Eylülzedeler

• Kullanıcı Ophelia
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Konu sahibi son olarak 41 gün önce görüldü
Türk Müzik Tarihinde Bir Dönüm Noktası: Yapay Zeka Şarkısı Listeleri Salladı

Yapay zeka (AI) destekli müzikler, global listede örnekler gösterse de, Türkiye’de bir ilke imza atıldı.

Nikbinler’in tamamen yapay zeka tarafından üretildiği belirtilen altyapı ve melodiye sahip “Eylülzede” şarkısı, Spotify Türkiye “En İyi 50” listesinde 9. sıraya kadar yükselerek, böylesine yüksek bir başarı elde eden ilk yapay zeka destekli yerli eser oldu.

Yapay zeka teknolojisinin müzik sektöründeki etkisi küresel çapta bilinse de, Türkiye’deki müzik listelerinde bu denli önemli bir başarıya ilk kez şahit olunuyor. Zaruret Records etiketiyle yayınlanan “Eylülzede”, yapay zeka tarafından oluşturulan armonik yapıları ve özgün altyapısı sayesinde dinleyicilerden büyük ilgi gördü. Şarkının, dinleyici oylarıyla belirlenen Spotify’ın en popüler listesinde ilk 10’a girmesi, Türkiye müzik endüstrisi için tarihi bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Şarkının popülerliği, yapay zekanın müzikteki yaratıcılık ve başarı sınırlarını ne kadar zorlayabileceği konusunda yeni tartışmaları da başlattı.

instagram @muzikonair 'dan alıntıdır.

Benim uzun zamandır radarımda olan gruplar vardı anatolian rock lab ve nikbinler gibi...
yapay zeka ile güçlendirerek şarkılarını ortaya koymaları beni şaşırttı...
neler görüp neler duyacağız artık kim bilir.
ama diğer yandan da yapay zekayla şarkı üretimine devam edip tamamen AI’ya teslim olmaması gerekir diye düşünüyorum
Çünkü pozitiflik sadece neşeli sözler değil; aynı zamanda samimi bir hissiyatın yansıması değil midir ya bu hissiyat da en iyi hâlâ insan yüreğinden çıkar gibi geliyoo

Çoğunluk destek verince hiç olmadık sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Neden rock müziğe gönül verdik, metal müziğe sevdalandık?

Canlı canlı çaldıkları için. Bangır bangır gözümüzün önünde üretilen bir sanat olduğu için.

Yoksa FL stüdyolardan beat, yapay zekadan altyapı dinlemek isteseydik repçi olurduk.

Neden rock müziğe gönül verdik, metal müziğe sevdalandık?

Canlı canlı çaldıkları için. Bangır bangır gözümüzün önünde üretilen bir sanat olduğu için.

Yoksa FL stüdyolardan beat, yapay zekadan altyapı dinlemek isteseydik repçi olurduk.

Bu gidişle olacaksın da zaten. Inevitable !

EYLÜLZEDE ŞARKISI YAPAY ZEKA MI, KİM SÖYLÜYOR?

"Eylülzede" şarkısı, tam anlamıyla yapay zeka tarafından yaratılmış bir eser değildir; ancak hibrit bir üretim sürecine sahiptir. Şarkının temelini oluşturan sözler, beste ve duygusal yorum tamamen insana aittir. "Eylülzede" şarkısının duygusal ve etkileyici vokali, Berika KA sahne adını kullanan sanatçı Berika Karadağ'a aittir. Yapay zeka, eserin prodüksiyon (yapım) aşamasında bir araç olarak kullanılmıştır. Özellikle vokallerin işlenmesi, ses mühendisliği, altyapıdaki bazı seslerin tasarımı ve son miksaj gibi teknik süreçlerde yapay zeka destekli araçlardan faydalanılmıştır. Şarkının sözleri ve Uşşak makamındaki bestesi, projenin temel isimlerinden olan Serkan Selay'a aittir ve eser, 2014 yılında yazılmıştır.
Instagramda baya bir tartışma konusu olmuştu beni de meraklandırdı bu konu... yapay bir şeyler mi dinliyoruz diyorum ama şarkıyı dinlerken de o kadar duyguyu bir ara hissetmek çok zorlayıcı... Grubu ilk başlardan beri instagramda takip ediyorum ben, günlük hayatlarından storyler bile atıyorlar o kişiler gerçekten var onu biliyoruz ama nedir tam sonuç :d

Geri