Eğlence Adabı

Konu sahibi son olarak 2396 gün önce görüldü
IF Ailesi olarak, girdigimiz yeni surecte, hepimize yol gosterici olmasi dilegiyle....

Güldürmek ve eğlendirmek kasdıyla, İnsan şahsiyetini ve onurunu rencide edici alaycı sözlü şaka ve davranışlardan kaçınmak gerekir.
Şakanın eziyet, sıkıntı verici ve rahatsız edici olanı yasaktır. Her işte olduğu gibi şakada da aşırı gitmemelidir. El şakaları ve öldürtücü, yaralayıcı aletlerle yapılan şakalar tehlikeli
olabileceğinden yasaklanmıştır. İbnu Ebi Leyla anlatıyor: Resulullah(s.a.v) ve bazı sahabiler bir sefer yürüyüşünde idiler. Bir konaklama sırasında içlerinden biri uyurken, arkadaşı gidip ipini alır. Uyanınca ipini bulamayan zat kaybettim diye çok korkar. Duruma muttali olan Aleyhissalâtu vesselâm: "Bir Müslümana bir başka Müslümanı korkutmak helal olmaz!" buyurdular. (Ebu Davud, Edeb 93)
Başka hadislerinde ise Efendimiz(s.a.v) şöyle buyurdular:
"Kardeşinle münakaşa etme, alaya alarak onunla şakalaşma." (Kütüb-ü Sitte, c.15, Mizah ve Şakalaşma Bölümü)
"Her kim kardeşine, isterse ana baba da olsa, korkutmak üzere demirle işaret ederse, onu bırakmayana kadar melekler o kimseye lanet ederler. " (Riyâzu's-Salihîn, c.III, 293)
"Sakın sizden biriniz kardeşine silah ile işaret etmesin. Çünkü işaret eden kimse bilmez ki belki Şeytan o silahı elinden kaydırır, işaret edilen adamı vurur da bu yüzden cehennemden bir çukura yuvarlanır." (Riyâzu's-Salihîn, c.III, 293)

Aslinda Eğlence Adabı, cok daha uzun bir kavram. Devamini okumak isterseniz, kullanidigim kaynak soyle:
Adab-ı Muaşeret İlmihali - Eğlence Adabı

Hanfendisi ben eğlenilecek değil, evlenilecek adamım. Taliplerimi bekliyorum.

Müslüman eğlenmez. Cima eder. Yaşına cinsine bakmaz.

Geri