Soru Eğitim düzeyi arttıkça topluma aidiyet duygusu azalır mı?

🕒 Konu sahibi 10 saat önce aktifti
Aşağıdaki görüş hakkında düşünceleriniz nelerdir?

İnsanların eğitim ve kültür seviyesi arttıkça, topluma olan aidiyet duygusu azalıyor. Bu yüzden kendilerine geriye çekip meydanı cahillere bırakıyorlar. Toplumun dışarıdan cahil gözükmesinin sebebi budur.

Toplum dışarıdan cahil gözükmüyor, toplum zaten cahil.

Asya tipi devlet modellerinin bir çoğunda da böyledir.

Toplumun entelektüel olması beklenebilir mi? Yahut gerekli midir? Hayır. Herkes kendi işini yapar, köylü tarımsal hayvansal üretim, yapar işçi fabrikada çalışır, akademisyen eğitim verir, entellektüel olan kültürel üretim yapar, Şehir hizmet sektöründe varlık gösterir sorunsuz bir şekilde toplum ilerler. Hiçbiri biri de bir diğerinden daha az kıymetli değildir. Ama böyle mi oluyor? Hayır.

Buradaki esas sorun cehaletin iktidarı. Cahil olduğunu kabullenmeme, vasatı normalleştirme, kendini dev aynasında görme sorunudur.

Bilenin yönetmesine izin vermeyip kendi cahil çevresiyle yozlaşık bir oligark iktidar kurma sonucunda toplum dışarıdan “çirkin” gözükür.

Entelektüel alanda ne haliniz varsa görün deyip kenara çekilir bir müddet sonra.

Topluma aidiyet duygusu diil o. Küçükbaş gibi güdülme arzusu. Azalır tabi kafa basmaya başladıkça.

Toplumda cehalet arttıkça, eğitim düzeyi yüksek olanlar da kendini toplumdan soyutlamaya başlıyor olabilir.

Sabahtan akşama kadar TikTok videoları ile boşa zaman harcayan kitle, üniversite mevzunu olsa ne olur?

Bireyin eğitim ve kültür düzeyini, bitirdiği üniversite ya da sahip olduğu meslek artırmaz ancak hayata ne kadar katkı sunduğu çok önemli bir kriterdir.

Geri duranların hepsi kültürlü değil ve bazıları da kolaycılığı seçen ya da günü kurtarmaya odaklı bir kitle.

Geri