Erkek–Kadın Rolleri Değişiyor mu? İlişkilerde Dengeler Nasıl Evriliyor ?

Konu sahibi son olarak 55 gün önce görüldü
Tarihteki ilk büyük sömürü kadının sömürüsü ile başladı. Kadın başta aile kurumu gibi çeşitli mazeretler gösterilerek hapsedildi. Sanki kadın çalışsa, çocuklara ebeveynler birlikte baksa aile kurumu yıkılacak, toplum dejenere olacak gibi bir yalan anlatarak, kadını eve aile kurumu adı altında hapsettiler.

Kadın iş hayatında, siyasette, kamusal alanda görünür olmaya başladıkça da erkek/kadın ilişkileri hiyerarşik bağdan sıyrılıp eşitlik zeminine yaklaşıyor.

Bir rollerin değişiminden ziyade, hiyerarşik bağların yıkılmaya başlaması olarak görüyorum.

Burada rollerin ne olduğu konusunda netleşmek gerekiyor. En azından eskisi için şunu diyebiliriz; “erkek çalışır, kadın ev işine bakar”. Sanırım buna pek kimsenin itirazı olmaz.

Rollerin değişmesi dünyadaki ekonomik ve kültürel düzenin değişmesiyle direkt ilgili. Dünya çok hızlı değişti ve değişiyor. Haliyle kadın/erkek ilişkisi de bu değişimden nasibini alıyor. Ekonomik düzen daha fazla çalışmayı, daha fazla üretmeyi zorunlu kılıyor. Dolayısıyla kadınların iş gücüne katılım oranı da artıyor. Yani çalışan artık hem erkek hem de kadın. Amiyane tabirle kapitalizme ucuz iş gücü lazımdı, bu yarım akıllı feministlere de “güçlü kadın”, “we can do it” filan dedi. Bunlar da BİM’de koli taşımayı özgürlük olarak anladı.
Roller konusunda eski düzenin daha net olduğu doğru Mazlumjuğuum
uzun yıllardır erkek çalışır, kadın ev işinden sorumludur anlayışı hâkimdi.
Fakat bugün yaşanan değişimi sadece ekonomik sistemin dayatması ya da feministlerin kandırılması gibi açıklamalarla sınırlandırmanın
pek sağlıklı olmadığını düşünüyorum.
Yani kadınların iş gücüne katılması yalnızca kapitalizmin ihtiyacına değil
aynı zamanda insanların birey olarak kendi hayatları üzerinde söz sahibi olma arzusuna, eğitim seviyesinin artmasına ve
toplumsal bilinçteki dönüşüme dayanıyor.
Yani mesele sadece koli taşımak ya da özgürlük sanmak değil..sosyolojik süreç hakim sankiiiii
Bugün hem kocam hem ben çalışıyoruz çoğu evde olduğu gibi...
çünkü yaşam koşulları bunu gerektiriyor ve benim gibi kadınlar da kendi potansiyellerini kullanmak istiyor.
Bunun ilişkilerde yeni dengeler oluşturduğu doğru; kimi çiftler zorlanıyor, kimileri yeni düzeni daha eşitlikçi biçimde kuruyor...

Feministlerin çoğunlukla bahsettiği gjbi; tarihte kadınları eve kapatıp toplumdan soyutlamak gibi seytani bir planı olmadı erkeklerin. O zamanlarda iş hayatının şartları ağırdı, kadınların yapabileceği meslekler yoktu. Ayrıca birilerinin ev işlerine tam mesai harcaması gerekiyordu. Bugün olduğu gibi hayatımızı kolaylaştıran makinalar yoktu çünkü. Erkeğin çalışıp, kadının ev işleriyle ilgilenmesi bir zorunluluktu.

Cleoparta, Tobossolu Dursuneya, Hürrem Sultan ...
İnsanlığı hep kadınlar yönetti,
Bknz.
  • Havva'nın rolü: Şeytanın kandırmasıyla yasak meyvenin çekici olduğunu görmüş ve yemeye karar vermiştir. Sonrasında yanındaki Adem'e de vermiştir.
  • Adem'in rolü: Eşi Havva'ya verilen meyveyi alıp yemiştir.
Bize yat de yatalım, kalk de kalkalım canımıniçi .p

:D

Geri