Erkeklerde ve Kızlarda Boy Kaç Yaşına Kadar Uzar?

R
  • Kullanıcı Restful
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Boy uzaması çocuğun doğumundan itibaren değişik zamanlarda hızlanarak ve yavaşlayarak devam etmektedir. Kız çocuklarında boy uzaması 5-6 ile 11-12 yaşları arası, erkek çocuklarında ise 6-8 ile 12-14 yaşları arası hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Çocuklarda boyun hızlı uzaması ikincil karakter dönemlerine (kızlarda adet başlangıcı, erkeklerde ise sesin kalınlaşarak, sakalların çıkması) geçişe kadar devam etmektedir. İkincil karakterlere geçiş olana kadar boyun uzaması normaldir. Yani kızlarda ilk adet başlangıcına kadar, erkeklerde ise ses kalınlaşıp, sakal çıkana kadar boy uzaması görülebilmektedir.

Erkekler ve kızlarda boy uzamasının durması ergenlikle birlikte olmaktadır. Ergenlik öncesi dönemde hızlı boy uzaması yaşanmaktadır. Boy uzamasının en hızlı olduğu dönem kız çocuklarında 11-13, erkeklerde ise 12-14 yaşları arasındadır. Boy uzaması tahmin edilirken radyolojik ve klinik bir takım kriterler değerlendirilmektedir. Örneğin kız çocuklarında adet başlangıcı ile birlikte boy uzaması yavaşlar. Erkek çocuklarında ise sesin kalınlaşması ve sakalların çıkmasıyla birlikte boy uzaması yavaşlar.

Erken yürümeye başlayan çocukların ergenlikten sonra da boy uzamasının devam ettğini duymuştum, ne kadar doğrudur bilmem ama :)

Herkeste degisiyor galiba. Bazilari 17 yasinda da uzuyor. Benim boyum 16 yasima kadar uzamisti.

Arkadaslarim ve kuzenlerime bakilirsa 14-15 yaslarinda birden bire boy attilar, baya uzadilar ve hep oyle kaldilar. Boylari suan baya uzun (1,68-1,73 arasi). Ilk okul da en uzunu ben idim. Lise 1-2 sinif arasi ne olduysa, herkesin boyu uzadi, ben hep boyle kaldim. Cuce'yim ben. Sadece bir gercek daha var ki, cok iyi besleniyordular, ben ise oyle degildim (ergen inadi stylo), yoksa suan onlar gibi selvi boylu olmak vardi. Herneyse, bizi seven de cuce sevsin, caaaanim.

Erkekler de fark ettigim bu: Ilk okulda boylari kisa, lise de boylari kisa, lise sona dogru 1 hafta da 20 cm uzamis gibi okula geliyordular.

Dipnot: Saglikli beslenmek cok onemli.

Yaşım 26 akrabalarimin yanına her gittiğimde biraz uzadigimi soyluyorlar :d yanlış bir şeyler var burda. Bence 20'li yaşların başlarına kadar uzaya bilir bir erkek

Kizlar regl olana kadar uzuyor biraz duraksiyor
20li yaslarda tekrar boy atiyor.

-
:cat:

Ben 9. sınıfa kadar kısaydım 9 da bir boy attım 1.88'e dayandı sonra kaldı öyle

Geri