Evlatık Edinilen Çocuk Haram Mı?

Konu sahibi son olarak 2775 gün önce görüldü
Daha önce ki konuda herkesin evlatlıkla ilgili olumlu yanıtlar verdiğini gördüğüm için bu soruyu sorma gereksinimi hissettim.

Dinimize göre, bir erkek çocuk ergenlik dönemine geldiği zaman karşı cinse haram oluyor ; aynı şekilde de kız çocuk erkeğe haram oluyor.
Yani kadınların erkeklere karşı kendisini koruması gerekiyor.

Peki bu durumda evlat edilinilen çocuğun psikolojisi bozulmaz mı?

Yalnız arkadaşlar lütfen dini düşünerek yanıt verin, yoksa mantık olarak çocuların hepsi bizim evladımız:cici:

Dinimizde evlat edinmek, namahremlik söz konusu olacağı için uygun değildir
“Allah, bir adamın içinde iki kalb kılmadı. Ve kendilerine zıhâr yaptığınız zevcelerinizi, analarınız saymadı. Evlâdlıklarınızı da öz oğullarınız (gibi) kılmadı. Bunlar sizin ağızlarınızdaki sözünüzdür. Hâlbuki Allah, hakkı söyler ve doğru yola O hidâyet eder.” (Ahzab, 4)
Cahiliye devrinde evlat edinme vardı. Bir kimse birini evlat edinecek olsa, bu çocuk, hakiki evlat manasını, örfen hukuken kazanırdı. İslam bunu ayet ve hadislerle yasaklamış, soy itibariyle kan bağını esas almıştır. (Kütüb-i Sitte)
Evlat edinilen bir çocuk, buluğ çağına geldiğinde erkek ise annesine; kız ise babasına namahrem olur ve nikah düşer. Bu yüzden neseb itibariyle akraba bağlılığı bulunmayan çocukları evlat edinmek dinen haramdır.
Süt hısımlığı ile evlat edinmek mümkündür
Bir çiftin eğer hiç bir şekilde çocuğu olmuyorsa akrabalarından da alması mümkün değilse bu çift için ancak şöyle bir çözüm düşünülebilir. Evlatlık alacak anne ve baba, evlat edinmek istedikleri çocuk ile aralarında süt hısımlığı oluşturabilirler. Çünkü süt hısımlığı “haram olma durumu”nu ortadan kaldırır. Fakat bu uygulama, evlat edinilmek istenen çocuk 2 yaşına gelinceye kadar yapılmalıdır.
Evlat edinilmek istenen bir kız çocuğu, 2 yaşından önce, “babası olacak olan erkeğin” kız kardeşi tarafından emzirilmelidir. Bu durumda aslında namahrem durumunda olacak olan üvey baba, artık evlatlık alınan kızın “süt dayısı” olacağından namahremlik meselesi ortadan kalkmış olur.
Evlat edinilmek istenen çocuk erkek ise, yine 2 yaşına kadar, kadının kız kardeşi tarafından emzirilirse aslında üvey anne olacak olan kadın, artık evlatlık alınan erkek çocuğun “süt teyzesi” olacağından yine helal olacaktır.
Fakat, evlatlık edinme hususunda dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta vardır. Evlatlık alınan çocuğa evlatlık olduğunun söylenmesi gerekmektedir. Nitekim ayet-i kerimede şöyle bildirilmiştir:
“Onları (evlâdlıklarınızı kendi) babalarına nisbet ederek çağırın!” (Ahzab, 5)

Bende yeni öğrenmiş oldum bu konuyu ben hatta sevap diye sanıyordum. Demekki bir akrabamızın çocuğunu evlatlık almamız gerek

Bende yeni öğrenmiş oldum bu konuyu ben hatta sevap diye sanıyordum. Demekki bir akrabamızın çocuğunu evlatlık almamız gerek

usta mahremiyet konusu yüzünden böyle "süt evlat" olduğu zaman sıkıntı yokta onun içinde işte durum farklı

dinimizde evlatlıktan ziyade eğitim öğretimini yada büyüyüp yetişmesi için maddi destekte bulunmak konusunda teşvik var ama evlat edinmek konusunda durum bu

@PROmetheUS eğer böyle bir durum varsa, süt annesi olmak zorunda yani çocuğun annesi ve babasının da kız kardeşi olmak zorunda

Peki babasının kız kardeşi yoksa ne olucak alamazlar mı?

EmRe akraba değil süt annelik önemliymiş.

Ukala Sözler;791389 [B' Alıntı:
Peki babasının kız kardeşi yoksa ne olucak alamazlar mı?[/B]

detaylı bilgim yok ama bildiğim kadarı ile sadece teyze dayı şeklinde değil durum bu örnek olsun diye açıklanmış sanırım ama araştırmakta fayda var

Ben bulamadım :D

Araştırdım ama :D

Sadece diyaneti aramadım :D

Evet dinimizce bi mahremlik söz konusu :)
Ama bunu cocuga ergenlik dönemine gelince tatli dille anlatilirsa, bi sorun olupta cocugun psikolojisinin bozulacagini dusunmuyorum. Ayrica cocugun evlatlik oldugunu kendinden gizlenmemesi gerektigini dusunenlerdenim. Gizlemek daha kötü sonuclar doguracaktir. E, cocuk evlatlik oldugunu bilince ama yinede üvey evlat muamelesi görmeyince, evlatlik edinen Kari-Kocanin ona haram oldugunu anlayabilir.

Yalniz bi kadin veya erkek kendi cinsinden bi cocuk evlat edinirse, bu durumda mahremlik konusu da kapanmis olur :)

@PROmetheUS eğer böyle bir durum varsa, süt annesi olmak zorunda yani çocuğun annesi ve babasının da kız kardeşi olmak zorunda

Peki babasının kız kardeşi yoksa ne olucak alamazlar mı?

Evlatlik edinen Anne (eger misal veriyorum bebegini yeni kaybetmisse, ve gögüsleri süt salgiliyorsa, kendi süt anneligini yapar evlatlik olan cocugu ve yine mahremlik ortadan kalkar.

Bu konulari iyice arastirmak gerek, cok hassas noktalar.

Evet dinimizce bi mahremlik söz konusu :)
Ama bunu cocuga ergenlik dönemine gelince tatli dille anlatilirsa, bi sorun olupta cocugun psikolojisinin bozulacagini dusunmuyorum. Ayrica cocugun evlatlik oldugunu kendinden gizlenmemesi gerektigini dusunenlerdenim. Gizlemek daha kötü sonuclar doguracaktir. E, cocuk evlatlik oldugunu bilince ama yinede üvey evlat muamelesi görmeyince, evlatlik edinen Kari-Kocanin ona haram oldugunu anlayabilir.

Yalniz bi kadin veya erkek kendi cinsinden bi cocuk evlat edinirse, bu durumda mahremlik konusu da kapanmis olur :)

-----------------------

Evlatlik edinen Anne (eger misal veriyorum bebegini yeni kaybetmisse, ve gögüsleri süt salgiliyorsa, kendi süt anneligini yapar evlatlik olan cocugu ve yine mahremlik ortadan kalkar.

Bu konulari iyice arastirmak gerek, cok hassas noktalar
.

Tabi ki söyleme taraftarıyım ben ama sonuçta çocuk kendisinde olmadığı halde anne ya da baba olarak görebilir mi ki?

En basiti bir bayan olarak düsün babanın yaptığı el şakasıyla, üvey babanın yaptığı el şakasını bir arada algılayabilir miyiz?

Toplumun bakış açısı buna müsait mi?

Erkek (baba) & Kadın (anne) olacak 2 evlatlıktan mı bahsettin canım cünkü başka cins olmaz ki, kanunlar çercevesinde anne baba olmayan kişiye zaten evlat verilmez

Peki anneden kalmışsa, babadan kalmıyor ki o durumda. İllaki erkek olarak bakmazsak kız çocuk olarak bakarsak olay nasıl olur ?

<b>
Tabi ki söyleme taraftarıyım ben ama sonuçta çocuk kendisinde olmadığı halde anne ya da baba olarak görebilir mi ki?

En basiti bir bayan olarak düsün babanın yaptığı el şakasıyla, üvey babanın yaptığı el şakasını bir arada algılayabilir miyiz?

Toplumun bakış açısı buna müsait mi?

Erkek (baba) & Kadın (anne) olacak 2 evlatlıktan mı bahsettin canım cünkü başka cins olmaz ki, kanunlar çercevesinde anne baba olmayan kişiye zaten evlat verilmez

Peki anneden kalmışsa, babadan kalmıyor ki o durumda. İllaki erkek olarak bakmazsak kız çocuk olarak bakarsak olay nasıl olur ?

</b>

Türkiye kanunlarina göre anne baba olmayan kisiye evlatlik verilmiyor mu? Bunu bilmiyordum. Almanyada öyle bi kanun yok cünkü :) o yuzden söylemistim.

Dediklerinin hepsinde haklisin valla, evlatlik edinme konusu bu yuzden cok hassas iste bilmiyorum ne yapilir ne edilir. Evlatlik edinmek bi bakima cok büyük bi sevap bana göre, yetim olan bir cocugu sahiplenmek kadar güzel birsey varmidir acaba? Ama iste ona öz cocugunun sevgisini verebilirsin belki ama ayni öz cocugun gibi yaklasamazdin, iste senin söyledigin gibi el sakalari, koynunda uyutma vs vs.. iki arada bi derede bisi olcak :/

Vardir Rabbimin bi bildigi, haram kildiysa ve bu dini bi hükümse tartisamiyor insan..

Türkiye kanunlarina göre anne baba olmayan kisiye evlatlik verilmiyor mu? Bunu bilmiyordum. Almanyada öyle bi kanun yok cünkü :) o yuzden söylemistim.

Dediklerinin hepsinde haklisin valla, evlatlik edinme konusu bu yuzden cok hassas iste bilmiyorum ne yapilir ne edilir. Evlatlik edinmek bi bakima cok büyük bi sevap bana göre, yetim olan bir cocugu sahiplenmek kadar güzel birsey varmidir acaba? Ama iste ona öz cocugunun sevgisini verebilirsin belki ama ayni öz cocugun gibi yaklasamazdin, iste senin söyledigin gibi el sakalari, koynunda uyutma vs vs.. iki arada bi derede bisi olcak :/

Vardir Rabbimin bi bildigi, haram kildiysa ve bu dini bi hükümse tartisamiyor insan..

:icon_yokcanim:

İşte bunda benim karıştıran bir şey var.
Dinin hükümlerine göre süt anneler de sorun yok babalarda sorun oluyor

Ama erkek evladın süt anne olunca duygusu değişiyor mu ki?

Dinin hükümlerinde bu yazılı da psikolojik olarak normal mi

Türkiye de böyle bir şart var hatta aşağıda ki maddeler de var

Almanya da hangi şartlar altında evlatlık alınabiliyorlar:icon_yokcanim:

. EVLAT EDİNMENİN ŞARTLARI
A) Evlat Edinmenin Maddi şartları

1. Bakım ve Eğitim Şartı : bir küçüğün evlat edinilebilmesi için, evlat edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması gerekir. ( M.K. 305) Ergin ve kısıtlılar için: Bedensel ve zihinsel özrü sebebiyle sürekli olarak yardıma muhtaç kimse evlat edinilecekse evlat edinen tarafından en az 5 yıldan beri bakılıp gözetilmiş olmalıdır ya da evlat edinen tarafından küçükken en az 5 yıl bakılıp gözetilmiş olmalıdır veya diğer haklı sebeplerin varlığı ve en az 5 yıldan beri evlat edinen ile aile halinde birlikte yaşamakta olmalıdır.

2. Yaş Şartı: Yasa, evlat edinilen için bir yas Şartı gerektirmemiş olup, bir kimse yaşı ne olursa olsun evlat edinebilir. Buna karşın, evlat edinenin en az 30 yaşında olması gerekir. Ayrıca evlat edinen kişinin evlatlıktan en az 18 yas büyük olması şarttır. (M.K.307)

3. Evlilik Şartı : Eşlerin birlikte evlat edinebilmeleri için en az beş yıldan beri evli olmaları ve 30 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. (M.K. 306)

4. Evlat Edinenin Sahih Nesepli Fürum (Altsoyu) Bulunmaması Şartı: Ergin ve kısıtlıların evlat edinilebilmesi için sahih nesepli çocuğunun bulunması gerekir. Küçüklerin evlat edinilmesinde bu şart aranmaz. (M.K. 313)

5. Evlatlığın Menfaati Şartı: Evlat edinmeye hakimin izin verebilmesi için, bunda evlat edinilecek çocuğun menfaati bulunması lazımdır.

6. Evlat Edinenin Diğer Çocuklarının Menfaati Şartı: Evlat edinmenin evlat edinenin diğer çocuklarının yararlarını hakkaniyete aykırı bir biçimde zedelememesi gereklidir. ( M.K. 305)

7. Önceden Evlat Edinilmiş Olmama Şartı: Medeni Kanunun 306. maddesine göre evli olmayanların birlikte evlat edinmeleri mümkün olmadığı gibi, eşlerin de ancak birlikte evlat edinebilecekleri, tek başına evlat edinemeyecekleri hükmü getirilmiştir.

8. Rıza Şartı
a)Evlat Edinilenin Rızası : Medeni Kanunun 308. maddesine göre, "ayırt etme gücüne sahip olan, rızası olmadıkça evlatlığa alınamaz.
Ana ve Babanın Rızası : Evlat edinilen ayırt etme gücüne sahip olmakla birlikte, velayet altında ise, anne ve babasının rızası aynen gereklidir. Bu rıza küçüğün veya ana ve babasının oturdukları yer mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak açıklanarak tutanağa geçirilir. Rıza verilebilmesi için evlat edinenlerin adlarının belirtilmiş olması veya evlat edinenlerin belirlenmiş olması gerekmez. Ana ve babanın rızası doğumdan sonraki ilk 6 hafta geçtikten sonra verilebilir. Rızanın tutanağa geçirilmesinden sonraki 6 hafta içinde aynı usulle geri alınabilir. Geri almadan sonra yeniden rıza verilirse bu rızadan geri dönülemez Eğer ana ve babadan birinin kim olduğu bilinmiyor veya uzun süreden beridir nerede oturduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunuyorsa ya da küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmiyorsa bu rıza aranmaz. Son durum için rızanın aranmaması kararı ilgiliye yazılı olarak bildirilir. ( M.K. 310, 311, 312) .Evlat edinilecek kişi vesayet altında ise, ayırt etme gücüne sahip olup olmamasına bakılmaksızın vesayet dairelerinin izniyle evlat edinilebilir.
b) Evlat Edinenin rızası: Evlat edinme sahsa siki surette bağlı bir hak olduğundan, evlat edinmenin temyiz kudretine sahip olması gerekir. Eğer evlat edinmek isteyen kimse mümeyyiz bir kısıtlı ise, vasinin ve Ayrıca Sulh Hakiminin ve Asliye Mahkemesinin izni gereklidir.
c) Eşin rızası: Evlat edinilen evliyse, eşinin de rızasının bulunması gereklidir. (M.K.313)

Açıkcası bu konuyu bilmiyordum bende sevap zannediyordum ama bı mahremlık söz konusuymuş araştırma gereği duydum
Bu konunun üç önemli özelliği vardır:

1- Evlat edindiğimiz çocuk kız olursa babalığa, erkek olursa analığa mahrem olacağı için beraber yalnız kalma ihtimaline göre caiz değildir. Bu konu süt emzirmekle çözülebilir. Bir bayan iğne yaptırarak göğsünden süt getirtirse bu sütü bebeğe içirerek süt anne olabilir. Ancak kocası süt baba olamaz. Bu sebeple bir bebeği evlatlık olarak almayı düşünenler, başka da çocuğu yoksa evlat edineceği bu çocuğun erkek olması isabetli bir karar olacaktır. Kız olursa mahremiyetten doğan sıkıntılar oluşur.

2- Evlatlık alanlar, çocuğun esas anne ve babasının vereceği şefkat ve göstereceği merhameti gösteremeyebilirler. Bu açıdan çocuğun gerçek anne ve babasından mahrum bırakma sorumluluğu vardır. Bu da çocuk açısından önemli bir durumdur. Ancak kimsesiz çocuklar için bu sakınca olmayabilir.

3- Evlat edinen ailelerin kalacak mirasları bu çocuğun olacaktır. Halbuki, o miraslar akrabalara kalması gerekirdi. Bu da başkasının hakkının evlatlığa verilmesi demektir ki caiz değildir. Bu konuda bir çözüm olarak gerçek mirasçılarla helalleşilir ya da evlatlık mirastan kanunen mahrum bırakılarak çözüm aranabilir.

sanırım bu üç sebep ten dolayı evlat edinmek doğru değil . yabancılık durumu haram kılan belli ki bununda çözümü süt emzirme Ukala Sözler gibi erkek olan tarafın kız kardesı mevzusuna takılmıştım
sanırım onun cevabıda
evlatlık alırken, kardeşlerinizden birinin oğlunu veya beyinizin kardeşlerinden birinin kızını alırsanız mesele kalmaz.

Yahut, aldığınız erkek bebek, kız kardeşlerinizden birisini veya erkek kardeşlerinizden birinin hanımını emerse, sizin yeğeniniz olacağı için yabancı olmaz.

Kız bebek alınca da, beyinizin kız kardeşlerinden birisi veya kardeşlerinin hanımlarından birisi emzirirse, beyinizin yeğeni olacağı için ona yabancı olmaz.
bu nokta.
arada bi baağ kurmak öenmli olan bu bağla bu yabancılıgı kaldırmak.
tabı buraya göre, doğrulugunu çok fazla bilemıyıcem.

bir cocuk icin boyle dusunen insanlarin zeka seviyeleri 0-6 yas araliginda olsa gerek.

Haramlık konusu yok , Sadece ince bir mevzu ve dikkat edilmesi gereken şeyler var dini açıdan.Çocuk buluğ çağına erdiği zaman dikkat etmek gerekir.Peygamberimizinde evlatlık çocuğu vardı haram olan bir şeyi peygamberimiz yapar mı ? En güzel örnek o değil mi? başka şeylerde aramayın haramı helali bence..Bir kuran bir Peygamberimizin hayatı.Başka delile luzum mu var ?

Aynen ya,evet kesinlikle haram aman diyim o günahsız 4/4lük hayatlarınıza gariban bir çocuğu evlat edinip onun bakımını üstlenip faydalı bir birey olarak yetiştirerek günah eklemeyin hiç. Aman ha amann. Bu arada cennetten tapulu arazi satışlarımız başlamıştır benimle iletişime geçebilirsiniz, gelirken de üstünüze rahat bir şeyler giyin

Geri