Edebiyat uyarlaması diziler?

Konu sahibi son olarak 1510 gün önce görüldü
Dizi furyasında son dönemde ön planda olan, edebiyat uyarlaması kavramını ne derece doğru buluyorsunuz? Bir kitabın kendine özgü bir dünyası, karakterleri, anlatım biçimi, düşünce yapısı varken, televizyon çerçevesine sıkıştırılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Olumsuz yönleri olduğu gibi, olumlu yönleri de var.

Olumsuz yönlerinden bahsedersek, hayal gücünün kısıtlanması, gereksiz bakışlar ve duruşlar, düşüncelerin değiştirilmesi ve en önemlisi de çevirilen kitapların belli bir kesimi hitap etmesidir.

Dizi olarak yayınlanan tüm serüvenlerin hepsi aşk kokuyor, hiç kimse iyi bir bütçe ile bir bilim kurgu romanını çevirmiyor ya da özgürlük düşüncesine hitaben devam eden bir akımı temsil etmiyor.

Varsa yoksa; o onu sevmiş, o onu aldatmış, kaç çocuğu var, kaçı şiddet görmüş vb.

Tamam bunlar birer romanın içeriğinde saklı peki şunu sorarım şimdi; açık saçık diye okul sıralarından çıkarılan şiirler, resimler etik değil de (ki bunların her biri eser oluyor) televizda gösterilen aldatma sahneleri ya da çok kadınlı eşler etik mi oluyor?

Çok çelişki Az düşünce var.

- Olumlu yönlerinden bahsedersek o kitabı okumamış ve bilinci biraz yerinde olan kişi önsöz olarak izlediği birinci bölümünden sonra gidip o kitabı araştırıp alır. Ya da hiç kitap hakkında bilgisi olmayan kişi (kitabın dışında olaylara rasladığımız için bunu belirtiyorum) kitap hakkında artık bir tartışmaya girecek düzeyde olduğunu iddia ederek kendisini küçük düşürebilir

O kadar çok romanı diziye çevirdiler ki artık sayısını bende unuttum ama çoğu kitaptan farklı olarak bir işleyiş söz konusu buda kitabın konusunu belirli bir şekilde kısıtlıyor çok uzun sezonlar olması dahada kötü duruma getiriyor.Her birimizin sevdiği dizisi mevcuttur ama Koredeki gibi 1 sezonluk kısa diziler olsa herkes düzenli bir şekilde izler kanaatindeyim.Televizyonlarda dizi kirliliği mevcut birden çok dizi olduğundan boşu boşuna ekonomik zarara uğruyorlar her dizi seyredildiğini hiç sanmıyorum

en korktuğum şey kürk mantolu madonna nın dizisini yapmaları.

:zuha: Sabah vakti hiç güleceğim yoktu nereden aklına geldi :D

Maria puder öyle beren in ya da başkalarının oynayacağı kadar sığ bi karakter değil bence.
ben bile bu nicki kullanırken acaba layık olabilecek miyim? diye düşünmeden edemedim.

bu tür uyarlamalar kesinlikle yaratıcılıktan uzak hazıra konmacılık gibi çünkü bütün konular birbirine geçmiş gibi hani öyle gözüm çarpar pek tv izlemiyorda olsam hani şu şöyle olucak dediğimde hep o olur bende yazıcam sonunda dedirtiyor yani:) sevgili dizi yapımcıları biraz yaratıcı olun ya :)

Olaya edebiyatçı gözüyle baktığımda içler acısı buluyorum :) İnsanların üreticiliğinin tükendiğinin kanıtı başka bir açıklaması yok . Yeni kuramlar yeni olaylar bulamayan senaristler var olan olaylara el atıyor .
Al kalemi eline sen de yaz .

Ha beceremedin romanı ,dizi-film yaptın bari yapmışken sapıtmadan yap be kardeşim !

Güzelim romanlardan soğuttular beni. Çirkin oyunculuklar , iğrenç eklentiler falan. Hiç hoş değil bunlar. ^^

Dizilerin birçoğuna (90'lı dizileri ve birkaç günümüz dizisini tenzih ederim .p) kıl olan biri olarak karşıyım.
Senaristleri tembelliğe itiyor.İnsanlarıda kitap okumaktan uzaklaştırıyor bir nebze.Kaldı ki dizilerin genellikle kitaplarla alakası olmuyor.Madem dizi yapcaklar yeniden kurgulasınlar kopya çekmesinler cıx.

Dizilerin birçoğuna (90'lı dizileri ve birkaç günümüz dizisini tenzih ederim .p) kıl olan biri olarak karşıyım.
Senaristleri tembelliğe itiyor.İnsanlarıda kitap okumaktan uzaklaştırıyor bir nebze.Kaldı ki dizilerin genellikle kitaplarla alakası olmuyor.Madem dizi yapcaklar yeniden kurgulasınlar kopya çekmesinler cıx.

Mahallenin Muhtarları, Kaygısızlar, Bizimkiler, Sıdıka, Süper Baba, İkinci Bahar. Parantez içini doldurayım. :o

Düşünsenize Şeker Portakalının dizi olduğunu?
Ya da yok düşünmeyin.

televizyonda her şey olduğu gibi aktarılıyo ama kitapta öyle değil kitap apayrı bi dünya tmm mı
okur istediği gibi hayal edebiliyo hem :S

en korktuğum şey kürk mantolu madonna nın dizisini yapmaları.

Dikkatimi çeken tek yorum bu oldu :)

Kesinlikle.. Ama kitabın sonunu getiremedim bir türlü :D

Bir de Fransız Kafka'nın dönüşüm kitabını da dizi ederlerse yandık!! Millet sabah uyandığında acaba örümçek olarak mı uyanacağız diye düşünürlerdi sanırım..

Neyse.. Edebiyatı mahvediyorlar bunu yaparak. Çünkü kitabın içeriği ile dizide kat kat farklılık var. Sırf tutsun diye cinsel bölümleri fazlalaştırıp abartıyorlar.

Fransız Kafka? Örümçek?

15gpmoz.gif

Geri