Enfal süresinden ilham alan cihadçılar.

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
İşid gibi zihniyetlerin asırlar önceden bugüne ilham aldığı o ayetlerden biri olan Enfal süresinden bazı ayetler.
Enfal süresi 1-Sana savaş ganimetlerini soruyorlar. De ki: Ganimetler Allah ve Peygamber'e aittir. O halde siz (gerçek) müminler iseniz Allah'tan korkun, aranızı düzeltin, Allah ve Resûlüne itaat edin.

Enfal Suresi-12(Hani Rabbin meleklere: «Muhakkak ben sizinle beraberim; haydi iman edenlere destek olun; Ben kâfirlerin yüreğine korku salacağım; vurun boyunlarına! Vurun onların bütün parmaklarına! diye vahyediyordu.

Enfal Suresi 41(Eğer Allah'a ve hak ile bâtılın ayrıldığı gün, iki ordunun birbiri ile karşılaştığı gün (Bedir savaşında) kulumuza indirdiğimize inanmışsanız, bilin ki, ganimet olarak aldığınız herhangi bir şeyin beşte biri Allah'a, Resûlüne, onun akrabalarına, yetimlere, yoksullara ve yolcuya aittir. Allah her şeye hakkıyla kadirdir.

Enfal Suresi 57 Eğer onları savaşta kıstırıp ele geçirecek olursan, onları öyle bir cezalandır ki, arkadan gelip aynı şekilde davranacak diğer düşmanlara ibret olsun; belki akıllarını başlarına alırlar da bir daha böyle yanlışlık yapmazlar.

Bu ayetlerin değil, ideolojik bir zihniyetin ürünü.

İslam dünyasının tamamına yakını bu örgütleri meşru görmez.

Bu ayetlerin değil, ideolojik bir zihniyetin ürünü.

İslam dünyasının tamamına yakını bu örgütleri meşru görmez.
Ama ayetler tam olarak boyle yaziyor.
Mesela enfal-12 nin tam olarak anlami nedir?
Cihadcilar yokken indi bu ayet.
Ayrica neden dusmanlara korku salmasin.
Boyunlarini vurmasin yahut parmaklarini kesmesinki?
Ayetin baska bir anlami varsa ben bulamadim.

Ama ayetler tam olarak boyle yaziyor.
Mesela enfal-12 nin tam olarak anlami nedir?
Cihadcilar yokken indi bu ayet.
Ayrica neden dusmanlara korku salmasin.
Boyunlarini vurmasin yahut parmaklarini kesmesinki?
Ayetin baska bir anlami varsa ben bulamadim.
Savaşta inen ayet abi :)
Cephedeki askerlere verilen emirdir o ayet. He yine de müslüman olmayanlara bile iyi niyet gostergesi olan ayetler de vardır ama savaşta caydiricilik olabilmesi icin boyle bir emir geliyor.

IŞİD ne yapiyor? Bu ayeti çarptirip sivile de, esire de ayni muameleyi yapiyor.

Halbuki o ayette tum kafirleri bulun öldürün gibi bişey yok.

Aslında o ayet modern hukukta da var. Savaşlarda düsman askerlerin oldurulmesi, askeri hedeflerin vurulması meşrudur.

Savaşta inen ayet abi :)
Cephedeki askerlere verilen emirdir o ayet. He yine de müslüman olmayanlara bile iyi niyet gostergesi olan ayetler de vardır ama savaşta caydiricilik olabilmesi icin boyle bir emir geliyor.

IŞİD ne yapiyor? Bu ayeti çarptirip sivile de, esire de ayni muameleyi yapiyor.

Halbuki o ayette tum kafirleri bulun öldürün gibi bişey yok.

Aslında o ayet modern hukukta da var. Savaşlarda düsman askerlerin oldurulmesi, askeri hedeflerin vurulması meşrudur.
Şimdi işin IŞİD kısmını ve Yabaninin geçen gün kamilden fitili almasından dolayı kamile yaptığı "cihadcısın sen" kelimesinin bir dışavurumu bu konuyu ikiye ayıralım.
Onun konuyu açması ve durup dururken IŞİD muhabbeti yapma sebebi bu...

Öte yandan ben ayetlerin allah kelamı olduğunu düşünmüyorum ve bana göre bir tanrı yok. Farzedelim bir tanrı bu ayetleri bir peygambere hasıl etti.
Sen diyorsun "savaşta inen ayet" ortada birilerini öldürmek için islamın yayılması zaten kafiydi o dönem. Yani adamlar sadece savaştıklarını öldürmüyordu.
O dönem allah ayetler ile genel olarak "iman etmeyenler"e karşı keskin bir tavır koymuş. Nedir abi bu...
İşte bilmez misiniz onlar er yada geç helak olacaklardır. Efenime söyliyim "allah inkarcıları er yada geç" rezil rüsva edecektir (tevbe - 2)gibi.

Yine tevbe suresi bununla birlikte buna benzer uyarılar içeriyor ( o dönem pek saygı duyulması söz konusu değildi iman etmeyenlere en azından allah indinde hala öyle ama bugün modernistler "arap zırvaları" adı altında biraz daha softcore hale getirdi) Caner Taslaman vb

Tabi yine bilmem kaçıncı anlamı böyle değildir efenime söyliyim arapçada 1 kelimenin 2500 anlamı varı bir kenara bırakırsak daha çarpıcı bir ayet gözümüze çarpıyor
Tevbe - 5

1769533001096.png

Şimdi allah bu ayeti neden indirmiş? Müslüman olmayanlara , vergilerini vermeyenlere , boyundurluk altına alınanlara ki "tevbe eder , namaz kılar ve oruç tutarlarsa" diyor. Gerekeni yapacaklar..
Yani müslüman olmak zorundalar. Bu dolaylı yoldan IŞİD`in düstur edindiği bir şey , aslında dolaylıda değilde neyse..
Şimdi bazı yerlerde ateşkes sonrası ile alakalı şeylerde var ama oralara girmeyeceğim çünkü muhtemelen hadiscileri sevmiyorsundur. Bana daha çok caner taslaman persfektifinde bakıyormussun gibi geliyor.

He şuda var , o dönemde bu canice bir durum değil bana göre. Çünkü dişe diş kana kan bir devir. O dönem imporatorlukları olsun , ondan evvel engisizyon olsun (ben 500`lü yılların işkencelerini daha hijyenik buluyorum) muhalefete , başkaldırmaya en ufak bir asayiş problemine katı yaklaşıyorlardı.
Yani IŞİD zaten o kadar geriye gitmeleriyle meşhur bir terör örgütü.

Son olarak "tüm kafirleri öldürün diye bir şey yok" tam olarak nerede var bildiğin? savaş esnasında olmadan boyundurluk altına girmeyen ve köle olmayı reddenler zaten ölüyor. Yani "herkesin müslüman olması gerekli" olan bir devirde neden müşriklere yada farklı dinden birine ceza vermesinler?
Sence araplar "elbette inanmamanıza saygı gösteriyoruz beyefendi" demişmidir?

Son düzenleme:
Kiliç ayeti referans almis köftehor.
Diyorum ya, adam imansiz,belki o da ama kitapsiz degil.
Xasthur the man with the book.

gücü olan bi yerelere çöküyor
cihadcı olmaya gerek yok

Başladık mı mesaiye. :D :D :D

Sen diyorsun "savaşta inen ayet" ortada birilerini öldürmek için islamın yayılması zaten kafiydi o dönem. Yani adamlar sadece savaştıklarını öldürmüyordu.

Burada baya genelleme yapmışsın bro.
Şu taraftan bakmayı dene mesela: O zamanlarda siyasi bir varlık olmak için askeri güçe ihtiyaç varmış.
"Tarafsız kalmak" gibi bir durum zaten yok.

Müslümanların Mekke'de ilk 13 yıl hiç savaşmadığını, hak aramadığını da gözünün önüne getir.
O süreçte ne olmuştu peki? Mallarına el konuldu, sürgün edildi veya en kötü senaryoda öldürüldü.

Bu ayetlerin hepsi devletleşme sonrasındaki o savaş ortamında geldi.
Hatta bazıları savaşın ortasında gelmişti herhalde, öyle bile hatırladım.

O dönem allah ayetler ile genel olarak "iman etmeyenler"e karşı keskin bir tavır koymuş. Nedir abi bu...
İşte bilmez misiniz onlar er yada geç helak olacaklardır. Efenime söyliyim "allah inkarcıları er yada geç" rezil rüsva edecektir (tevbe - 2)gibi.

Yine tevbe suresi bununla birlikte buna benzer uyarılar içeriyor ( o dönem pek saygı duyulması söz konusu değildi iman etmeyenlere en azından allah indinde hala öyle ama bugün modernistler "arap zırvaları" adı altında biraz daha softcore hale getirdi) Caner Taslaman vb

Tabi yine bilmem kaçıncı anlamı böyle değildir efenime söyliyim arapçada 1 kelimenin 2500 anlamı varı bir kenara bırakırsak daha çarpıcı bir ayet gözümüze çarpıyor
Tevbe - 5

Ekli dosyayı görüntüle 126452

Şimdi allah bu ayeti neden indirmiş? Müslüman olmayanlara , vergilerini vermeyenlere , boyundurluk altına alınanlara ki "tevbe eder , namaz kılar ve oruç tutarlarsa" diyor. Gerekeni yapacaklar..
Yani müslüman olmak zorundalar. Bu dolaylı yoldan IŞİD`in düstur edindiği bir şey , aslında dolaylıda değilde neyse..

Ciddi ön yargılı yazıyorsun abi. Yani bir şey yazıyorsan gerçekten anlamayı da istemen lazım. Ön yargılarını kenara bırakarak ama.
Mesela Tevbe en en meşhur surelerden birisi. Çünkü senin gibi düşünen kişi sayısı az değil bu sure hakkında.

Ama bu kişilerin genelde ortak tavrı aynı biliyor musun? Tevbe süresinin tamamını ortaya koyup da "Bu ne peki?" diye soranı ben ne duydum ne de okudum. :D

2. ayeti çıkarıp koyuyorsun ve "Bak, Allah'ı inkar ettik diye hedef gösterildik." diyorsun. Ardından 5. ayeti koyuyorsun ve diyorsun ki "Her türlü öldürülücekmişiz." :D
Ama 4. ayeti atlıyorsun. Çünkü orada, antlaşmasına sadık kalan müşriklere dokunulmadığı yazıyor da ondan. :)

Sadece şöyle bir özet geçebilirim bildiğim kadarıyla ama inanç yönünden değil tarihi yönden....
Belki o zaman konuyu Müslümanlığa ya da inanca indirgeyip asıl olayı kaçırmazsın.

O dönem parça parça bölgelerle anlaşmalar yapılıyor ama
bazı kabileler yaptığı anlaşmaları sürekli bozup Müslümanlara saldırıyor. Yetmiyor, düşmanlarla işbirliği yapıyor.

Tevbe süresi Kur'an'ın bence en farklı suresi. Çünkü diğer tüm sureler Allahın standart emir ve yasaklarını anlatıyor ama Tevbe Süresi sürekli anlaşmaları bozan müşriklere karşı sunulmuş yeni anlaşma maddelerini barındırır. Bu ayetler, standart ayetlerden farklıdır çünkü mecbur kalındığı için yapılması emredilen şeyleri anlatır.
Hatta başında besmele olmayan tek suredir.

Özetle; adı üzerinde Tevbe süresi. Anlaşmayı sürekli bozan kitle için kendini kurtarmaları adına indirilmiş yeni kurallar bütünüdür.
Yani medeni dünyada "antlaşma şartları ihlal edilmiştir. Bu bir diplomatik ve askeri bildirimdir." nasıl denebilecekse bu da öyle.

- Açıkça ane yapılacağı belli, gizli saklı bir şey yok. Müslümanların derdi birilerini öldürmek olsa bunu gizli yapmak daha makul değil mi?
- Anlaşmaya uyanlara dokunulmayacak diyor. “Müslüman olmayan herkes düşman” tezin burada çürüyor.
- "Haram aylardan sonra" derken süre veriliyor, uyarı yapılmış ve artık diplomasi bitmiş. Herkes için değil yani, anlaşmayı bozanlar için.
- Surenin ortalarında sığınma hakkı isteyen düşman olursa, ona bu hakkın verilmesi gerektiğini söyler.
- Surenin sonlarına doğru da barışın detayları bildirilir. Anlaşmayı bozmuyorsan korunursun, bozuyorsan ceza yersin.
- Artık sonlarda da, sürekli anlaşmaları bozanların Kabe'yi kontrol etmemesi gerektiğini söyler, o da egemenlikle ilgili bir şey zaten.
- Surede cizyeden de bahsediliyor. Yani müslümanlık dışındaki diğer dinlere sahip kişilerin korunması.
- En ağır cezalar müslüman gibi görünüp devleti içten çökertenlere veriliceği anlatılıyor.

Net özet;
“Müslüman olmazsan öldürülürsün” denmez buna. “Antlaşmayı bozup savaş açarsan cezalandırılırsın.” denir.

Mesela savaşmadılar ama Müslüman da olmadılar. Nolur?
Sana göre yine öldürülürler ama öyle değil.
Tevbe 4te söylüyor zaten: "Antlaşma yaptığınız müşriklerden antlaşmayı bozmayanlara karşı ahdinizi tamamlayın." (Öldürülmez.)

Mesela ne Müslüman oluyo, ne barışıyo, ne de antlaşmaya uyuyo. Nolur?
İnancıyla ilgili yine bir dert yok. Tevbe'de sadece ve sadece sana savaş açana sen de açacaksın der.

Mesela savaşmadılar ama Müslümanların yönetiminde, müslüman olmadan yaşamak istediler. Nolur?
Askerlikten muaf tutulur, öldürülmez ve kendisinden vergi alınır.

Bu sistem Roma'da, Bizans'ta yok.

Sence araplar "elbette inanmamanıza saygı gösteriyoruz beyefendi" demişmidir?

7.yy'da başka dinlere karşı anlayış vardı.

O vahşiler, kutsal kitabımızın adını bile ağızlarına almasınlar. Peygamber dönemi İslam tarihinde savaşlar, düşman tarafından müslümanlar yok edilmek istendiği için mecburen yapılmıştır. Ayetlerde ise Allah o zamanki müslümanlara bu içine düştükleri savaş durumu için öğütler veriyor. O ayetlere bakıpta, günümüzde, insan yakmak, kafa kesmek, silahsız insanları barbarca katlemek gibi korkunç eylemleri nasıl yapabilir bir insan. Peygamberimizin kendisi 40 yaşına kadar eline kılıç almamış, dağda çobanlık yapan bir köylüymüş Mekke'de. Ve savaş, kılıç, kan bunlardan nefret edermiş. Işid değin vahşileri, güzel ve barış dini olan İslam'la aynı cümlede bile kullanmamalısın. Onlar katil, vahşi, terörist zalimler. Ve batılı büyük güçlerin maşasılar.

Başladık mı mesaiye. :D :D :D

Burada baya genelleme yapmışsın bro.
Şu taraftan bakmayı dene mesela: O zamanlarda siyasi bir varlık olmak için askeri güçe ihtiyaç varmış.
"Tarafsız kalmak" gibi bir durum zaten yok.

Müslümanların Mekke'de ilk 13 yıl hiç savaşmadığını, hak aramadığını da gözünün önüne getir.
O süreçte ne olmuştu peki? Mallarına el konuldu, sürgün edildi veya en kötü senaryoda öldürüldü.

Bu ayetlerin hepsi devletleşme sonrasındaki o savaş ortamında geldi.
Hatta bazıları savaşın ortasında gelmişti herhalde, öyle bile hatırladım.

Ciddi ön yargılı yazıyorsun abi. Yani bir şey yazıyorsan gerçekten anlamayı da istemen lazım. Ön yargılarını kenara bırakarak ama.
Mesela Tevbe en en meşhur surelerden birisi. Çünkü senin gibi düşünen kişi sayısı az değil bu sure hakkında.

Ama bu kişilerin genelde ortak tavrı aynı biliyor musun? Tevbe süresinin tamamını ortaya koyup da "Bu ne peki?" diye soranı ben ne duydum ne de okudum. :D

2. ayeti çıkarıp koyuyorsun ve "Bak, Allah'ı inkar ettik diye hedef gösterildik." diyorsun. Ardından 5. ayeti koyuyorsun ve diyorsun ki "Her türlü öldürülücekmişiz." :D
Ama 4. ayeti atlıyorsun. Çünkü orada, antlaşmasına sadık kalan müşriklere dokunulmadığı yazıyor da ondan. :)

Sadece şöyle bir özet geçebilirim bildiğim kadarıyla ama inanç yönünden değil tarihi yönden....
Belki o zaman konuyu Müslümanlığa ya da inanca indirgeyip asıl olayı kaçırmazsın.

O dönem parça parça bölgelerle anlaşmalar yapılıyor ama
bazı kabileler yaptığı anlaşmaları sürekli bozup Müslümanlara saldırıyor. Yetmiyor, düşmanlarla işbirliği yapıyor.

Tevbe süresi Kur'an'ın bence en farklı suresi. Çünkü diğer tüm sureler Allahın standart emir ve yasaklarını anlatıyor ama Tevbe Süresi sürekli anlaşmaları bozan müşriklere karşı sunulmuş yeni anlaşma maddelerini barındırır. Bu ayetler, standart ayetlerden farklıdır çünkü mecbur kalındığı için yapılması emredilen şeyleri anlatır.
Hatta başında besmele olmayan tek suredir.

Özetle; adı üzerinde Tevbe süresi. Anlaşmayı sürekli bozan kitle için kendini kurtarmaları adına indirilmiş yeni kurallar bütünüdür.
Yani medeni dünyada "antlaşma şartları ihlal edilmiştir. Bu bir diplomatik ve askeri bildirimdir." nasıl denebilecekse bu da öyle.

- Açıkça ane yapılacağı belli, gizli saklı bir şey yok. Müslümanların derdi birilerini öldürmek olsa bunu gizli yapmak daha makul değil mi?
- Anlaşmaya uyanlara dokunulmayacak diyor. “Müslüman olmayan herkes düşman” tezin burada çürüyor.
- "Haram aylardan sonra" derken süre veriliyor, uyarı yapılmış ve artık diplomasi bitmiş. Herkes için değil yani, anlaşmayı bozanlar için.
- Surenin ortalarında sığınma hakkı isteyen düşman olursa, ona bu hakkın verilmesi gerektiğini söyler.
- Surenin sonlarına doğru da barışın detayları bildirilir. Anlaşmayı bozmuyorsan korunursun, bozuyorsan ceza yersin.
- Artık sonlarda da, sürekli anlaşmaları bozanların Kabe'yi kontrol etmemesi gerektiğini söyler, o da egemenlikle ilgili bir şey zaten.
- Surede cizyeden de bahsediliyor. Yani müslümanlık dışındaki diğer dinlere sahip kişilerin korunması.
- En ağır cezalar müslüman gibi görünüp devleti içten çökertenlere veriliceği anlatılıyor.

Net özet;
“Müslüman olmazsan öldürülürsün” denmez buna. “Antlaşmayı bozup savaş açarsan cezalandırılırsın.” denir.

Mesela savaşmadılar ama Müslüman da olmadılar. Nolur?
Sana göre yine öldürülürler ama öyle değil.
Tevbe 4te söylüyor zaten: "Antlaşma yaptığınız müşriklerden antlaşmayı bozmayanlara karşı ahdinizi tamamlayın." (Öldürülmez.)

Mesela ne Müslüman oluyo, ne barışıyo, ne de antlaşmaya uyuyo. Nolur?
İnancıyla ilgili yine bir dert yok. Tevbe'de sadece ve sadece sana savaş açana sen de açacaksın der.

Mesela savaşmadılar ama Müslümanların yönetiminde, müslüman olmadan yaşamak istediler. Nolur?
Askerlikten muaf tutulur, öldürülmez ve kendisinden vergi alınır.

Bu sistem Roma'da, Bizans'ta yok.

7.yy'da başka dinlere karşı anlayış vardı.
Uzun yazin icin tesekkurler. Ama bir tanrinin ayet indirdigine inanmiyorum.
Bunlar peygamber ve yanindakilerin koymus oldugu kurallar.
Islamin bozulmadan bu caglara gelmesi zaten imkansiz. Cunku bu caga uymuyor "bana gore" o doneme gore yorumlanir. Ancak dedigim gibi , ruhani yada ilahi bir fenomenin bunlari yapmadigini dusunuyorum.
Gerci ilahi bir varlik tarafindan yapilmista olsa hersey mantiga oturacak diye bir sey yok.
Tanri boyle istedi dedigimiz vakit is biter.
Cunku cok fazla kulliyat ve arastirilip ortusmeyen seylerde var.
Hadisler , senetler ve bir suru sey.
Vaktimde fazla yok. Olsada konusma cooooooook uzun surer .d

İnen ayet mayet yok tümü uyduruk biraz aklınızı kullanın.

Uzun yazin icin tesekkurler. Ama bir tanrinin ayet indirdigine inanmiyorum.
Bunlar peygamber ve yanindakilerin koymus oldugu kurallar.
Islamin bozulmadan bu caglara gelmesi zaten imkansiz. Cunku bu caga uymuyor "bana gore" o doneme gore yorumlanir. Ancak dedigim gibi , ruhani yada ilahi bir fenomenin bunlari yapmadigini dusunuyorum.
Gerci ilahi bir varlik tarafindan yapilmista olsa hersey mantiga oturacak diye bir sey yok.
Tanri boyle istedi dedigimiz vakit is biter.
Cunku cok fazla kulliyat ve arastirilip ortusmeyen seylerde var.
Hadisler , senetler ve bir suru sey.
Vaktimde fazla yok. Olsada konusma cooooooook uzun surer .d

E zaten ağırlıklı olarak inanç yönünden yazmadım ben de.
Olaya tarihi baktım. Ayet gözüyle bakmadan, mesela askeri bir bildiri gibi düşündüm.

Niyetim "Müslüman değilsen ne olursa olsun öldürülürsün." tezini çürütmekti ki o tarihte gerçekten öyle bir şey yok.
Bak bunu Emeviler dönemi için desen oturup tartışırız ama 7.yy'da öyle bir şey yok. Tarihi bir delil de yok.

Hatta tersi kanıtlar var. Batılı akademisyenler arasında bile bu tartışma konusu değil.

Ama hadislere girersek çıkamayız. :D

E zaten ağırlıklı olarak inanç yönünden yazmadım ben de.
Olaya tarihi baktım. Ayet gözüyle bakmadan, mesela askeri bir bildiri gibi düşündüm.

Niyetim "Müslüman değilsen ne olursa olsun öldürülürsün." tezini çürütmekti ki o tarihte gerçekten öyle bir şey yok.
Bak bunu Emeviler dönemi için desen oturup tartışırız ama 7.yy'da öyle bir şey yok. Tarihi bir delil de yok.

Hatta tersi kanıtlar var. Batılı akademisyenler arasında bile bu tartışma konusu değil.

Ama hadislere girersek çıkamayız. :D
Hadisler yuzunden islam camiyasi 4 bolunmus durumda zaten .d
Ben ebu cehilciyim abi hahsbsvd
Mekkeli musriklerin sevdigim bir lafi vardir
"Bunlar eskilerin masallaridir"
Asfkj

O vahşiler, kutsal kitabımızın adını bile ağızlarına almasınlar. Peygamber dönemi İslam tarihinde savaşlar, düşman tarafından müslümanlar yok edilmek istendiği için mecburen yapılmıştır. Ayetlerde ise Allah o zamanki müslümanlara bu içine düştükleri savaş durumu için öğütler veriyor. O ayetlere bakıpta, günümüzde, insan yakmak, kafa kesmek, silahsız insanları barbarca katlemek gibi korkunç eylemleri nasıl yapabilir bir insan. Peygamberimizin kendisi 40 yaşına kadar eline kılıç almamış, dağda çobanlık yapan bir köylüymüş Mekke'de. Ve savaş, kılıç, kan bunlardan nefret edermiş. Işid değin vahşileri, güzel ve barış dini olan İslam'la aynı cümlede bile kullanmamalısın. Onlar katil, vahşi, terörist zalimler. Ve batılı büyük güçlerin maşasılar.
Ya tibet bi arabani ittirgit allasen jsjbsbs

Son düzenleme:
Ya tibet bi ittirgit allasen jsjbsbs

Sen ufak çocuksundur o zamanlar büyük ihtimal ama ben o zamanlar kendi açtığım ateist forumlarımda üyelerimle bu konuları ve trilyon tane benzerlerini tartışalı konuşalı çoooook oldu. Yani bebe seviyesinde ateistçilik muhabbetlerinide zaman ayırma durumum yok yani evlat.

Sen ufak çocuksundur o zamanlar büyük ihtimal ama ben o zamanlar kendi açtığım ateist forumlarımda üyelerimle bu konuları ve trilyon tane benzerlerini tartışalı konuşalı çoooook oldu. Yani bebe seviyesinde ateistçilik muhabbetlerinide zaman ayırma durumum yok yani evlat.
Kadin uyeler mi? , forum(lar) actin ve sana ait uyelerin vardi oyle mi?
Epstein misin sen ajsbhdhhhdhd

Geri