En Sevdiğiniz Filozof?

Konu sahibi son olarak 969 gün önce görüldü
Tek Lao Tsu okudum. Onu da neden okudum bilmiyorum.

Tek bir filozof ismi vermem zor çünkü hepsinden ayrı ayrı etkilendiğim noktalar var fakat son dönem çok sıkı şekilde takip ettiğim isim Byung-Chul Han'dır.

“Şeffaflık neoliberal bir aygıttır. Enformasyona dönüştürmek amacıyla her şeyi içine girmeye zorlar. Günümüzün gayrı maddi üretim ilişkileri koşullarında daha fazla enformasyon ve daha fazla iletişim, üretkenlik ve hızda artış demektir. Buna karşılık gizlilik, yabancılık ve ötekilik sınırsız iletişime engel oluşturur. Şeffaflık adına bunlardan kurtulmak gerekir.
Şeffaflık insanı camlaştırır. Şiddeti de buradadır. Sınırsız özgürlük ve iletişim topyekun kontrol ve gözetime dönüşüyor. Sosyal medyada giderek toplumsallığı disiplin altına alan ve sömüren dijital panoptikonlara benziyor daha çok.
Şeffaflık bir ideolojidir. Bütün ideolojiler gibi onun da mistik hale getirilmiş ve mutlaklaştırılmış olumlu bir çekirdeği vardır. Şeffaflığın tehlikesi de bu ideolojikleşmededir. Totalize edilirse şiddete yol açar.”

Şeffaflık Toplumu - Byung-Chul Han

Dogasinda eros, filia ve agape bulunmuyor ise,
duyulan bagliligi "sevgi" olarak tanimlamak sakat biraz.
Kitap okumayi seviyorum, ifadesi gibi.

Uzlastiklarimdan ziyade,
catistigim isimlerle arami daha iyi tutuyorum Spinoza gibi.
Zaman zaman Cioran ile de kavga ediyoruz.
Sayet o, onun ismini verdigimi gorse
"bana hayranlik beslemen,
benim de bir memeli oldugumu unutmandandir lilith" der,
beni tarumar ederdi. :)

ibni rüşd........ yobazlığın kol gezdiği dönemde insanları akıl, mantık ve bilime çağırmış........ en etkilendiğim de raffaello'nun school of athens'inde pisagorun aldığı notları incelerken resmedilmesi.......

İbn-i Rüşd önemli bir insandır, öğrenin. Akla dayanmayan hiçbir şey dinsel de olamaz der. Önce akıl der.

Hafiften kadınlara takıklığı olsa da Nietsche’yi severim ben.

Geri