Elektrik faturaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
2E9FE0A9-C45C-4EC9-B04C-61BC3CB4EF08.jpegHerkesin konuştuğu gerçek gündem konularından biri fahiş elektrik zamları ve faturalar. Siyasetçilerden sendikalara, meslek örgütlerinden işletmecilere, sanayicisinden çalışanına kadar hemen hemen herkesin gündeminde elektrik faturaları.

Toplumun büyük kesiminden tepkiler yükselirken saray da olaya kendi cephesinden baktı.

Erdoğan “Elektrik ve doğalgazda muhalefetin yaygarasını kopardığı gibi bir durum söz konusu değil.” şeklinde açıklama yaptı.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz arkadaşlar?

Elektrik özel şirketlere devredilmiş, ülkenin elektrik ihtiyacının %80’ini bu özel şirketler sağlıyor. Bu bilgi dursun burada.

Asgari ücrete öyle bir zam yaptılar ki herkes şaşırdı, ortalama 3000’e yakın olan maaşlar 4000 küsür oldu yani kafadan 1500 tlye yakın zam. Ülke tarihinde böyle bi zam çok nadir görülmüştür hatta kolay rastlanır cinsten değil.
Bu bilgide dursun.

Bu denli asgari ücrette zam olması hem enflasyonun fazlalığından hemde yeni yılda yani 2022’de herşeye gelecek zammın habercisiydi.

Elektrikte yapılan bu denli zam oranı soygundan başka bişey değildir, insanlar zar zor geçinirken hayati öneme sahip olan elektrik zammı insanları kötü yönde etkilemiştir.

Biz iktidarı eleştirirken hep Avrupa’yı örnek veririz oradakilerin nasıl güzel geçindiğini, iktidarda aynı şekilde örnek veriyor ama diyor ki biz onlardan ucuza kullanıyoruz. Bu tamamen matematik bilmemektir.
Adamlar marketten 100 birim paraya kilolarca et alırken biz gramla bile alamıyoruz.

Onları kıyaslarken iktidar para birimlerini TL’ye çeviriyor ucuz diyor ya o zaman oradaki asgari ücreti yani 1800 euroyu TL ye çevirip 27.600 TL olarak bize versin.
O zaman deriz evet biz ucuza kullanıyoruz.
Ekonomideki beceriksiz politikalarını böyle örtmeye çalışıyorlar.

Avrupa’daki enflasyon oranı ortalama %6-10 arası, bizim ülkede %60’ın üstünde.
Matematik bilmeyen cahiller çıkmış bak Avrupa da ekonomik sıkıntı var diyo, yahu onlardaki % 10 ekonomik sıkıntıysa senin ülkende cehennem yaşanıyor.

rte halkın içinde olmadığı için öyle demiştir, hatta kendi cebindende fatura ödemiyor nereden bilsin halkın ne çektiğini. Birde insanlara yalancı diyor.

Aklıma gelenlerin hepsini yazayım dedim.

Doğalgaz faturaları hakkında düşündüklerimi.

Dun Amasya Merzifon’da ki petshopcu esnaf arkadasimla sohbet ettim telefonda, kic kadar yerde 10 tane esnaf arkadasim dahil kepenk indirdi bu ay.

İzmir Çiğli’de 22 yillik pastane sahibi arkadasim 8 bin tl elektrik faturasi oderken bu ay gelen faturasi 27 bin tl. Izmir Buca’da gunluk 7-8 bin tl cirosu olan pastane sahibi arkadasim calisanlarinin yarisini cikardi. 100metrekare oturma alani var, garsonlarinin maasini odeyemedigi icin kullanmayacak artik sadece tezgah satisi yapacak.

Ilkokulu beraber okudugum sira arkadasim dededen plastik imalati yapiyor. Fabrikalari nerdeyse 40 yillik. Bu adamlara gecen sene 24 saat mesaide gelen elektrik faturasi 165 bin tl, bu ay 380 bin tl fatura gelmis. Dolar kurundaki artistan dolayi hammadde fiyatlari 2-3 katina cikmisken, sigorta + calisan maaliyetleri artmisken bu insanevladi nasil ayakta duracak? Devlet denen mekanizmanin bu insanlarin yasadigi problemlerle alakali en ufak bir çözüm onerisi varmi?

Insanlar birikimleriyle 2-3 ay is yerlerinin zararini cebinden verdi diyelim, sonra ne olacak? Nasil dayanacaklar bir cozum onerisi olan varsa anlatsin, dinleyelim.

Suan isyerimizi kapatsak en azindan edeceğimiz zarari biliyoruz, kira oder gecerim kafasindayiz artik. Bu isin sonu nereye varacak bakalim.

Elektrik zammiyla alakali dusuncem ise assagidaki karikaturle ayni.

D875E01D-BC4C-4800-98FF-017B560CE803.jpeg

özelleştirme, elektirik şirketi falan filan yok kardeşim.

bu şirket dedikleri mafya yönetiminin, ne idüğü belirsiz ihaleler yoluyla kamu mallarını peşkeş çektikleri çeteleri.

ismi doğru koymadan sağlıklı bir tahlil edemeyiz. bu çeteler temizlenmeden ve ellerinde olan tüm mal varlıkları kamulaştırılmadan halkı soymalarının önüne geçemezsin.

nasıl ki kanal istanbul projesinde muhalefet; "anlaşma yaparsanız hükümete geldiğimizde paranızı ödemeyiz" dediyse, yine aynı şekilde hatta bir seçim vaadi olarak; "hükümete geldiğimizde bu çetelerin elinden tüm bu malları alıp kamulaştıracağız demeli. ve dediğinin arkasında durup kimseden korkmadan, çekinmeden, kaygı gütmeden elini masaya vurmalı, bu kadar net ve basit.

şemsiye açıldı bi kere çıkmz. gelecek olan yeni güneş ve yağmrlra mrb

Dun Amasya Merzifon’da ki petshopcu esnaf arkadasimla sohbet ettim telefonda, kic kadar yerde 10 tane esnaf arkadasim dahil kepenk indirdi bu ay.

İzmir Çiğli’de 22 yillik pastane sahibi arkadasim 8 bin tl elektrik faturasi oderken bu ay gelen faturasi 27 bin tl. Izmir Buca’da gunluk 7-8 bin tl cirosu olan pastane sahibi arkadasim calisanlarinin yarisini cikardi. 100metrekare oturma alani var, garsonlarinin maasini odeyemedigi icin kullanmayacak artik sadece tezgah satisi yapacak.

Ilkokulu beraber okudugum sira arkadasim dededen plastik imalati yapiyor. Fabrikalari nerdeyse 40 yillik. Bu adamlara gecen sene 24 saat mesaide gelen elektrik faturasi 165 bin tl, bu ay 380 bin tl fatura gelmis. Dolar kurundaki artistan dolayi hammadde fiyatlari 2-3 katina cikmisken, sigorta + calisan maaliyetleri artmisken bu insanevladi nasil ayakta duracak? Devlet denen mekanizmanin bu insanlarin yasadigi problemlerle alakali en ufak bir çözüm onerisi varmi?

Insanlar birikimleriyle 2-3 ay is yerlerinin zararini cebinden verdi diyelim, sonra ne olacak? Nasil dayanacaklar bir cozum onerisi olan varsa anlatsin, dinleyelim.

Suan isyerimizi kapatsak en azindan edeceğimiz zarari biliyoruz, kira oder gecerim kafasindayiz artik. Bu isin sonu nereye varacak bakalim.

Elektrik zammiyla alakali dusuncem ise assagidaki karikaturle ayni.

Ekli dosyayı görüntüle 53593
Çok güzel konuşmuşsun seni takdir ediyorum. Enerji konusunda bağımsızlık çok önemli. Hakeza petrol, doğal gaz da aynı statüde. Dünyada yaşanan enerji krizine karşıneler yapılıyor, yapılan yatırımların ne gibi faydaları en yakın ne zaman olur konuları değerlendirilmeli. Fransa işletmediği nükleer santralleri devreye sokmaya başladı mesela. Ama o bizi ilgilendirmediği gibi bizim alternatif enerji kaynakları bulma, çeşitliliği çoğaltmamız gerekiyor bence. Bu benim fikrim, teknik konularda fikri olan arkadaşları dinlemek isteriz.. ( X bu arada, konuya dahil olman çok güzel. )

Nükleer santraller için, petrol bulmak için yapılan harcamaların güneş enerji üretim panelleri için yapılması gerekiyor bence.

Rüzgar enerjisi (rüzgar gülleri) için yatırımlar, finansal destekleme sağlanmalı-artırılmalı.

Sağlanmalı demekle olmayacağının farkındayım. Bu konuda bir konsensüs, bir talep birliği oluşturmalıyız. Ama nasıl?

Konu hakkındaki görüşümü diğer konu başlıklarında çok defa dile getirdim ve kısaca toparlamak gerekirse de şunları söyleyebilirim:

İş yeri olsun ev olsun insanların belli bir tüketim alışkanlığı ve miktarı var. Bu kullanım miktarları dikkate alınmadan yani yıllık ortalamalar ve her şehrin farklı hava koşulları gözetilmeden, böyle genel bir kw sınırlaması getirmek mantıksız bir yaklaşım oldu, sonuç da faturaların katlanması olarak karşımıza çıktı.

Kışın doğalgaz kullanmayan ve yazın da elektriği zorunlu olarak fazla tüketmek zorunda kalan sıcak illerdeki işletmeler de evler de bu fiyatlandırma ile başa çıkamazlar kaldı ki doğalgaz da aynı şekilde çok artmış durumdaymış.

Yıllık ortalaması 400 kw altına düşmeyen hanelere gelen faturalar şu an ortalama 1000 TL ve üzerine çıkmış durumda oysaki bu insanların kullanımında hiçbir artış yok ve nasıl olur da 150 veya 210 kw sınırına inmeleri beklenebilir ki?

Sonuç olarak acil çözüm bekliyoruz çünkü kimsenin sokağa atacak parası bulunmuyor.

Çözüm bekleyenler daha çok bekler, bu işin çözümü başımızdakilerin gitmesinden başka bir şey değildir, hak verilmez alınır arkadaşlar, internetten sallayarak dost meclislerinde söylenerek olmaz bu işler, eyleme dökmeniz gerekiyor, bakın dünyada çok örneği var bunun, biz çoğuz onlar az, bunu unutmadan eyleme geçilmediği sürece bir şeylerin değişmesini beklemek ahmaklıktır.

EPDK : Elektriği devlet üretseydi 32 kuruşa mal edecekti, özel sektör üretip piyasadan temin edildiğinde 150 kuruşa geliyor.

Özelleştirmeyi savunanlar siz daha savunmaya devam edin...

Elektrik konusunda ne diyebiliriz ki, ne söylesek, ne yapsak boş elden bir şey gelmiyor. 4 Gün önce Kahramanmaraş/Afşin'de ışıklı tabela vergisi yazılmış. Ufacık iş yerlerine 1000 liranın üzerinde ışıklı tabela vergisi kesilmiş. İnsanlar ödedikleri kiraların dolması halinde iş yerlerini kapatmak için vergi dairelerine başvuru yapmak için imza topluyorlardı. Adamlar elektrik konusunda seslerini duyuramadan başka bir konu, başka bir dert sırtlarına bindi.

Özelleşmiş Elektrik şirketlerine devlet dahil hiç kimsenin yaptırım gücü olacağını da düşünmüyorum. Minareyi çalan kılıfını hazırlar hesabı, bunların hazırlıklarını yapmışlardır. Kısacası ya elektrik kullanmayacağız yada ödeyeceğiz.

Benim elektrik faturamın açıklama kısmında; "Başka bir tedarikçiye geçiş yapabilirsiniz . " yazıyordu. Adamların o kadar umurunda değil bizim ödeyip ödemememiz. Allah sonumuzu hayr etsin.

Akp 20 yıldır ülkeyi“ölümü göster, sıtmaya razı et” politikasıyla yönetiyor.
Yıl başında yapılan zam ay sonuna doğru geri alınmış gibi yapıldı. Kw yükselttiler falan. (Kimse bir bok anlamadı, konuşmasına başlarken müjde diye başladığı için iyi bir şey yaptı sandı herkes)

kısacası az kullanan az öder dediler.

Tartışılması gereken elektrik faturası değil, gitmesi gereken bir hükümet var.
Komik ve saçma gelecek belki ama bu dağıtılan çayların içinde klor gibi insanların itaat etmesini sağlayan bir madde olduğuna inanmaya başladım ben.
çünkü her olumsuz mevzuda millet uyanacakken çay dağıtıldı.
mesele küresel enerji krizi değil, tamamen bu gibi durumlara hazır olmayan, kasada kuruş bırakmayan, hükümettir.

Bu ay çok fazla evde bulunmadığım halde yine 495 TL fatura gelmiş ve evde olsaydım da 1000 TL üzerine çıkacaktı anlaşılan çünkü karşı komşuma da 1.350 TL gelmiş.
Mart ayında yeni bir düzenleme olacak deseler de bu rakamları aşağı çekebilmeleri için kw sınırını kaldırmaları gerekiyor.

Vay be benim 4 faturamin toplamı 500 lirayı buluyor çok tasarruflu kullanıyorum elektriği telefonumu iş yerinde şarj ediyorum mesela

Geri