Biraz uzunca olacak... 80-90 lı yılların klasik evlerinden bir evdi bizimki. O meşhur televizyon vitrinleri, kütüphaneli çekyatlar falan. Rahmetli babam Milliyet gazetesinden Büyük Larousse almıştı. Hatırlıyorum, oradaki spor kelimesinin karşılığı "bireyin kendisini zihnen ve fiziken geliştirmesidir" cümlesiyle başlıyordu. Herhalde çocuk duruşu olacak ki, küçükken aklıma kazınan bu tanımı hiç unutmadım. O dönemler babamın elimden tutup şehrimizdeki boks kulübüne götürdüğü dönemlerdi. Farklı dönemlerde farklı sporlarla ilgilendim. Bir gün kayıkhanede otururken, yan komşumuz Mehmet amca geldi. Mehmet amca Fenerbahçe eski boksörü. Milli boksör. Beni her gördüğünde omuzlarıma bam güm girişirdi. 60 yaşlarında olmasına rağmen hala çok iyiydi. Yumruk attığı gece omuzlarım sararırdı, ertesi güne morarmış bulurdum. Bir gün boks sporuna ana avrat küfretmeye başladı. Biz de genciz, hevesliyiz falan çok şaşırdık. Ne oldu amca ne bu küfür falan diye sorduk ve başladı içini dökmeye... "Oğlum, ben hâlâ bu yaşta niye her gün içiyorum zannediyorsunuz? Kafama aldığım darbedelerden geceleri uyuyamıyorum. Bir adam nasıl olur da kendine dayak attıracağı bir spor yapar? Yapmayın oğlum, kum torbasını dövün ama kendinize yumruk attırmayın, beyninizi bitirmeyin" gibilerinden iç dökmüştü. Bahsettiğimiz adamın ömrü knock out yaparak geçmiş. Ama neticede her maçta bir sürü yumruk yiyorsun. Kafa mı kalır...
Bu anlamda sözlük tanımına en uygun sporlara bakacak olursak bunların en başında yüzme gelir. Mevsim dengesine göre koşu, bisiklet, trekking gibi dallar bireysel olarak en uygunları diyebiliriz. Profesyonel olarak yapılacaksa bedene zararı olmayan sporların başında güreş geliyor. Futbol, basketbol, dövüş sporları gibi alanların insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini de biliyoruz. Kimisi ayak ve adele sağlığına, kimisi bel boyun, kimisi de baş sağlığına zararlar verebiliyor. Fakat özellikle kadınlar kendilerini savunmak için bir şeyler yapmak isterlerse, eğitmenler birlikte tapalarla antrenman yapmalarında bir sakınca yok. Kum torbasında, yumruk toplarıyla çalışmalarında sorun olmaz. Buradaki amaç sağlığa zarar gelmemesi. HAYIRLI CUMALAR.