Ev Sahipleri Kiracılardan O Belgeyi Talep Edebilecek. Yargıtay’dan Kritik Karar

Konu sahibi son olarak 13 gün önce görüldü
fJqqkH7.md.jpg

Kira sözleşmelerinde senet uygulaması tartışma yaratıyor. Uzmanlar, kira bedeli ve depozito dışında senet imzalanmaması konusunda uyarıyor. Kiracılar haklarını korumak için dikkatli olmalı.

Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları her geçen yıl artıyor. Bazı ev sahipleri kiralama sırasında ek teminatlar talep ediyor; kimi kefil istiyor, kimi sabıka kaydı kontrol ediyor, kimi ise banka hesap özeti talep ediyor. Hatta bazı ev sahipleri, 12 aylık sözleşmelerde her ay için ayrı senet talep ediyor.

SENETLE KİRA YASAL MI?

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Ali Güvenç Kiraz, mal sahibi kira borcunu garanti altına almak amacıyla senet talep edebilir. Kiraz, "Senet talep etmesinde Yargıtay herhangi bir hukuka aykırılık görmüyor" dedi. Kimileri teminat olarak, kimi de kira alamama riskine karşı "Senet şart" diyor. Uzmanlar ise yurttaşları her senede imza atılmayacağına dair uyarırken kira bedeli ve depozito bedeli dışında kiracıdan senet talep edilemeyeceğini belirtti.

DEPOZİTO SENEDİ ÜÇ AYI GEÇEMEZ

Depozito bedeli için düzenlenen senette de bir şart var. Kiraz, depozito için verilecek olan senedin üç aylık kira bedelini geçemeyeceğine dikkat çekiyor. Üç aydan fazla istenecek senedin geçerli olmayacağını söyleyen Kiraz, "Bunun haricinde herhangi bir alacak kalemi için; demirbaşlar ve eşyalar için, apartman aidat borçları benzeri bir takım borçlar için senet düzenlemek zorunda değildir" ifadelerini kullandı. Üç aydan fazla senet, Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan "kiracı aleyhine düzenleme yasağı" kapsamına giriyor.

KİRACI SENETLERE İMZA ATMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kiraz şu açıklamalarda bulundu:
  • "Hem kira borcunu ödeme riski ortaya çıkar, hem de senetleri ödeme riski ortaya çıkar. Yani bir konuda aynı anda iki borç ödeme ortaya çıkabilir."
  • "Kira borcuna yönelik verilen senetlerin hepsinin mutlaka kira sözleşmesinin içine veya kira sözleşmesinin içindeki bir ek protokol; yani senet protokolüne ne için verildiği ve senet numaraları, senet tarihleri, vade tarihlerinin açık ve aleni şekilde yazılması gerekir."
KAYNAK

Genelde yıllık kira ve depozito, peşin talep ediliyor.

Avukat bey yine ne kadar etrafında dolanarak konuşmuş ;

Şimdi senet istemek kanuni mi değil mi? Nasıl senet istenecek? Toplam kira bedeli mi? Her ayın kira bedeline ayrı ayrı mı? Cezai şart var mı? Hiçbirine cevap yok.

Yargıtay, senet, dikkatli olmak falan genel geçer zırvalar.

Avukatlığı çok seviyorum, avukatlardan tiksiniyorum.

Şimdi senet istemek kanuni mi değil mi? Nasıl senet istenecek? Toplam kira bedeli mi? Her ayın kira bedeline ayrı ayrı mı? Cezai şart var mı? Hiçbirine cevap yok.

Dün bir habere denk geldim. Hukuk sistemi kuralına uygun işlerse her şey daha güzel olacaktır.

Anlaşmalı boşanmada şöyle bir örnek görmek beni mutlu etti. Boşanan çift olaylı da ayrılsa kedi konusunda uzlaşmışlar.:)

Bana eşya senedi ayrı kira senedi ayrı yaptılar. Emlakçı kıl biri. Sene sonunda silahlar konuşsun istemiyorum. Yasal yollardan yardımcı olur musun?

Yalnız param yok orcik ile ödeme yapacam

Dün bir habere denk geldim. Hukuk sistemi kuralına uygun işlerse her şey daha güzel olacaktır.

Anlaşmalı boşanmada şöyle bir örnek görmek beni mutlu etti. Boşanan çift olaylı da ayrılsa kedi konusunda uzlaşmışlar.:)

Bunu ben de yaptım bir dosyamda ama Anadolu Ajansı muhabirini çağırıp röportaj vermedim konuya ilişkin.

Muhabirler avukatları çok darlarlar ilginç bir bilgi varsa bize verin haber yapalım diye. Avukatın da işine gelir adı google a yazılınca haberleri çıkar. Örtülü reklam olur.

Ama ben tercih etmem. Çünkü muhabir, haber daha çok reyting alsın diye yalan yanlış bilgilerle haberi yazar. Sonra bu topluma verilen yanlış bilgi en çok bizi uğraştırır.

Mesela bu attığın haber, doğru sonuç yanlış bilgi dolu. Bizim hukukumuzda sahipli hayvanlar eşya statüsünde. O yüzden tıpkı buzdolabının kimde kalacağı gibi, evcil hayvanın da kimde kalacağı protokol ile belirlenebilir. Bir eşya olarak bakıyor hukuk.

E eşyaya nafaka bağlanmayacağına göre ; haberde nafaka yazan şey de ya manevi tazminat belirlenmiştir bir miktar ve o miktar taksitlere bölünmüştür(fiili nafaka durumu yaratma) ya da nafaka bağlanmıştır direkt eşe ama hayvanları için bağlanmıştır.

Şimdi ben bunu böyle anlatsam haber değeri yok. Ama hayvan için “velayet verildi nafaka bağlandı” diyince haber değeri oluyor.

Bunu ben de yaptım bir dosyamda ama Anadolu Ajansı muhabirini çağırıp röportaj vermedim konuya ilişkin.

Muhabirler avukatları çok darlarlar ilginç bir bilgi varsa bize verin haber yapalım diye. Avukatın da işine gelir adı google a yazılınca haberleri çıkar. Örtülü reklam olur.

Ama ben tercih etmem. Çünkü muhabir, haber daha çok reyting alsın diye yalan yanlış bilgilerle haberi yazar. Sonra bu topluma verilen yanlış bilgi en çok bizi uğraştırır.

Mesela bu attığın haber, doğru sonuç yanlış bilgi dolu. Bizim hukukumuzda sahipli hayvanlar eşya statüsünde. O yüzden tıpkı buzdolabının kimde kalacağı gibi, evcil hayvanın da kimde kalacağı protokol ile belirlenebilir. Bir eşya olarak bakıyor hukuk.

E eşyaya nafaka bağlanmayacağına göre ; haberde nafaka yazan şey de ya manevi tazminat belirlenmiştir bir miktar ve o miktar taksitlere bölünmüştür(fiili nafaka durumu yaratma) ya da nafaka bağlanmıştır direkt eşe ama hayvanları için bağlanmıştır.

Şimdi ben bunu böyle anlatsam haber değeri yok. Ama hayvan için “velayet verildi nafaka bağlandı” diyince haber değeri oluyor.
Haberde de "Eşe ödenen manevi tazminata ek olarak" diye belirtilmişti sanırım.

Biliyorsun çip sistemi de hayvanların sokağa bırakılmasına engel olmadı ve evden kaçtı gibi bahanelerle ceza ödememeye çalışıyorlar. Bu sebeple bu haberlerin biraz daha hayvanlara karşı özenli davranma konusunda tetikleyici olacağını düşünüyorum ancak tabii ki senin dediğin gibi gerçek şekli ile aktarmak gerekiyor.

"Can" olarak tanımlanacak diye çok defa dile getirilmişti, dilerim yeni yılda bu değişiklik de yapılır.

Geri