En azından İstanbul için yapacak bir şey olmaması

🕒 Konu sahibi 8 saat önce aktifti
Uyar dur.
Salgın için uyar..
İklim değişikliği için uyar..
Deprem için uyar..

Uyarılmayan yerimiz kalmadı.

99 sonrası hızlı aksiyon alınsaydı belki.
Ama an itibari ile geçmiş olsun.

500 m² arsa üzerinde 5 katlı ikişer daireden 10 daireli depreme dayanıksız binan var diyelim. 100' er m² daireler.

insaat alanını tamamen kullanmışsın. Kat hakkını da.

Bugün dip fiyat 100 m² için inşaat maaliyeti 1 milyon.

Bu adamlar nasıl vercekler bu parayı.
Hadi verdi.
Evleri bitene kadar kira nasıl verecek.
Hadi verdi.
O kadar kiralık konut stoğu yok ki.

Para almadan müteahhit yapsın dersek adam inşaat maaliyetini çıkartmak için en az %40 fazla daire yapmak zorunda.

İnsaat alanın full kullanılmış zaten, nasıl yapacak.
Artık 100 metrekare 10 daire değil 50 metrekare 20, iyimser ihtimalle 15 daireniz olacak.
Nasil ikna edeceksiniz insanları stüdyo dairede oturmaya. Nerde çocuk yetiştirecek nerde yemek yiyecek nerde sevişecek bu insanlar. Aile bunlar sonuçta.
Hadi ikna ettik yada belediye emsal ve kat sınırı yükseltti diyelim. 10 yerine 20, en iyi ihtimal 15 dairemiz oldu artık (müteahhitin kendine satmak için yaptıkları ile birlikte)

kime satacaz bu bizi sübvanse etmesi için yapılmış konutları.
Hadı sattık diyelim. Nerden gelicek bu evi alanlar. Hadi geldi diyelim. 20 milyonluk mega sehir 40 milyon mu olacak? Yani deprem olduktan sonraki ilk sorum anahtarlar dağıtılınca da değişmeyecek; nereye sıçacak bu insanlar?

Son düzenleme:
İnsanlar evleri yıkıldıktan sonra nasıl hayata sıfırdan başlıyorlarsa öyle başlamalılar bence.Versin mühendise evini istanbulda bir daire düşmese bile yeniden yapıldığında kendisine düştüğü kadarıyla anadoludan bir ev alabilir

Köyde yer mi var. Nere dönecek? Sivas'ta yaşayan Sivaslı 500.000 Istanbulda yaşayan sivasli 3 milyon
abi..... emeklisi bile istanbulda...... bu insanların ana, baba, ata yeri yurdu hiç yok mu...... yapsın tek katlı 3 göz oda yaşasın orda...... istanbul da istanbul...... durum belli..... bunu kabul edip yaşayan insan cenazesini bekler anca.....

İnsanlar evleri yıkıldıktan sonra nasıl hayata sıfırdan başlıyorlarsa öyle başlamalılar bence.Versin mühendise evini istanbulda bir daire düşmese bile yeniden yapıldığında kendisine düştüğü kadarıyla anadoludan bir ev alabilir
İş mi bu. 10 milyonluk evim olacak İstanbul'da... Müteahhite vercem.. deprem var diye terkedicem.. üç kuruş para alacam onunla da Bayburtta yaşayacam he mi? Sonra benim boşalttığım yere kim gelecek, Bayburtlu...

Elinizi yüzünü yıkayın. Olmaz o iş.

İş mi bu. 10 milyonluk evim olacak İstanbul'da... Müteahhite vercem.. deprem var diye terkedicem.. üç kuruş para alacam onunla da Bayburtta yaşayacam he mi? Sonra benim boşalttığım yere kim gelecek, Bayburtlu...

Elinizi yüzünü yıkayın. Olmaz o iş.
Deprem olup yıkılıp gittiğinde 10 milyonluk evin de kalmayacak 5 milyonluk arsa payın olacak aynı hesap üstüne bir de eşya masrafı. Oda içinden canlı çıkarsan tabi

vallahi benim aklıma başka fikir gelmiyor...... korktuğu sonu yaşayacak bi şehir.....

abi..... emeklisi bile istanbulda...... bu insanların ana, baba, ata yeri yurdu hiç yok mu...... yapsın tek katlı 3 göz oda yaşasın orda...... istanbul da istanbul...... durum belli..... bunu kabul edip yaşayan insan cenazesini bekler anca.....
Valla insanlar gitsin diyenlerin hiçbiri ben gideyim demiyo. Bak günlerdir diyorum korkan Yozgat'a gitsin diye. Hiç tamam diyen olmadı.

Elazığda deprem var Elazığ boşalt..
Balıkesirde fay var Balıkesir boşalt..
Marmara'da tusunami var kalkın gidin...

Bu mu arkadaş? Ne olsun tüm ülke Niğde'de patates mi yetiştirsin.

Yok.

Bunun çaresi yok

Deprem olup yıkılıp gittiğinde 10 milyonluk evin de kalmayacak 5 milyonluk arsa payın olacak aynı hesap üstüne bir de eşya masrafı. Oda içinden canlı çıkarsan tabi
Hayır ne biliyon kalmayacak? 50 sene sonra deprem olacak da benim üst kat komşu kafama düşecek de ölecem de piyuuuu... Bunun için Bayburtta kaçan adam, yarın bana tır çarpar diye trafiğe de çıkmasın.

Nispeten küçük bir ilçede yaşıyorum normalde 1 sene önce evler 1 trilyona dayanmıştı. Turistik olması etkili tabii ama Anadolu da ucuz değil artık.

Hayır ne biliyon kalmayacak? 50 sene sonra deprem olacak da benim üst kat komşu kafama düşecek de ölecem de piyuuuu... Bunun için Bayburtta kaçan adam, yarın bana tır çarpar diye trafiğe de çıkmasın.
Ne biliyon 50 sene sonra olacağını.Kalacak kadar sağlam olduğuna güveniyorsan terk etme zaten niye ediyorsun.Araçlara yeşil ışık yandığında yayanın karşıya geçmeye çalışmasına benziyor biraz. Tır da çarpar öyleyse. Sen kaldırımda beklerken gelip çarpıyorsa ona yapacak bir şeyin yok

@Sirius yani son tahlilde beklenen İstanbul depremine karşı önerimiz satıp savıp Anadoluya yerleşmek...

20 milyonluk şehri nereye koyacaz mesela. Hadi stok binalar yaptık Yozgat'a. Hürraaaa göç ettik. Bu adamların işi gücü noolacak. Onlar da taşınacak. Tamam.. megakent Yozgat metrolarla mi donatılacak. Öyle ya. Artık merkez Belencumafakılı köyü oldu. E buranin suyu elektrigi kanalizasyonu? Akıl mantık alıyor mu?

Bireysel kaçış planlarınızı devlet planlaması haline getiremezsiniz

@Sirius yani son tahlilde beklenen İstanbul depremine karşı önerimiz satıp savıp Anadoluya yerleşmek...

20 milyonluk şehri nereye koyacaz mesela. Hadi stok binalar yaptık Yozgat'a. Hürraaaa göç ettik. Bu adamların işi gücü noolacak. Onlar da taşınacak. Tamam.. megakent Yozgat metrolarla mi donatılacak. Öyle ya. Artık merkez Belencumafakılı köyü oldu. E buranin suyu elektrigi kanalizasyonu? Akıl mantık alıyor mu?

Bireysel kaçış planlarınızı devlet planlaması haline getiremezsiniz
Herkes de Yozgat'a tıkışmasın. Başka yer mi yok.Ayrıca devletin yönetmeliği gözden geçirip tek tek güvensiz binaları tespit etmesi lazım. Sonra gecekondu misali hepsine yıkım kararı. Artık Yozgat’a mı taşınırsın çadırda mı yaşarsın ya da evi sağlam olan birinin evine sığınııp yeni ev mi yaptırırsın bilemeyeceğim. 13 milyon insana ne olduğunu gördük.

milyonlarca insan oturduğu evin bir depremde yerle bir olacağını bilerek yaşıyor. çünkü bu düzende başka bir çareleri yok. memleketinize köyünüze dönün diyen arkadaşlar şaka filan yapıyor olmalı ki depremin vurduğu yerin birilerinin "memleketi" ve halen enkazına bile gidilmeyen "köylerin" olduğunu unutuyorlar muhtemelen.

bizim ilk yüzleşmemiz gereken şey deprem ülkesi olduğumuz gerçeği. bununla yaşamak zorunda olduğumuz gibi, ölmemek içinde çaba göstermek zorundayız elbette. kentsel dönüşüm projelerinin dahi rant üzerinden yandaşlara peşkeş çekildiği bir düzende, asıl değişime nereden başlanılması gerektiği gayet açık. gerisi uzmanların, jeologların, yerel idarecilerin, devleti yönetmeye namzet er kişilerin işi. gölcük depreminden bu yana 24 yıl geçmiş, istanbul da bugün 93 okul 'riskli' yüzlerce bina(bakın deprem olmasa bile) kendiliğinden yıkılır olarak tespit edilmiş.

yanisi maraş'ın üzerinden de bi 25 yıl geçer, yine hatrı sayılır bir yol alınmaz, hele şu ekonomik şartlarda bir dönüşüm söz konusu bile değildir. tarihin acı bir cilvesi 99' depremide ekonomik çalkantıların yaşandığı bir süreçti. yine tarih tekerrür ediyor. bireysel olarak yapabileceğiniz şeyler varsa yapın, kolon mu güçlendirirsiniz, mustakil ev mi tutarsınız, başka kente mi göçersiniz bilemem. ama milyonlarca insanın yaşamını bir çırpıda değiştirmeyeceğini ve makus talihe boyun eğmek zorunda olacağını bilin.

deprem korkusu hep vardı, ama artık olurda enkaz altında sağ kalırsak kimsenin gelmeyeceği korkusuda eklendi buna. herkese başarılar

İlimi örnek alırsak kurtuluruz ama umudum yok çünkü, bu işe din giriyor, siyaset giriyor, rüşvet giriyor, para giriyor,........

Geri