Engellilerin Hakları Nelerdir - Özürlülerin Hakları

Z
  • Kullanıcı Z3yn3P
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
özürlülerin hakları
engellilerin hakları
özürlülerin hakları nelerdir
özürlülerin hakları nelerdir

ÖZÜRLÜ HAKLARI (ÖZET LİSTESİDiR)

1
nokta.gif
Devlet tiyatroları
virgul.gif
gösterilerini özürlülere ücretsiz sunmaktadır
nokta.gif

2
nokta.gif
Türk hava yolları ile seyahat halinde belirlenen esaslar doğrultusunda özürlüler %40 indirimden yararlanabilir
nokta.gif

3
nokta.gif
Devlet Demir Yolları ana hat yolcu trenleri ile seyahat halinde özürlüler %20 indirimden yararlanabilir
nokta.gif

4
nokta.gif
Vodafone (Cep Özel Engelliler) - Turkcell (Destekcell) Cep Telefonlarında Görüşme Ücretinden İndirimli Olarak Yararlanılabilir
nokta.gif

5
nokta.gif
Türk Standardları Enstitüsü ile birlikte özürlüler için özel düzenlemeleri içeren standartlar hazırlanmaktadır
nokta.gif

6
nokta.gif
Özürlülerle ilgili sivil toplum örgütleri
virgul.gif
2908 sayılı kanuna göre dernekler
virgul.gif
federasyonlar ve konfederasyon şeklinde örgütlenmiştir
nokta.gif

7
nokta.gif
Özürlülerin profesyonel olarak spor yapmaları için devlet bakanlığına bağlı özürlüler spor federasyonları vardır
nokta.gif

8
nokta.gif
Oy kullanırken seçim kurullarının özürlüler için düzenleme yapmaları gerekmektedir
nokta.gif
(572 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Madde 26-27)

9
nokta.gif
Belediyeler 572 sayılı kanun hükmünde kararname gereğince özürlülere uygun düzenlemeleri standartlara uygun olarak yapmak zorundadır
nokta.gif
(572 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Madde 3-4)

10
nokta.gif
Belediyeler toplu taşıma araçlarından özürlüleri ücretsiz veya indirimli olarak yararlandırmak zorundadır
nokta.gif
(572 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Madde 3-4)

11
nokta.gif
1580 Sayılı Belediyeler ve 3030 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Yasası
virgul.gif
belediyelere ait ve belediyeler tarafından işletilen veya kiraya verilen büfeler
virgul.gif
otoparklar gibi işyerlerinin özürlüler tarafından işletilmesi konusunda kolaylık getirmiştir
nokta.gif

12
nokta.gif
18 yaşını bitirmiş ve herhangi bir yerden geliri olmayanlar emekli sandığına veya bulunduğu yerdeki valilik veya kaymakamlık makamlarına başvuru yaparak 2022 sayılı yasa gereğince aylık bağlanmasını talep edebilir
nokta.gif

13
nokta.gif
Özürlülerin kullandığı araç ve gereçler il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından karşılanabilmektedir
nokta.gif
(572 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Madde 17)

14
nokta.gif
İmar Mevzuatına ulaşılabilirlikle (fiziksel engellerin kaldırılmasıyla) ilgili hükümler eklenmiştir
nokta.gif
buna göre
virgul.gif
kaldırımlar
virgul.gif
yaya yolları
virgul.gif
konutlar ve umumi binalar özürlülerin ulaşabilirliğine uygun olarak yapılmak durumundadır
nokta.gif

15
nokta.gif
Özürlüler H sınıfı sürücü belgesi alarak özel tertibatlı araç kullanabilirler
nokta.gif

16
nokta.gif
H sınıfı sürücü belgesine sahip olan özürlüler yurt içinden aldıkları özel tertibatlı otomobillerde
virgul.gif
katma değer vergisi indiriminden yararlanmakta ve taşıt alım vergisinden muaf tutulmaktadır
nokta.gif

17
nokta.gif
H sınıfı sürücü belgesi olan özürlülerden uygun şartları taşıyanların yurt dışından getirtecekleri özel tertibatlı otomobiller için gümrük vergisi muafiyeti vardır
nokta.gif

18
nokta.gif
El ve ayak fonksiyonunu tamamen yitirmiş bulunan özürlülerin yurt dışından getirtecekleri özel tertibatlı minibüsler gümrük vergisinden muaftır
nokta.gif

19
nokta.gif
Sosyal Güvenlik kuruluşlarınca karşılanan araç ve gereçlerin standartlara uygun olarak sağlanması gerekmektedir
nokta.gif
(572 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Madde 20-22-23)

20
nokta.gif
özürlü çocuğun resmi veya özel eğitim merkezlerinde aldıkları gelişim ve eğitime ilişkin giderlerin bir kısmı çalışılan kurum
virgul.gif
emekli sandığı ve sosyal sigortalar kurumu tarafından bütçe uygulama talimatları çerçevesinde karşılanmaktadır
nokta.gif
emekli sandığına ve sosyal sigortalar kurumu’na bağlı kişilerin çocuklarının özel eğitimleri için 2002 yılı itibarı ile en fazla 245 milyon tl eğitim yardımı yapılmaktadır
nokta.gif

21
nokta.gif
Yükseköğretim kurumuna girmeye hak kazanan ve kayıt yaptırarak öğretime başlayan öğrenci ilk yılında bulunduğu ilin valiliği bünyesindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı’na başvurması durumunda
virgul.gif
başbakanlık bursundan yararlandırılır
nokta.gif
nokta.gif
ayrıca yardımcı ders araç gereçlerinin temini konusunda özürlü öğrenciye destek verilmektedir
nokta.gif

22
nokta.gif
Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün öğrenci yurtlarından özürlü öğrenciler istemde bulunmaları halinde yararlanabilmektedirler
nokta.gif

23
nokta.gif
Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından uygulanan harç ve öğrenim kredisi tahsisinde %40 ve üzerinde özürlü olduğunu belgeleyenlere öncelik tanımakta ve harç kredisinin geri ödenmesinde yönetim kurulu kararı ile %50 indirim yapılmaktadır
nokta.gif

24
nokta.gif
2002/58 Sayılı Başbakanlık Genelgesi
virgul.gif
özürlülere yönelik bir çok düzenlemenin uygulanmasını içermektedir
nokta.gif

25
nokta.gif
4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7
nokta.gif
maddesine göre
virgul.gif
II sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan
virgul.gif
münhasıran aracı sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatı bulunanların malul ve sakatlar tarafından beş yılda bir defaya mahsus olarak bizzat kullanılmak üzere ve %90 ve üstü oranda raporu bulunan tüm özürlüler yeni otomobil ve bir kısım ticari araçlarda ö
nokta.gif
t
nokta.gif
v
nokta.gif
’den muaftırlar

26
nokta.gif
197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 4
nokta.gif
maddesine göre
virgul.gif
bizzat maluller tarafından kullanılan ve %90 ve üstü oranda raporu bulunan tüm özürlüler motorlu taşıtlar vergisinden müstesnadır
nokta.gif

27
nokta.gif
Serbest meslek erbabı ve ücretli çalışan özürlü vatandaşlarımız ile kendisi özürlü olmasa bile ailesinde özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı ile ücretliler vergi indiriminden yararlanırlar

28
nokta.gif
Kamu kurumlarının sakat memur çalıştırma yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin takip ve denetiminden Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı sorumlu ve yetkilidir

29
nokta.gif
Kurumlarca özürlü vatandaşlarımıza ayrılan boş devlet memuru kadroları için her yılın Nisan-Mayıs
virgul.gif
Temmuz-Ağustos veya Ekim-Kasım dönemlerinde sınav açılmaktadır

30
nokta.gif
Sınav duyuruları Devlet Personel Başkanlığı tarafından resmi gazetede
virgul.gif
tirajı yüksek ulusal gazetelerde ve TRT Televizyon ve radyo kanalları aracılığıyla yapılmaktadır
nokta.gif
kurumlar sınav duyurularında işin özelliği gerektirmediği sürece özür grupları arasında bir ayrım yapamayacağı gibi özür oranında da üst sınır getiremeyeceklerdir
nokta.gif

31
nokta.gif
Sınavlarda özürün özelliğine göre kurumların refakatçi bulundurması gereklidir
nokta.gif
Ayrıca özür grupları dikkate alınarak sınav sorusu hazırlamak ve değerlendirmek üzere özel sınav kurulu oluşturulur

32
nokta.gif
İşverenlerin belirli bir mesleği olan özürlüleri öncelikle meslekleri ile ilgili işlerde çalıştırmaları gerekmektedir

33
nokta.gif
Kurum ve kuruluşlar çalışma yerlerini özürlü vatandaşlarımızın çalışmasını kolaylaştıracak şekilde düzenlemek gerekli tedbirleri almak ve özürlü vatandaşlarımızın çalışmaları ile ilgili özel araç ve gereçleri temin etmek zorundadır

34
nokta.gif
Ülkemizde özürlü vatandaşlarımız için Türkiye iş Kurumu
virgul.gif
Halk Eğitim Merkezleri
virgul.gif
Mesleki Eğitim Merkezleri
virgul.gif
Özel Dershaneler
virgul.gif
Belediyeler ve özürlülerle ilgili dernek ve vakıflar tarafından meslek edindirme kursları açılmaktadır

35
nokta.gif
Özürlü vatandaşlarımızın çalıştığı kamu kurum ve kuruluşu özelleştirme kapsamındaysa
virgul.gif
kapatma ve tasfiye halleri dışında özürlü vatandaşlarımız işten çıkartılamaz

36
nokta.gif
Özelleştirme sonucunda özürlü vatandaşlarımızın çalıştığı kurum veya kuruluşun tasfiye edilmesi veya kapatması halinde işine son verirse bulunulan ildeki Türkiye İş Kurumuna başvurulmalıdır
nokta.gif
Bu durumda iş kaybı tazminatı
virgul.gif
kanunun diğer çalışanlara tanıdığı hakların iki katı oranında ödenmektedir
nokta.gif

37
nokta.gif
Meslek edindirme kurslarından yararlanan özürlü vatandaşlarımıza işe yerleştirmede öncelik tanınır

38
nokta.gif
Gerek kamu gerekse özel sektörde özürlü işçi olarak iş bulmayı sağlayacak kurum Türkiye İş Kurumudur
nokta.gif

39
nokta.gif
Özürlü işçiler
virgul.gif
diğer işçilere yapılan sosyal yardımlardan aynen yararlanırlar
nokta.gif

40
nokta.gif
Toplu iş görüşmelerinde özürlü işçiler aleyhine hükümler konulamaz
nokta.gif

41
nokta.gif
Özürlü vatandaşlarımız kendi işini kurduğunda gelir vergisi indiriminden yararlanabilir

42
nokta.gif
50 ve daha fazla işçi çalıştıran kamu %4
virgul.gif
özel sektör işletmeleri % 3 özürlü çalıştırmak zorundadır
nokta.gif

43
nokta.gif
Ceza paraları özürlü vatandaşlarımızın istihdamı
virgul.gif
mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyonu için kullanılmaktadır
nokta.gif

44
nokta.gif
yasal kotasının üstünde özürlü çalıştıran işverenleri sigorta primlerinin yarısı devlet tarafından karşılanmaktadır
nokta.gif

45
nokta.gif
Türkiye’de 268 özel eğitim okulu ve 351 özel eğitim ve rehabilitasyon kurumu vardır
nokta.gif

46
nokta.gif
Tüm İllerde Rehberlik Ve Araştırma Merkezleri bulunmaktadır
nokta.gif
özürlü çocuğu olan aileler buralara başvurarak çocukları hakkında danışmanlık hizmeti alabilirler
nokta.gif

47
nokta.gif
Okullarda kaynaştırma eğitimine ağırlık verilmektedir
nokta.gif

48
nokta.gif
Görme engellilere okul öncesi dönemde gündüzlü
virgul.gif
ilköğretim düzeyinde yatılı ve gündüzlü olarak eğitim verilmektedir
nokta.gif

49
nokta.gif
İlköğretim okulunu bitiren görme özürlü öğrenciler öğrenimlerine normal okullarda kaynaştırma yoluyla devam etmektedirler
nokta.gif

50
nokta.gif
Braille yazılmış ortaöğretim ders kitapları görme engelliler akşam sanat ve basım evi matbaasında basılıp ihtiyaç sahiplerine talep halinde ulaştırılmaktadır

51
nokta.gif
İşitme engellilere okul öncesi
virgul.gif
ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde gündüzlü ve yatılı olarak eğitim hizmeti verilmektedir

52
nokta.gif
İşitme engelli öğrenciler meslek liselerine sınavsız yerleşebilmektedirler

53
nokta.gif
Ortopedik özürlülere yatılı ve gündüzlü olmak üzere okul öncesi
virgul.gif
ilköğretim ve meslek lisesi düzeyinde eğitim olanağı sunulmaktadır
nokta.gif

54
nokta.gif
Zihinsel engelliler eğitilebilir ve öğretilebilir olarak iki ayrı grup okulda eğitim almaktadırlar
nokta.gif
bunlar özür derecelerine göre yapılandırılmış okullarda yada kaynaştırma okulları veya sınıflarında eğitim alabilmektedirler
nokta.gif

55
nokta.gif
Uzun süre hastanede yatan çocuklar için bazı hastaneler bünyesinde “hastane ilköğretim okulları” bulunmaktadır
nokta.gif

56
nokta.gif
Üniversite sınavı sırasında ortopedik ve görme özürü bulunanlar için uygun düzenlenmiş sınav mekanları hazırlanır
virgul.gif
görme özürlüler ve az görenler için 30 dakikalık ek sınav süresi verilir
virgul.gif
sınav sorularını okuyacak ve söylenecek yanıtları yazacak uygun eğitimde ve düzgün diksiyonlu “yardımcı refakatçi” eşliğinde sınava girme olanağı tanınır
nokta.gif

57
nokta.gif
Az gören üniversite öğrencileri fakülte/yüksekokul/bölüm amirliklerine yazılı olarak başvurarak sınav sorularını büyük puntolu harflerle yazılmış olarak sağlayabilirler
nokta.gif

58
nokta.gif
Ülkemizde rehabilitasyon hizmeti
virgul.gif
tıbbi rehabilitasyon merkezlerinde verilmektedir
nokta.gif

59
nokta.gif
Ülkemizde hamilelik döneminde bebeğin fiziksel ve zihinsel özürlü olup olmadığının saptanması amacıyla genetik danışma merkezlerinde genetik danışma hizmeti sunulmaktadır
nokta.gif

60
nokta.gif
Ülkemizde Ankara ve İstanbul’da olmak üzere özürlülere yönelik hizmet götüren iki diş kliniği bulunmaktadır
nokta.gif

61
nokta.gif
Sosyal güvenlik kurumlarında Bağ-Kur hariç olmaz üzere (SSK
virgul.gif
Emekli Sandığı) iyileştirme hükümleri sayesinde engelsiz sigortalılara nazaran daha erken emekli olma imkanı sağlanmıştır
nokta.gif

62
nokta.gif
Trafik akışını engellememek koşuluyla park etmeye elverişle alanlara araç park edebilirler
nokta.gif
(Özürlü Kimlik Belgesini aracın ön yüzünü görünecek şekilde asmanız önemle rica olunur)

Birde herkes dikkat alıp Saygı gösterse ne iyi olur.

4 - Vodafone (Cep Özel Engelliler) - Turkcell (Destekcell) Cep Telefonlarında Görüşme Ücretinden İndirimli Olarak Yararlanılabilir

Bu madde tamamen tarih oldu neden derseniz işitme engelli bir bireyin telefonla konuşması zor SMS çalışması yaptık fakat kabul edilmedi.

15- Özürlüler H sınıfı sürücü belgesi alarak özel tertibatlı araç kullanabilirler

Bunu da genellikle yürüme engellilere veriyorlar.İşitme engelliler bunu alamamakta henüz.

25 -4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7 maddesine göre II sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan münhasıran aracı sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatı bulunanların malul ve sakatlar tarafından beş yılda bir defaya mahsus olarak bizzat kullanılmak üzere ve %90 ve üstü oranda raporu bulunan tüm özürlüler yeni otomobil ve bir kısım ticari araçlarda ötv’den muaftırlar

26 - 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 4 maddesine göre bizzat maluller tarafından kullanılan ve %90 ve üstü oranda raporu bulunan tüm özürlüler motorlu taşıtlar vergisinden müstesnadır

Bu 2 maddede çok saçmadır %90 engeli olan bir bireyin ( bedensel engelliler hariç ) araç kullanması imkansız kılmakta durum böyle olunca vergi ne oluyor.

Engeli olanlar icin yapilacak o kadar cok sey var ki, ilk sirada aciyarak bakmamayi ögrenmek var.

Engeli olanlar icin yapilacak o kadar cok sey var ki, ilk sirada aciyarak bakmamayi ögrenmek var.

Engelli insanları o engelinden dolayı kapının önune koyan ınsanların (!) var olugunu düşününce yapılacak olan şeylerın de bir anlamı kalmıyor .

Engelli doğdu diye çoçugunuda çocugu doğuran anneyı de düşman belleyen babalar(!) varken dışarıdan birileri ellerınden gelenı yapsada ne yazıkkı sadece hayatları kolaylasıyor .

Oysakı hepsı bızlerden o denlı masum kı ..

Engelli insanları o engelinden dolayı kapının önune koyan ınsanların (!) var olugunu düşününce yapılacak olan şeylerın de bir anlamı kalmıyor .

Engelli doğdu diye çoçugunuda çocugu doğuran anneyı de düşman belleyen babalar(!) varken dışarıdan birileri ellerınden gelenı yapsada ne yazıkkı sadece hayatları kolaylasıyor .

Oysakı hepsı bızlerden o denlı masum kı ..

Öyle anneler taniyorum ki cocuguna ömrünü adamis, kucaklamaktan kendi kemik sagligindan olmus anneler. Kolayi secip kacanlar oldugu kadar savasini verenler de var. Her birey üzerine düseni yaparsa yasam daha cekilir hale gelecektir.

Öyle anneler taniyorum ki cocuguna ömrünü adamis, kucaklamaktan kendi kemik sagligindan olmus anneler. Kolayi secip kacanlar oldugu kadar savasini verenler de var. Her birey üzerine düseni yaparsa yasam daha cekilir hale gelecektir.

Elbette öyle . ama zaten bu olması gereken bısey budur yapılması gereken ama elbette bunun tam zıtlıkları oldugu için yapılması gerekenlerın olması gerekenlerın yapılması sankı çok aham şaham bişeymıs gıbı gelıyor.

ZeN ablacım ve Farz-ı MisaL ben engelli camiası içinden geliyorum ve bir derneğin komisyon üyesiyim elimden geldğince birşeyler yapmaya çalıştığım gibi bütün haklarımızda üzerimize düşen görevleri yaptık şuanda TBMM'de 3 tane yasa önergemiz komisyonda bekletilmekte ve 1 yıl oldu sıf başka parti üyesi önerge verdiğinden bekletiliyor diye düşünmekteyim engelliler için yapılacak çok şey var hemde çok şey ama şuda var engelliler platformu da kendi arasında bölünmüş ve bunu başka yöne kaydırmış durumda olanda var

ZeN ablacım ve Farz-ı MisaL ben engelli camiası içinden geliyorum ve bir derneğin komisyon üyesiyim elimden geldğince birşeyler yapmaya çalıştığım gibi bütün haklarımızda üzerimize düşen görevleri yaptık şuanda TBMM'de 3 tane yasa önergemiz komisyonda bekletilmekte ve 1 yıl oldu sıf başka parti üyesi önerge verdiğinden bekletiliyor diye düşünmekteyim engelliler için yapılacak çok şey var hemde çok şey ama şuda var engelliler platformu da kendi arasında bölünmüş ve bunu başka yöne kaydırmış durumda olanda var

Keske öyle bir bölünme yasanmasaydi CastieL . Cok daha güclü olunur, cok daha iyi seyler yapilirdi.

Keske öyle bir bölünme yasanmasaydi CastieL . Cok daha güclü olunur, cok daha iyi seyler yapilirdi.

Biliyorum abla ama ona bir çare bulamıyoruz şuanda oda yöneticilerin sorunları yüzünden belirli bir zümreye bölünüyorlar

bu paylaşımlar yorumlar çok güzel yüreklerinize emeklerinize sağlık. daha duyarlı bir toplum insanlık için parmağımıza diken batmadan acısını hissedersek gelecek daha engelsiz bir yaşan sunacaktır. sizler gibi duyarlı paylaşımcılar coğaldıkça engelli birey sömürülmekten de kurutlur..! (Teşekkürler..)

Konu ilgili bölüme taşınmıştır.

Geri