Emma Goldmann’nın Tanrı hakkında yorumu..

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Fazlasıyla haklı bir bakış açısı.

Ben Tanrı'ya inanırdım; fakat insanlar arasında bu kadar büyük bir eşitsizlik olduğunu görünce, insanı yaratanın Tanrı değil, Tanrı'yı yaratanın insan olduğu gerçeğini kabullendim. Ve mülklerine saygı gösterilmesinin isteyenlerin, cennet ve cehennemin var olduğu vaazından ve halkı cahil bırakmaktan hayati çıkarları olduğunu keşfettim.

Teist'ler de Gayba iman edince zaten bilinmeyene gozukmeyene iman etmis oluyorlar. Tanrinin varligi idrak edilemez diyorlar. Ama ne hikmetse nasil olurda inanmassiniz diyerek pilot kalem (ressam/resim) argumanina donuyorlar.

Hatta musa bizzat tevrat tanrisi ile konusup ( tevrat tanrisi islam tanrisindan farklidir bu arada ) seni gormek istiyorum der. Tanri su daga bak o dag yerinde durursa seninde gormene izin vericem der ve goruntusunu yansitir ( gerci eliyle daga ates etse nereden farkedecek musa )
Dag paramparca olunca musa korkar ve gorme isteginden vazgecer.

Evet tanri insanlar ile konusmaz , gozukmez ve bilinmez. Istediginiz hadiside sunsaniz , gecmis mitler ile alinti yapsaniz ve şer-i hukmunuz (senet) olsa bile bu gercek degismez.
Ateizm bir yana aslinda bir nevi agnostik bakis acisiyla paralel oluyor
Teist bakis acisi. He manevi kismi olayin baska tarafi. Belki hayal gucunuz ile istediginiz tanriyi olusturabilirsiniz.

Dunya uzerinde bulunan olaylar aslinda tanriyida pek baglamaz. Kimse yarattiklarinin uzerinde durmuyor diye sikayet edemez. Sinav icin buradasiniz. Bundan daha kotusu ise burada devreye giriyor. Final de hesaplasma olacagi gercegi yureklere su serpiyor.

Ölmüş mü? Ölmüş gittmiş.
Ölüme direnebilmiş mi? Direnememiş.
Söylediğinin de bir önemi kalmamış.
Boş laf.

Tanrı tuhaftır Emma Hanım.Kırar,incitmez.

Ben Tanrı'ya inanırdım; fakat insanlar arasında bu kadar büyük bir eşitsizlik olduğunu görünce, = sınav= ödül ve ceza

Tanrı kitabinda mutluluk içinde acı keder eşitsizlik haksızlık gözyaşı yok mu demiş ?

İşine gelmeyen Allah i sorguluyor

Bence bu gıbı seyler uzerıne zaman harcayan herkes cok sıkıcı bızene kı ıster ınan ıster ınanma hayatında ne degesıyo kı

Geri