimiz cenazeye saygı gösterilmesini buyurmuştur. Bildiklerim bunlar yani kısacası günah ile alakalı değil vicdani saygı ile alakalıdır saygılar.

Her durum günah çemberi içine alınmamalı. Günah değildir. Saygıdandır üstelik müzik ya da ilahi eş değer değil mi?

@ Cübbeli Ahmet Hoca

@ Nihat Hatipoğlu

...

Ezan okunur iken müziğin kapatılması gerekir ki bu ilahi de olsa farketmez.​

Bazı ilahileri dinlemeninde günah olduğunu okumuştum. çalgılı olanları.

"Günahtır diye düşünüyorum.", "Günah değildir diye düşünüyorum." denildiğinde de bir garip oluyor.
İslam öyle kendi fikirlerimizle yönlendirebileceğimiz bir din değildir.

Ben size söyleyeyim. Sadece ezanda değil, normalde de müzik dinlemek günahtır.
Bununla ilgili sayısızca hadis var. Hatta ve hatta size şunu söyleyeyim: Müzik olmadan bir ezgiyle söylenen şiirler bile günah olarak nitelendirilir.

"Günahtır diye düşünüyorum.", "Günah değildir diye düşünüyorum." denildiğinde de bir garip oluyor.
İslam öyle kendi fikirlerimizle yönlendirebileceğimiz bir din değildir.

Ben size söyleyeyim. Sadece ezanda değil, normalde de müzik dinlemek günahtır.
Bununla ilgili sayısızca hadis var. Hatta ve hatta size şunu söyleyeyim: Müzik olmadan bir ezgiyle söylenen şiirler bile günah olarak nitelendirilir.

Peygamberimizi teflerle karşılayan eshabı senin günahtır iddianı çürütüyor ama ..
İşin aslını müziğin günah olup olmamasını müziğin kullanış şekli belirler ..
Misal ; uyuşturucu haramdır ama sağlık sektöründe kullanırken değildir gibi ..
Eğer müzik günah olsaydı bir İslam devleti olan Osmanlıda mehteran kurulmazdı ..
Dediğim gibi kullanış şekli günahı sevabı belirler ..

Peygamberimizi teflerle karşılayan eshabı senin günahtır iddianı çürütüyor ama ..
İşin aslını müziğin günah olup olmamasını müziğin kullanış şekli belirler ..
Misal ; uyuşturucu haramdır ama sağlık sektöründe kullanırken değildir gibi ..
Eğer müzik günah olsaydı bir İslam devleti olan Osmanlıda mehteran kurulmazdı ..
Dediğim gibi kullanış şekli günahı sevabı belirler ..

Kullanış amacına göre değişir tabii ki.
Dişi ağrıyan bir insanın ağrısını gidermek için dişine rakı tutması gibi gibi.
Ama genel itibariyle haramdır. Uymuyoruz o ayrı konu.

Geri