"Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker" ( O halde örnek olun)

Konu sahibi son olarak 1672 gün önce görüldü
Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker

İyiliği emretmek kötülükten men etmek demektir. Kuran ve sünnete uygun olan şeye ma'ruf, uygun olmayan ve günah olan şeylere münker denir. İnsanları iyiliğe güzelliğe yönlendirmek, kötülükten ise uzak tutmak apaçık bir emirdir. İnsanların kötülüğe doğru hızla sürüklendiği ve başkalarını da sürüklediği şu günlerde belki de yerine getirmemiz gereken en önemli emirlerden biridir bu. Ali İmran suresinde geçen ayet şöyledir. ''Sizden hayra çağıran, marufu emreden, münkerden vazgeçirmeye çalışan bir ümmet bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir" (Ali İmrân, 3/104)
Demek ki insanlara iyiliği emretmek onlara iyinin yolunu göstermek, kötülüklerine karşı çıkmak ve bundan onları vazgeçirmek kurtuluşun anahtarıdır.

İyilik nedir sizce? Bence, iyilik sevmektir, iyilik sabırdır,iyilik affetmektir,iyilik yardımlaşmaktır ,iyilik çocukları korumaktır, iyilik gülümsemektir , naifliktir iyilik.İyilik kolay şeydir aslında , zor olan kötülüktür.Önce kalbinizi mühürlemeniz gerekir , karartmanız gerekir.Kalbinizi öldürmeniz gerekir ,zor olan kötülüktür kolay olan iyilik.Kalp kırmak kötüdür mesela , incitmek, birisinin gururunu onurunu zedelemek kötüdür.İyiliği ve kötülüğü insanlarla sınırlamayın, hayvanlara da edilir iyilik, doğaya da edilir.İyilik ve kötülük sınırsızdır.Yere attığınız bir sakız , kuşlara karşı bir kötülüktür , yerden aldığınız bir çöp doğaya iyiliktir.Kapı önüne koyduğunuz bir tas su, kedi ve köpeklere iyiliktir mesela.Bu kadar küçük , bu kadar zahmetsiz bu kadar kolaydır ve o kadar değerli bir o kadar da önemlidir iyilik/kötülük.

Şunu iyi anlamak analiz etmek gerekir. Kötülükten men etmek , yani insanları kötülükten uzaklaştırmak derken kendimizi unutmamalıyız. Önce kendimizi kötülükten uzak tutmalıyız.Emri ilk önce kendimiz yerine getirmeliyiz , daha sonra etrafımızdakileri men etmeliyiz. "Bildiği ile amel etmeyen bilgi yüklü merkeptir" sözünü hatırlayınız.Kendi yapmadığınız bir şeyi başkalarına yaptırmak için uğraşmak boşa zaman geçirmektir sadece.Bakara suresinde geçen bir ayet bunun ispatıdır aslında. "İnsanlara iyiliği emreder de kendinizi unutur musunuz" ?

Yazıyı yazarken düşündüm , etrafımdaki kaç kişi bu ayetteki emre itaat ediyor acaba diye.Sanmam ki bir elin parmak sayısını geçsin. İnsanlar "bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın" derdinde.En hazz etmediğim sözlerden biridir bu , o yılan dönüp dolaşıp size de dokunacaktır emin olun. Kaldı ki Allah(c.c) emrettiyse onu yerine getirmek ile mükellefiz/mükellefsiniz.Bir kötülüğe engel olmamak ,sesini yükseltmemek ona ortak olmak anlamına gelir.O kötülüğü yapanla eş değer sayılırsınız.Hangimiz kendimize kötü sıfatını yakıştırıyor ? Bu hususta bilinen bir hadis-i şerif vardır hatırlatmakta fayda var. "Sizden biriniz bir kötülüğü gördüğünde onu eliyle düzeltmeye çalışsın, gücü yetmiyorsa diliyle düzeltmeye çalışsın ona da gücü yetmiyor ise kalbiyle buğz etsin" buyurmuş peygamberimiz.Böyle yapmayan kişilere "dirilerin ölüsü" diye hitap edilir. Dirilerin ölüsü ? Bedeni canlı ama kalbi ölü insan demek.Bizler yalnız bedeni değil kalbi de diri tutma çabasındayız.Dilerim ki bu çaba herkeste bulunsun.Bugün biz bu ayete önem veriyor bu emri yerine getiriyor olabilseydik belki de , günümüzdeki tecavüzler, kadın cinayetleri ,cocuk cinayetleri bu kadar yaygın olmayacaktı.Hepimiz etrafımızdaki insanlara gerekli şekilde iyiliği emredebilseydik örnek olabilseydik bunca sevgisiz ve bencil bir nesil olmayacaktı.Şimdi herkes bir süre acaba toplumun bu hale gelmesinde benim katkım ne kadar diye düşünsün/düşünelim.Düşünelim ki bu tür kötü olaylar, kötü insanlar çoğalmasın.

Son olarak kalpler iyilik ile güzelleşir, iyilik ile büyür çoğalır ve huzur bulur.Kötülük sadece bencil ,yalnız ve sevgisiz insanların işidir.Kalbinizi öldürmeyin ,öldürmeyin ki bu dünyada GERÇEK yaşayanlardan olasınız.

. "Sizden biriniz bir kötülüğü gördüğünde onu eliyle düzeltmeye çalışsın, gücü yetmiyorsa diliyle düzeltmeye çalışsın ona da gücü yetmiyor ise kalbiyle buğz etsin"

Canım bu üsttekini hizbullahçılar bizlere uygulamıştı. Kendilerine göre kötü bildiklerini elleriyle düzeltmek için, vurdular, kırdılar, dövdüler, devletin köpeği olup öldürdüler, canlı canlı fırına attılar, domuz bağıyla canlı canlı gömdüler... Eliyle düzeltin de ne demek? Dil dururken, sevgi dururken, anlatmak dururken, eliyle düzeltmek nedir? Oldu o halde! Savaşalım, ölelim ve öldürülelim...

Hadisin anlamı gördüğünüz her kötüyü ya da kötü bildiğinizi vurun kırın öldürün demek değildir sanırım, kötülüğün yapılmasına engel olmak. Karşında dövülen bir kadın gördüğünde gidip engellemek mesela? Hadisi yanlış anlayıp yorumlamamak lazım. Savaş emri bizim dinimizde hangi durumlarda geçerlidir bu da açık açık belirtilir zaten.

. "Sizden biriniz bir kötülüğü gördüğünde onu eliyle düzeltmeye çalışsın, gücü yetmiyorsa diliyle düzeltmeye çalışsın ona da gücü yetmiyor ise kalbiyle buğz etsin"

Canım bu üsttekini hizbullahçılar bizlere uygulamıştı. Kendilerine göre kötü bildiklerini elleriyle düzeltmek için, vurdular, kırdılar, dövdüler, devletin köpeği olup öldürdüler, canlı canlı fırına attılar, domuz bağıyla canlı canlı gömdüler... Eliyle düzeltin de ne demek? Dil dururken, sevgi dururken, anlatmak dururken, eliyle düzeltmek nedir? Oldu o halde! Savaşalım, ölelim ve öldürülelim...

"Sizden biriniz bir kötülüğü gördüğünde onu eliyle düzeltmeye çalışsın, gücü yetmiyorsa diliyle düzeltmeye çalışsın ona da gücü yetmiyor ise kalbiyle buğz etsin"

Bu Cümle Peygamber Efendimiz(S.A.V) Hz.Ali (R.a) Neden Çok Sevdiğinin Örneğidir.

Hizbullahçılar Onları Yaptılar Evet.
Ama Sorun Şuki Rıza Yolundaki Cefayı Değil Dünya Alemindeki Sefa Hürmetine YApılmış Cihad Olduğundan Hükmü Öte Dünyada Yoktur.

"Sizden biriniz bir kötülüğü gördüğünde onu eliyle düzeltmeye çalışsın, gücü yetmiyorsa diliyle düzeltmeye çalışsın ona da gücü yetmiyor ise kalbiyle buğz etsin"

Bu Cümle Peygamber Efendimiz(S.A.V) Hz.Ali (R.a) Neden Çok Sevdiğinin Örneğidir.

Hizbullahçılar Onları Yaptılar Evet.
Ama Sorun Şuki Rıza Yolundaki Cefayı Değil Dünya Alemindeki Sefa Hürmetine YApılmış Cihad Olduğundan Hükmü Öte Dünyada Yoktur.

En önce dil ile yaklaşmalı. Bence öteye bile geçmemeli.

En önce dil ile yaklaşmalı. Bence öteye bile geçmemeli.

Şu Benzetmeyi Yapayım Sen Bahçıvansın Ben Tohumu Ekerim Gerisine Elleşmem Diyorsun.

Ama Oysa Tohum Ektin Bimedimi 2. Çareyi Yaparsın. Olmadımı 3. Varsayalım Umudunu Kestin Tutan Tohumlarda Solar Gider.

Bu yazı öncelikle tartışmaya açık bir yazı değildir....
Bir deneme yazısıdır....
Son hali önümüzdeki günlerde yayınlanacaktır. Ozaman tartışılacak yerlerini tartışırız...

Allah resulünün sözünü herkes kendine uyarlayıp uygular bunda Resulün suçu yok...

Sevgili Kardeşim Mueddeb

Öncelikle Kalemini büyük bir ustalıkla okumamız için mürekebbine batırıp zihin dünyamıza damlattığın için sana müteşekkirim...

Sanırım bu ilk deneme değil gibi duruyor. Güzel ve kaliteli bir çalışma...

Zevk ile okudum inşallah...

Gerekli analizleri inşalalh beraber yapacağız...

Birlikte atılacak adımlar için güzel bir çalışmanın adım taşlarıdır bunlar...

Allah razı olsun...

Sevgili Kardeşim Mueddeb

Öncelikle Kalemini büyük bir ustalıkla okumamız için mürekebbine batırıp zihin dünyamıza damlattığın için sana müteşekkirim...

Sanırım bu ilk deneme değil gibi duruyor. Güzel ve kaliteli bir çalışma...

Zevk ile okudum inşallah...

Gerekli analizleri inşalalh beraber yapacağız...

Birlikte atılacak adımlar için güzel bir çalışmanın adım taşlarıdır bunlar...

Allah razı olsun...

Teşekkür ederim , dediğim gibi yazarım kendimce ama pylaşmıyorum. Okumak öğrenmek daha keyifli. Kendimi iyi bir yazar olarak görmediğimden belki de

Eksiklerimi öğrenmek isterim ben de. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Allah hepimizden razı olsun

Çok başarılı olmuş canim. Kalemine, yuregine saglik..
Yazilarinin devamini mutlaka istiyorum :)

Forumda bir sürü Nihat Hatipoğlu var ne güzel.

İyilik nedir sizce? Bence, iyilik sevmektir, iyilik sabırdır,iyilik affetmektir,iyilik yardımlaşmaktır ,iyilik çocukları korumaktır, iyilik gülümsemektir , naifliktir iyilik.İyilik kolay şeydir aslında , zor olan kötülüktür.Önce kalbinizi mühürlemeniz gerekir , karartmanız gerekir.Kalbinizi öldürmeniz gerekir ,zor olan kötülüktür kolay olan iyilik.Kalp kırmak kötüdür mesela , incitmek, birisinin gururunu onurunu zedelemek kötüdür.İyiliği ve kötülüğü insanlarla sınırlamayın, hayvanlara da edilir iyilik, doğaya da edilir.İyilik ve kötülük sınırsızdır.Yere attığınız bir sakız , kuşlara karşı bir kötülüktür , yerden aldığınız bir çöp doğaya iyiliktir.Kapı önüne koyduğunuz bir tas su, kedi ve köpeklere iyiliktir mesela.Bu kadar küçük , bu kadar zahmetsiz bu kadar kolaydır ve o kadar değerli bir o kadar da önemlidir iyilik/kötülük.

İlkokulda kompozisyon yazardık bir paragraf boyunca aynı naneyi söyler dururduk ahahah ona benzemiş

İlkokulda kompozisyon yazardık bir paragraf boyunca aynı naneyi söyler dururduk ahahah ona benzemiş

Ben de ilkokula gidiyorum zaten . Harika yorumun için teşekkür ederim :)

Bu düsturu kendine rehber edinen kişinin önce nefsini hizaya sokması şarttır yoksa ne Marufun ne Münker'in hakkını verebilir ..

Geri