Evlilik Öncesi Danışmanlık

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Evlilik Öncesi Danışmanlık

Bu günlerde Tv’de dönen bir reklam var. Kilonuzu biliyorsunuz! Boyunuzu biliyorsunuz! Ayakkabı numaranızı biliyorsunuz!... diye! Bakın bakalım onun sonuna “ Peki evleneceğiniz kişiyi ne kadar biliyor ve tanıyorsunuz” u koyun. Evet sizde ilk etapta kesin tanıyorum, daha sonra biraz tanıyorum, en sonunda da galiba ben de tanımıyorum diyenlerdenseniz. Bu yazıyı daha da dikkatli okumanızı öneririm.

Evlilik kutsal ve yasal bir müessese olduğu için bir takım resmi prosedürlerden geçiriliyoruz. Evraklar, sağlık raporu..vb. bunlar güzel fakat şöyle bir çevrenize baktığınız zaman insanların bu sebeplerden boşanmalarına pek fazla tanık olmuyoruz. Bu yüzden de Boşanmaların yüzde 85 inin geçimsizlik olduğu ülkemizde evlilik öncesi danışmanlığın önemi kat be kat artıyor. Bu yüzden doğru eş seçimi hayatta mutluluğumuz için en önemli araçlardan birisidir. Eşimizi nasıl seçiyoruz. Eş seçiminde, bireyin geçmiş yaşantılarıyla ilgili deneyimleri ve bireyin kişilik özellikleri önemli rol oynamaktadır. bireyler eş seçiminde kişisel ihtiyaçlarını ön planda tutarlar ve gereksinim duydukları şey, eksik buldukları yönlerini tamamlayabilecek bir insanı seçmektir. Örneğin otoriter olma gereksinimi duyan bir birey eş olarak daha pasif ve yönlendirilme gereksinimi olan bir insanı eş olarak seçecektir ya da şefkat gereksinimi ağır basan bireyler onlara şefkat gösterebilecek vicdanlı kişileri eş olarak seçecektir. Eş seçiminde ki diğer faktörde birey kendisindeki eksikliklerin veya patolojik durumunun farkındadır ve bu durumu şimdiye kadar çözememiştir. Eş adayını, bu sorunuyla kendisini kabul edeceği belki de tahammül edebileceği bir kişi olarak seçebilir. İki ayrı insanın aynı çatı altında girmeleri ve bu çatı altında hiçbir çatışmaya girmeden evliliklerini sağlıklı bir şekilde devam ettirmeleri nerdeyse imkansızdır. Eğer böyle görünen çiftler var ise de bunlar sağlıksız evliliklerdir. Çünkü bu tip evliliklerde bireyler kendileri değildirler. Karşı tarafın isteklerine uyum gösterme çabası içinde olan yani “mış gibi” yaşayan çiftlerdir ve muhtemelen çok uzun vadeli bir evlilik olmayacaktır. Deneyimlerimizden yola çıkacak olursak en iyi ve uzun süreli evliliklerin doğru çatışan ve kavga etmeyi iyi bilen çiftlerin sahip oldukları evlilikler olarak nitelendirebilmek mümkündür.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri