Evlilikte kadınların mı yoksa erkeklerin mi sorumlulukları daha fazladır

Konu sahibi son olarak 2615 gün önce görüldü
Evliliklerde kadınında erkeğinde ayrı ayrı sorumlulukları vardır. Ör; Bizim evde yıllardır bitmeyen bir tartışma. Sorumluluklarının ayrı olduklarını biliyorlar, ama anlaşamadıkları taraf her ikiside sorumluluklarının daha fazla olduklarını söylüyorlar.

Sizce Evlilikte kadınların mı yoksa erkeklerin mi sorumlulukları daha fazla.

Değerli Gülse,Öncelikle çok önemli bir konuya değinmişsiniz.

Aslında ben daha az veya daha çok diye bir sınıflandırmaya katılmıyorum,şöyleki; mesela kadının çocuğun terbiyesiyle alakalı sorumluluğu,erkeğin 10 adet sorumluluğuna bedeldir..kısaca ifade etmek istedim,uzun olmasın diye..

Yani,sorumluluk adeti önemli değil.
Sorumluluk sınıfları önemlidir.Bundan dolayı,bu konuda üstünlük tartışması boş bir tartışmadır.Biri olmazsa,diğeri işe yaramaz..İkisi bir bütündür.

Görünüşe göre kadinin sorumluluklari daha fazla gibi gorunse de iki tarafın eşit olduğundan yanayım. Günümüz kadınlarının eğitim seviyeleri ve hak alanları yukselişe geçmiştir. Artık kadın denince aklan gelen tek şey çocuk bakmak ya da temzilik vs. değildir. Bir kadının rolu, eşinin karısı olmak, çocuğunun annesi olmak, işinde belli bir mevkide olmakla kısıtlı kalmadığı gibi rolünün arttığı alanlar da çoktur. Evlilikte bir erkekle bir kadını kıyaslarsak, erkek sadece maddi ve manevi anlamda aileyi geçindirmek ile yükümlüdür. Bir erkek, evlilikte bu zorunlulukla yükümlüdür. Bu yüzden herhangi birini tercihen kullanma hakkı yoktur. Bir kadın çalışmak istiyorsa, işine ayırdığı vakit ile evine ayırdığı vaktin dengelerini iyi kullanmalıdır. Dengeleri kurmayı başarabilen bir kadın sorumluluktan da kaçmaz. Kadının şahsi sorumlulukları, zorunlulukla yükümlü olmadığı için eşit olduklarını düşünüyorum. Erkek devlettir; yönetir, korur, sahip çıkar.. Kadın millettir; devleti yalnızca o ayakta tutar diyerek noktalayalım.

Güzel bir konu açmışsınız öncelikle teşekkür ederim şahsım adına
bu konuyu aslında geniş bir yelpazede ele almak gerekir çünkü kadınların hepsi eşit muamele görmüyor
bulundukları coğrafyaya göre verilen değer değişiyor
kadın bir yörede şık takım elbisesi ile plazalarda çalışıp akşama evinde yardımcılarının yaptığı yemekleri yerken diğer yanda şalvarı ile kadınlar tarlada bağda bahçede yazın güneşin alnında çalışıp sonra evine gelip evinin işini yemegini yapıyor ama ikisi de kadın ve sorumlulukları var ama fazla ama az...
erkekleri ele alırsak bu kutuplaşma daha aza indirgenebilir genel manada erkeğin görevinin sınırları bellidir sabah gider işine aksam gelir ve genellikle evin kumandasının hakimidir fiziksel güc olarak daha fazla efor sarfediyor mu o tartısılır lakin erkeğin de ev işleri ile alakalı yapabilecekleri kısıtlıdır...

konunun özeti kadın veya erkek arasındaki sorumluluk ekonomik denge veya dengesizlikle dogru orantılır ama kadın bir tık öndedir sorumluluk taşıma ve gereklerini yerine getirme noktasında :)

Kadın gibi duruyor aslında, genelde kadındır evi döndüren. Çünkü erkekler daha çok dışarda geçirirler günlerini, evin içinde olan çocukların en ufak sorunlarını dahi bilen her türlü sıkıntıyı ihtiyacı bilen kadındır.Erkeklerin çoğu zaman çocukların sorunlarından haberi olmaz, kadın halledemediği yerde eşine söyler.Bizim toplumumuzda kadına daha çok iş düşüyor bence, eşinin ailesiyle geçinmek olsun, alışveriş olsun , evin işi çocukların bakımı bunların hepsi kadına bakar.Kadın çalışıyor olsa dahi bu sorumlulukları devam eder.
Yani özetle , erkek çalışmakla yükümlüdür, ailesinin ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür.Kadın eğer isterse yine çalışabilir ama onun dışında evinin geçimi, çocukların bakımı, evinin düzeni gibi bir çok şeyle yükümlüdür. Erkekler biraz keyfine düşkün gibi geliyor bana evliliklerde.

Tabi ben benim gözümden değerlendirdim benim gördüklerim bunlar, istisnalar kaideyi hiçbir zaman bozmaz.Bu durumun tam tersi olan ailelerde vardır ama az.O yüzden beylere diyorum ki, eşiniz çalışıyorsa özellikle, evinizin bakımı ve çocuklarınızın bakımı ile ilgili eşlerinize biraz daha yardımcı olun.

Yazılanları okumadım çok uzundu.. Ama erkek diyorum artık bakmakla yükümlü olduğu bir kişi daha var ve sorumluluğu daha fazla olacaktır elbette..

Bizim iliskide onun sorumlulugu çok olacak diğerlerinin keyfi bilir

Yahu zaten bu azlık-çokluk, astlık-üstlük, zekilik-aptallık tartışmaları bizi mahvetti varya. İşimiz gücümüz cinsiyetleri çatıştırmak. Buna razı gelmeyenler de bazen mecburen eşitliği savunmak zorunda kalıyor.

Ya kardeşler, diyelim ki sorumluluk kadında veya erkekte fark etmeksizin daha fazla? Ne olmuş yani? Birinin sırtına daha fazla yük kaldı diye diğer cinsiyeti tu kaka mı yapıcaz? Her şeye de eşitlik yükleyemezsiniz onu bilin öncelikle. O iyi niyetler bir yerden sonra hayalperestliğe dönüyor. Cinsiyet çatıştırmaktan evvel herkes fedakarlığı hatırlasa, bütün yükü çekmeye hazır güçlü bireyler çıkar ortaya.

Herkes bildiği işi yapsa, birbirini idare etmeyi bilse bu tür yarışlara gerek kalmayacak aslında. Böyle şeylerde eşitlik aramaya gerek yok illa. Bugün güzel yazı yazıp beğeni alabilmek için eşitlik diye dolaşırken, yarın kendi isteğinizle bütün yükün altına girebilecek kadar köpek gibi aşık olabilirsiniz, dikkat. Bu işler mizan defterine benzemez. Öyle küçük hesaplar yaparak yürümez evlilikler. Yeri gelecek içinden gelerek bütün evin her anlamda yükünü sırtlanacaksın. Yok öyle işitlik ayakları. Hesap kitap yaparsanız yürümez :wink:

Geri