Evlenmek bir ihtiyaç mıdır?

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Yükten,üremekten başka bir şey değil gibi..

Hücre miyiz biz
Oksijene ihtiyaç duyar gibi, bölünmeye ihtiyaç duyar gibi.
Bazilari ihtiyaç duyup bölünüyor tabii ceremesini tek hücreli olmayanlar cekiyor

Böyle aileli falan olduğunuzda daha kolay dizayn ediyor ve yönetebiliyoruz.

Evlilik kurumu, toplumda düzen sağlamak ve kadını-çocuğu korumak amaçlı geliştirilmiştir fakat zamanla da özünü kaybedip toplumsal bir dayatmaya dönüşmüştür. Toplumda her insanın belli bir yaşa gelince evlenmesi gerektiği algısı yaratılmakta ve bu kurala uymayanlarda da kusur aranmaktadır oysaki evlenmemek de tıpkı evlilik gibi kişisel bir seçimdir.

Evlilik; her insan için ihtiyaç değildir ve sorumluluk alamayacak kişilerin de asla yanaşmaması gerekmektedir.

Çocuk sahibi olmak için evlenen ve sonrasında da aldığı sorumluluğun hakkını veremeyen çok insan var maalesef.

Aile olmak toplumun bir gerekliliğidir ve evet bunun meşru yolu evliliktir.

evet evlenmek bir ihtiyacdir
tam inceliklerine girince hemde her yönden bir ihtiyac

Neticede evliliğin kendisi toplumsal bir süreç. Toplumsal ve sosyal normlar tarafından belirlenip yürütülüyor. Yasal, resmi, ilan edilen, kutlanan, devletin resmi makamlarından çeşitli aile üyelerine kadar bir sürü insanın dahil olduğu bir kurum. Yani neredeyse hiç de özel, kişisel falan değil. 2 kişi arasındaki mahremiyetten ibaret hiç değil.

Yani bu konunun altından da toplumsal baskı ve gereklilikler çıkıyor. Peki neden ?

Sosyoloji bilen yazarsa iyi olur.
İlk evllilik fikri nasıl doğmuş.
Dinlerden (semavî) önce nasılmış.
Dinler nasıl şekil vermiş.
Kapitalizm evliliği nasıl kullanmış.
Medeniyete katkısı olmuş mu.

Evlenmeyen evlenemeyen kişilerin bahanesi üretme cümlesi _ başka birisi yazsa başka yazardım _ yabaniyi tanıdığım için yazıyorum _ bir ınsan inancını kaybedince herşey boş gereksiz gelmeye başlıyor _ evlenmek niye evleniyorum_ niye 30 40 yil bir kadınla birlikte oluyorum bakıyorum _ niye 15 20 yıl boş yere bana faydası olmayan veledlere bakıyorum _ niye çalışıyorum _ herşey boş gelmeye başlıyor _ sonra niye yaşıyorum demeye başlıyor _ intihar ediyor _ puta tapan yani ilker de olsa bir inancı olanın hayata tutunmak için nedenleri var

Evlilik; geçmişten günümüze çok farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır ve her toplumda / dönemde şekil değiştirmiştir.

İlkel kabilelerde evlilik yoktu ve çok eşlilik doğal kabul ediliyordu. Kadın ya da erkek, kabile içinde istediği kişi ile birlikte olup çocuk sahibi olabilirdi ancak bu durum, farklı anne / babadan kardeş çocukların sayıca artması anlamına gelmekteydi ki sonrasında da bu kardeşlerin birbiri ile ilişkisi de doğal karşılanıyordu.

Sümerlerden tutun da Antik Yunan, Mısır döneminde de evliliklere rastlanıyor. Örneğin, Sümerlerde kadın aldatırsa eşi tarafından ölüm cezasına çarptırılabiliyordu. Mısır / Firavun döneminde ise daha çok kardeş evlilikleri karşımıza çıkmaktaydı.

Dinlerin ilk çıktığı dönemlerde de evlilik kavramı sürekli değişime uğradı ve günümüze kadar geldi.

Evliliğin asıl amacı; toplumun en küçük birimi olarak kabul edilen aile kavramını belli bir zemine oturtmak ve özellikle çocuk sahibi olma konusunda bazı sınırlamalar ile anne / babası farklı kardeş çocukların sayıca artmasını önlemektir çünkü ilerleyen süreçte bu çocukların birbirini tanımadan büyüme ve bir gün karşılaşıp kardeş olduğunu bilmeden evlenme ihtimalleri vardır. Ne yazık ki günümüzde halen böyle örneklere rastlıyoruz fakat yine de evliliğin bu konuda fren mekanizması oluşturduğu da önemli bir gerçektir.

Toplumda belli bir kesim, evli olmamayı kusur kabul etmekte ve her insanın belli bir yaşa geldiğinde evlenmesi / çocuk sahibi olması gerektiğini savunmaktadır. Bu dayatmanın elbette mantıklı bir dayanağı olmamakla beraber, genelde ahlaki bakış açısı ile şekillendiğine şahit olmaktayız. Örneğin; bekar olup da çok iyi şartlarda yaşayan birine, evli olmadığı sürece sürekli düzen kuramadın baskısı yapılıp, başka birileri zor koşullarda evlenmiş olsa bile düzen kurdukları için takdir edilmektedir.

Sonuç olarak; evlilik kişilerin güven arayışı ve hayatın zorluklarını birileri ile paylaşma amacı, çocuk sahibi olmak gibi sebeplerle tercih ediliyor olsa da ihtiyaç değildir, kişinin bilinçli seçimidir. Evlenmemek de kusur değil, yine bilinçli bir seçimdir.

evlilik ya da hayat arkadaşlığı "çift olmak" bana göre hem ihtiyaç hem de tercih, istiyorum da..

Boşanması zor olmasa iyi bir şey gibi .S

değil bence ya. en azından bnm için...

Geri