Euro Rekor Kırdı! Grönland Krizi Piyasaları Vurdu

Konu sahibi son olarak 15 gün önce görüldü
fr3sadg.md.jpg

Avrupa Birliği ile ABD arasında Grönland merkezli gerilim sürerken, döviz piyasalarında hareketlilik arttı ve Euro, TL karşısında rekor seviyeye yükseldi. Doların küresel ölçekte zayıfladığı bu süreçte, Avrupa borsalarındaki satışlar ve siyasi açıklamalar piyasaların odağında yer aldı.

Avrupa Birliği ile ABD arasında Grönland üzerinden tırmanan gerilim, döviz piyasalarında da etkisini göstermeye devam ediyor. Gelişmelerin etkisiyle dolar, Euro karşısında değer kaybederken Avrupa piyasalarında satış baskısı arttı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Davos’ta Grönland krizine ilişkin “çeşitli taraflarla” görüşmeler yapacağını açıklamasına rağmen, piyasalarda belirsizlik yüksek seyrini korudu. Gerilimin sürmesiyle birlikte Avrupa borsaları düşüşe geçerken Euro, dolar karşısında güçlendi.

Dolar endeksi günlük bazda yüzde 0,9 gerilerken Euro/dolar paritesi yüzde 0,7 artışla 1,1747 seviyesine kadar yükseldi. Bu hareketlilik Euro/TL kuruna da yansıdı ve kur 50,86 seviyesine çıkarak tarihi zirvesini gördü.

GERİLİM SÜRÜYOR​

ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa ülkelerine yönelik yüzde 10 gümrük vergisi tehdidi, transatlantik ilişkilerde krizi derinleştirmişti. Davos’ta konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’in Grönland üzerinden artan ABD baskısına “kararlı, birleşik ve orantılı” bir yanıt vereceğini söyledi.

Von der Leyen, “Bugün yaşadığımız sarsıcı değişim, yeni bir Avrupa bağımsızlığı inşa etmeyi zorunlu kılıyor” ifadelerini kullanarak, geçen yıl imzalanan ABD-AB ticaret anlaşmasının da yeniden tartışılmaya başlandığını ima etti.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise ticaret ortaklarına itidal çağrısında bulunarak, “Ülkelerin yapabileceği en kötü şey ABD’ye karşı tırmandırmak olur” dedi ve sürecin akışına bırakılması gerektiğini vurguladı.

KAYNAK

3 ay sonra oku yine güncel, 3 yıl sonra oku lan yine güncel

durun bakalım borsa nasıl olacak

Ben mark da kaldım
Köşede 100 eurom var emekli ikramiyem oda saklıyorum

Avrupa Türkiye yi AB ye alsak mi diye kara kara düsünüyor simdi.

Yemişim avrosunu kaymağını @melnur yiyor zaten altın haberi lazım bize.:D

Avrupa Türkiye yi AB ye alsak mi diye kara kara düsünüyor simdi.

Wp'ta da yazmıstim.
Tek iyiliğini istedigim ülke Almanya o coğrafyada.
Yatip kalkip da Doyçlanda dua etsin zaten kibirli Fransası, İşlevsiz Yunanistan'ı.
Bunların arkasini toplamaktan kendine yeteri kadar focus olamadi.
Meloni ile Macron Afrika'daki 15-20 tane mülteci için ben almam sen al diye birbirine carlasın, Almanya 1 milyon Suriyeli'ye kapı açsın. Alttan İsviçre ve Avusturya da kapısını kapasın ''sakın bize postalama hee'' dercesine. En ufacık ekonomik sorunlarında Almanya bütçe fazlasından feragat etsin. En ufacık milliyetci tepki gösteren Alman'a da nazi nazi histerisi saplasınlar. Kendi tarihleri çok matah bi şeymiş gibi. Her şeyi Almanya çeksin.

Ne güzel.
Her işimize çomak sokan Fransa, o kara kara düşünsün Afrika'yı da Çin kapacak Trump'ta çaktı davayı gitti gidecek elindeki tüm sömürgeleri de.
Alman külünden doğar yine bi sekilde.

Yok yaaa, daha ilk defa bir tatil yaptık. Abi biz burada köleyiz, sefiliz,........ Alman sana 5 kuruş vermeiyor akdhhgjj. Hayatı siz yaşıyorsunuz reisiniz sayesinde.
Benim reis diye tabir edebileceğim tek insan Sedat Peker'dir. Başka reis yok bana göre. Akparti sempatizanı değilim yani. O konuda hemfikir olalım.

Yeme bizi şimdi ilk defa tatile çıkıyormuş.:D

Bakma öyle fakir edebiyatı yapıyorum falan ama harbi ben yaşıyorum bu hayatı ahaha.:D

Benim reis diye tabir edebileceğim tek insan Sedat Peker'dir. Başka reis yok bana göre. Akparti sempatizanı değilim yani. O konuda hemfikir olalım.

Yeme bizi şimdi ilk defa tatile çıkıyormuş.:D

Bakma öyle fakir edebiyatı yapıyorum falan ama harbi ben yaşıyorum bu hayatı ahaha.:D
Resin derken özelinde demedim, Cumhurbaşkanın olarak söyledim.
Ya millet yok Almanya bizi sömürüyor biz burada açız,...... türünden biryerlerinden uyduruyorlarya ben onlarla ve inananlarla resmen Hoden geçmek adına yazıyorum, yoksa gerçekleri görenlere asla bir lafım olamaz. Güzel bir hayat sürdürdüğüne canı gönülden sevindim.

Wp'ta da yazmıstim.
Tek iyiliğini istedigim ülke Almanya o coğrafyada.
Yatip kalkip da Doyçlanda dua etsin zaten kibirli Fransası, İşlevsiz Yunanistan'ı.
Bunların arkasini toplamaktan kendine yeteri kadar focus olamadi.
Meloni ile Macron Afrika'daki 15-20 tane mülteci için ben almam sen al diye birbirine carlasın, Almanya 1 milyon Suriyeli'ye kapı açsın. Alttan İsviçre ve Avusturya da kapısını kapasın ''sakın bize postalama hee'' dercesine. En ufacık ekonomik sorunlarında Almanya bütçe fazlasından feragat etsin. En ufacık milliyetci tepki gösteren Alman'a da nazi nazi histerisi saplasınlar. Kendi tarihleri çok matah bi şeymiş gibi. Her şeyi Almanya çeksin.

Ne güzel.
Her işimize çomak sokan Fransa, o kara kara düşünsün Afrika'yı da Çin kapacak Trump'ta çaktı davayı gitti gidecek elindeki tüm sömürgeleri de.
Alman külünden doğar yine bi sekilde.
Bu yazdiklarini Franz von Papen da vurgulamisti.
Ikinci Dünya Savasi esnasinda,Türk/Alman "isbirliginin" pekistirilmesi icin yogun cabalar harcanmisti.O dönem Almanya nin doguya dogru büyüme arzusunda, Türkiye nin büyük rol oynayisi.
(Almanya tarihini unutmayan bir ulus ve Türkiye yi bundan dolayi AB de görmek ister)

Alaka su;
Avrupa nin zaten Nazi Almanya ya biat edisisenden dolayi, bu olayin birdaha yasanmamasindan kaynaklaniyor diger Avrupa ülkelerinin Almaya ya karsi soft anti tutusu.

Küllerinden dogar mi bilmem de, yumurta delige dayandi mi, inanilmaz bir güc mobilize edebilir.

Bu yazdiklarini Franz von Papen da vurgulamisti.
Ikinci Dünya Savasi esnasinda,Türk/Alman "isbirliginin" pekistirilmesi icin yogun cabalar harcanmisti.O dönem Almanya nin doguya dogru büyüme arzusunda, Türkiye nin büyük rol oynayisi.
(Almanya tarihini unutmayan bir ulus ve Türkiye yi bundan dolayi AB de görmek ister)

Alaka su;
Avrupa nin zaten Nazi Almanya ya biat edisisenden dolayi, bu olayin birdaha yasanmamasindan kaynaklaniyor diger Avrupa ülkelerinin Almaya ya karsi soft anti tutusu.

Küllerinden dogar mi bilmem de, yumurta delige dayandi mi, inanilmaz bir güc mobilize edebilir.

Almanya'yı canavara dönüştüren de temelde yine Avrupa'nın diğer mensuplarıydı. Sanki bana hadi canımız sıkıldı birazcık nazicilik oynayalım dediler de nazi oldular.Hiçbiri iğrençlikleri ile,rezillikleri ile yüzleşmiyor ya.Kim yapsın ? Almanya... kaç milyar € tazminat veriyor hala İsrail'e.Dresden bombardımanında kül edilen Alman sayısını açıklarken hala bazı konsolide edilmiş Alman tarihçilerinin eli titreyebiliyor (sayıyı yüksek göstermemek için) sanki bunu açıklaması utanç kaynağıymış gibi.Hiroshima'dan Nagasaki'den daha büyük yıkım olduğunu iddaa eden yazılara rastladım.İngilizi fransızı sanki tarih boyu acayip saygı duyuyordu Almanya çıkarlarına falan, hatta 1.dünya savaşı sonrası taleplerindeki hayvanlık da Almanya daha güçlensin diyeydi (!) (işin trajikomiği engel olamadılar ve güçlendi) Şu an olanlarda olayın daha diplomatik ve süslü hali bence.Bilmiyorum belki ben eksik takip etmişimdir ama elini taşın altına en çok koyan Almanya, ekonomisinden en çok feragat eden Almanya. saf Alman vatandaşı bile on yıllardır vergisini verdiği halde emekli maaşıyla geçinemeyip birasını almak için şişe topluyorken, elin ne idüğü belirsiz en çok ihaleyi Almanya'ya patlamış mültecileri çarşaf gibi arabasını değiştiriyor sosyal yardımlarla. Afd'nin yükselmesine şaşmamalı. ''Aman uyuyan canavar uyanmasın'' kaygılarıyla yapılan ve en ağır ihaleleri Almanyaya yıkan adımlar Almanya'nın birinci dünya savaşı sonrası gördüğü muameleyi hatirlatiyor bana.

Son düzenleme:
Neyse Tramp aldı dersini. Tükürdüğünü güzelce yaladı. Adam boşuna despot lider ve rejimleri ile iyi geçinmiyor, onları boşuna övmüyor çünkü, onları rahat yönlendirebiliyor.

Geri