Erdoğan: 50+1 değişmeli, en çok oy alan kazanmalı

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
MHP’de taşlar yerinde oynadı ama bu zamana yayılmış gibi görünüyor. Bir krize doğru ne zaman evrilir göreceğiz;

Reis uzay mekiği gibi kapsüllerden birer birer kurtuluyor. Çok radikal olacak ama bir sonraki adımı radikal dincileri de uzay boşluğuna bırakmak olabilir mi? Tarikatlar da tıpkı Mhp gibi hem çok fazla talepte bulunuyor hem de Erdoğansız Akp döneminin oluşumu için soru işareti barındırıyor. Erdoğansız Akp dönemine ne kadar az yükle girerlerse dağılma ihtimalleri de o kadar azalır diye düşünüyorum. Hazır Chp ve İyip çökme noktasında gelmişken ve Kürt siyaseti de kendi kavgasına tutuşmuşken bu yüklerin bir kısmını bu aşamada boşluğa bırakmak pek de mantıksız değil. Filistin meselesi Akp ve Erdoğan için kendi kitleleri ve etki edebilecekleri kitleler için iyi bir konsolide aracı oldu. Mayıs ayına kıyasla şu an bence elleri çok daha güçlü.

Reis uzay mekiği gibi kapsüllerden birer birer kurtuluyor. Çok radikal olacak ama bir sonraki adımı radikal dincileri de uzay boşluğuna bırakmak olabilir mi? Tarikatlar da tıpkı Mhp gibi hem çok fazla talepte bulunuyor hem de Erdoğansız Akp döneminin oluşumu için soru işareti barındırıyor. Erdoğansız Akp dönemine ne kadar az yükle girerlerse dağılma ihtimalleri de o kadar azalır diye düşünüyorum. Hazır Chp ve İyip çökme noktasında gelmişken ve Kürt siyaseti de kendi kavgasına tutuşmuşken bu yüklerin bir kısmını bu aşamada boşluğa bırakmak pek de mantıksız değil. Filistin meselesi Akp ve Erdoğan için kendi kitleleri ve etki edebilecekleri kitleler için iyi bir konsolide aracı oldu. Mayıs ayına kıyasla şu an bence elleri çok daha güçlü.
İttifakı bozacaksa eğer ittifak için yeni bir ortak bulmak zorunda. Aksi halde bir yönetim krizi çıkar. Bir yerler boşalacaksa eğer tekrar dolmak zorunda. Haliyle bu defa akla ilk olarak “kiminle ittifak olacak” sorusu geliyor. İktidara geldiği zamanlar bunu fetullahçılar ile yaptı. Bir dönem konjonktür gereği Kürt siyasetinin de desteğini aldı. Ardından güvenlikçi politika ihtiyacı nedeniyle de MHP, diğer tarikatlar ve kimi sermaye çevrelerinin desteğiyle gitti.

Nitekim taraflar birbirini yokluyor. Fetullahçılarla olan ittifak gibi bir anda köprüleri atmazlar ve zamana yayarlar. Ki bence yerel seçim sonuçlarına göre adımlar belirginleşir. Pazarlık da yapabilirler, köprüleri de atabilirler ama bu süre zarfında taraflar güçlerini tahkim edecekler, dosyalarını oluşturacaklar. Sinan Ateş cinayeti vs gibi…

MHP oy oranına karşılık tarihinde ilk defa orantısız bir şekilde devlet mekanizmasında kontrol sağlamış durumda. Sorumluluk almadan hem Erdoğan’ın paçasından tutuyor hem de musluğun başında oturuyor. Haliyle olur da köprüler atılırsa kolay bir süreç olamayacak. Ama şimdilik bir şey söylemek için erken olduğunu düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: glu
Geri