Duygu mu Kalıcıdır ? Bilgi mi ?

Konu sahibi son olarak 3391 gün önce görüldü
İnsanın zihninde duyguların değil bilgilerin arşivi güçlüdür. Yaşanmışı yeniden yaşamak istediğinde şaşırırsın. Çektiğin acı ballanmıştır; eski buruk lezzetini yitirmiştir; geçmişteki coşku artık yüreğini küt küt attırmaz. Belleğin ne kadar güçlü olursa olsun, beş gün önce yediğin biberin acısını damağında yeniden duymazsın. Beş ay önce doğradığın soğan gözlerini yaşartmaz. Beş yıl önce yitirdiğin sevgilinin yokluğu ölüm günündeki kadar yüreğini dağlamaz.

Hissettiği şeyi insan unutamaz diye düşünüyorum.
Tabii bu kişiden kişiye göre de değişkenlik gösterebilir.

Her ikiside bana göre duyguda bilgide kalıcıdır.
Duyguyu yorumlamak gerekirse o an canın yansada yanmasada bundan kaç sene sonrası olursa olsun acısını hissetmesen bile o anı mutlaka düşünür yaşarsın.Silinmez hafızdan..
Bilgi o başlı başına bir kalıcılıktır.

otomobil mi vasıtadır bisiklet mi gibi bişey bu.

ikiside kalıcıdır.

Duygu değişkendir, anlıktır. Değişken olan bir şey kalıcı ve sabit olamaz.
Bilgi her zaman kalıcıdır.

Bilgi kalıcıdır, duygu değişebilir.

Çok sevdiğiniz birinden gün gelir haz etmeyebilirsiniz ya da hiç sempatik görmediğiniz biri gözünüze bir süre sonra hoş görünebilir. Eskiden mutlu olduğum çok şey bana artık mutluluk vermiyor mesela, yahut eskiden sinirlendiğim şeyler artık beni sinirlendirmiyor.Ama bilgi sabittir değişmez( bence)

Öyle bi duyguya kapılırsınız ki an gelir isminizi bile unutursunuz ne bilgisi pehh .

Yaşanılan duruma göre bahsi geçen mevzuya göre değişir bu.Bazen yaşadığın birşeyi ölene kadar unutmazsın,bazen de öğrendiğin birşeyi unutmazsın.

Etkisine ve şiddetine bağlıdır birde yaşayan-yaşatan-öğrenilenin kuvvetine.

bilgi tabikide.

Bilgi unutulabilir ama anneyi babayı sevmek unutulmaz bu teoriden yola cikarsak duygu kalicidir

Hipokamp uyarıldıkça bilginin kalıcılığının sürdürülebilir olması söz konusu olabiliyorken duygu sihir işidir ve kalıcılık aramak mantıklı değildir.
Kaliteli ve ömürlük bir ilişkinin sebebi değil sonucu olan duygularınızı beslerken kalıcılık aramaktan vazgeçmeniz yararınıza olacaktır.
Duygularınızı dağınık bırakırken bilgilerinize sahip çıkın müdehale edin.

Beyninizde hepsinin kalıcılığını sağlayan bi ortam var genşler.
Duygusal hafızanız için amigdala var.
Nöranatomi ve nörofizyoloji araştırarak istediğiniz bilgiye sahip olabilirsiniz.

Malesef duygular kalıcıdır..
Bilgi sürekli güncellenen birşey olduğu için değişiklik gösterebiliyor.

Kullanmayı bilmezseniz ikisi de geçicidir.

Geri