Dünyanın En Zeki İnsanı: William James Sidis

Konu sahibi son olarak 2997 gün önce görüldü
Dünyanın En Zeki İnsanı: William James Sidis
1898-1944…

Sadece 46 yıl yaşamış dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanı olduğu iddia edilen William James Sidis’in IQ seviyesi ölçülemez değerdeymiş. (250-300 arasında olduğu kabul edilir.)

Rus Yahudisi muhacir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş. 6 aylıkken alfabeyi çözmüş, 18 aylıkken New York Times okuru olmuş, 2 yaşında Latince’yi, 3 yaşında Yunanca’yı öğrenmiş, anatomi üzerine denemeler yazdığında 4 yaşındaymış ve 8 yaşına gelmeden önce İngilizce, Latince, Yunanca, Rusça, İbranice, Fransızca ve Almanca’yı öğrenmiş. İlkokul çağı geldiğinde ise Vindergood adıyla andığı bir de dil geliştirmiş. İlkokulu;

1. sınıf 1 gün
2. sınıf bir kaç gün
3. sınıf 3 ay
4. sınıf bir hafta
5.sınıf 15 hafta
6 ve 7. sınıflar beş buçuk hafta gibi bir sürede bitirmiş.

11 yaşında Harvard’a kabul edilmiş. Aynı sene Harvard’da profesörlere 4 boyutlu objeler hakkında ders vermeye başlamış,16 yaşında Harvard Hukuk Fakültesine geçmiş. 20 yaşına gelince de sosyalist/komünist eylemlere, mitinglere katıldığından hapse girmiştir.

Sidis’in bir günde bir dili öğrenebildiği ve ertesi gün diğer bildiği diller ile çapraz mukayese ve tercüme yapabilir hale geldiği de iddialar arasındadır. Kendisi bu bir günde dil öğrenme hadisesi sebebiyle ölümüne dek bilinen ve öğrenilebilen bütün dilleri öğrenmiş, hatta bir iki adım ileri gidip diller uydurmaya başlamıştır.

Babası Boris Sidis, Harvard Üniversitesi’nde psikoloji ve psikiyatri eğitimi veriyormuş, pek çok da kitabı varmış. Annesi Sarah, bir tıp doktoruymuş. Bütün bu zeka dolu hayatına ve olanaklara rağmen Sidis, bekleneni verememiş, bir iki kitap, çok kayda değmeyen bir akademik hayat ile silinip gitmiştir.Aslında dünyaca ünlü harika çocuk olarak anılması gereken, ama “umutları boşa çıkartan” kişi olmuştur. Evet, bir baltaya sap olamamıştır. Ama bunun nedeni William değil, ondan yararlanmaya çalışan ailesi, göçtüğü yerdeki insanlar ya da medyadır. Sidis , haftada 20 Dolar getiren bir işte katip olarak hayatını kazanan, dedektif romanları okumaktan ve Amerikan yerlilerinin ritüellerine merak sarmaktan başka pek bir şeyle ilgilenmeyen bir insan olarak kalmıştır.
Sonuç olarak; zekanın tek başına ne kadar yüksek olursa olsun bir işe yaramadığını, yanında birazda yaratıcılık, hayal gücü ve felsefe olması gerektiği düşünülebilir ...

Ağzım açık okudum :(
Allahım eğer doğru ise neler yaratiyosun sen öyle :D
Adam tüm dilleri ezberleyip kendinden dil uyduruyo bi de...

yazının sonunda dediği gibi ne kadar zeki olursan ol istersen IQ un 500 olsun bir işe yaramadıktan sonra faydasız. sağda solda da sürekli haberler çıkıyorya şöyle IQ su böyle var ondan bile zekiymiş filan eee sonuç yine onlar hatırlanacak bunlarsa yine unutulacak

Ya biz ne kadarda gerizekalıymışız bunun yanında :o

Bu kadar zeki bir beyinin işlevsel bozukluk yaşaması bana kaçınılmaz geliyor. Yaratıcılık da buna örnektir.
Asla bu kadar zeki olmak istemezdim.

Neden? Böyle bir şey mümkün değil diye bi kural yok beyin hala cozulemeyen bi sır gibi .

Yazıda çok fazla abartı var, eğitim hayatında da boşluklar var eğer hesaplanırsa.

Her gün bir dil öğrenme ve tüm dilleri öğrenmiş olmak kısmına değinmiyorum bile, farazi hikayeler.

Kendisinin bildiği ve tasdik edilmiş (yaptığı çeviri metinler ışığında) 8 dil var ve de kendi icat ettiği basit yapılı Vindergood dili var. Tabii çoğu kaynağa göre hiç çeviri yapmadığı ama konuşabildiği diller vardır illaki ama bunu 40 dil biliyordu 40 dilde de çapraz eşleme yapardı falan diye abartmanın alemi yok.

Dediğin gibi imkansız değil tabii ki ama eğer imkansız diye bir şeyden bir adım öncesi varsa, bu nokta tam olarak orası.

Kaynağını bilmiyorum bu konuyu açarken ama bu adamın dil becerisi dışında öyle ekstrem bir zeka örneği teşkil ettiğini zannetmiyorum. Ki birine "Dünyanın en zekisi" demek acayip cesur bir iş.

Tastik edilmiş ve buna rağmen sadece Fince'yi 1 günde öğrenmiş ve toplamda 35 dili akıcı şekilde konuşup yazabilen bir "dil bilimci" var, Johan Vandewalle.

Kaldı ki yazıda var olan her dili 1 günde öğrendi deniyor. Çince'de 36.000 kanji var bunların yazılımı ve imlası hariç.

Maria sakın yanlış anlama senin nezdinde konuyu eleştiriyorum, yoksa bunu şahsi algılama sakın.

Dünyanın en zeki insanı olması için dünyadaki bütün insanlığın kontrol edilmesi lazım misal bana verilen fırsatlar çöpten karnını doyuran bi insana verilmemiş bu onun aptal olduguna yada çok zeki olmadigina işaret kanıt olamaz teori curuttum

Arpes yok yanlış anlamadım Teşekkürler açıklama için matematik ile ilgili bir şeyler okurken o sayfa da denk geldim ilgimi çekti paylaşmak istedim.

Dünyanın en zeki insanı olması için dünyadaki bütün insanlığın kontrol edilmesi lazım misal bana verilen fırsatlar çöpten karnını doyuran bi insana verilmemiş bu onun aptal olduguna yada çok zeki olmadigina işaret kanıt olamaz teori curuttum

Ben de sizin teorinizi çürüteyim bir zahmet. Dünyanın belli alanlarında en zeki insanları arasında sayılan çoğu isim imkansızlıklar, yoksulluklar hatta savaş zamanlarındaki göçmen ailelerin arasından çıkmıştır.

Sosyolojide bir gerçek vardır, imkan bilinç geliştirebildiği gibi insana rahatlık verir. Rahatlık ve refah sahibi insan kendini geliştirme konusunda imkansızlıkla hırs mücadelesi veren kişi kadar hevesli ve istekli değildir genelde.

Örnek vermek gerekirse müzikal anlamda bir dahi olan Ludwig van Beethoven (ki zeka sadece matematik ve fizik demek değildir. Dil zekası, görsel zeka, işitsel zeka, hafıza vs. de birer zeka kıstası alanıdır) 7 çocuklu fakir bir ailenin (ki 4 çocuk hastalıktan ölmüştür) ailesine yardımcı olmak adına kilisede piyano çalan çocuğudur. Ki bestecilik hayatının ortasından itibaren de tamamen sağırdır.

Aynı şekilde yine müzikal bir dahi ve Beethoven'ın hayran olduğu Wolfgang Amadeus Mozart ise sadece 35 yıl yaşamasına rağmen 626 eser vermiştir.

Bugün teknoloji alanında kullandığımız aletlerin birçoğunun çalışma prensibinin mucidi Nikola Tesla da 5 çocuklu fakir bir aileden gelip tüm eğitim hayatını burslu okumuş ve bir Sırp olarak Amerika'da göçmen olarak yaşamıştır.

Örnekler bilim ve sanat dünyasında sayısız denebilecek kadar çoktur. Yani yazdığınız şey var olan realitenin büyük bir kısmıyla örtüşmüyor maalesef.

Dipnot: Dünyanın en zekisi denebilmesi için de tüm dünyanın incelenmesine gerek yok, o kadar zeki olan insanlar zaten kendilerini istemeseler dahi belli ediyorlar, kusura bakmayın.

Ben de sizin teorinizi çürüteyim bir zahmet. Dünyanın belli alanlarında en zeki insanları arasında sayılan çoğu isim imkansızlıklar, yoksulluklar hatta savaş zamanlarındaki göçmen ailelerin arasından çıkmıştır.

Sosyolojide bir gerçek vardır, imkan bilinç geliştirebildiği gibi insana rahatlık verir. Rahatlık ve refah sahibi insan kendini geliştirme konusunda imkansızlıkla hırs mücadelesi veren kişi kadar hevesli ve istekli değildir genelde.

Örnek vermek gerekirse müzikal anlamda bir dahi olan Ludwig van Beethoven (ki zeka sadece matematik ve fizik demek değildir. Dil zekası, görsel zeka, işitsel zeka, hafıza vs. de birer zeka kıstası alanıdır) 7 çocuklu fakir bir ailenin (ki 4 çocuk hastalıktan ölmüştür) ailesine yardımcı olmak adına kilisede piyano çalan çocuğudur. Ki bestecilik hayatının ortasından itibaren de tamamen sağırdır.

Aynı şekilde yine müzikal bir dahi ve Beethoven'ın hayran olduğu Wolfgang Amadeus Mozart ise sadece 35 yıl yaşamasına rağmen 626 eser vermiştir.

Bugün teknoloji alanında kullandığımız aletlerin birçoğunun çalışma prensibinin mucidi Nikola Tesla da 5 çocuklu fakir bir aileden gelip tüm eğitim hayatını burslu okumuş ve bir Sırp olarak Amerika'da göçmen olarak yaşamıştır.

Örnekler bilim ve sanat dünyasında sayısız denebilecek kadar çoktur. Yani yazdığınız şey var olan realitenin büyük bir kısmıyla örtüşmüyor maalesef.

Dipnot: Dünyanın en zekisi denebilmesi için de tüm dünyanın incelenmesine gerek yok, o kadar zeki olan insanlar zaten kendilerini istemeseler dahi belli ediyorlar, kusura bakmayın.

her iki görüşde çürümüşmüdür peki ?

Bu mantıksız bir soru. Çürütme işlemi varsa bu tepkime tek taraflıdır. Siz sadece bir şeyleri çürüttüğünüzü zannettiniz, bu zannınızı çürüttüm.

madem bu soru mantıksız geldi o zaman şöyle açıklıyım soracıma başka bişi soram karşim görüyorumki yazdıklarımı okuyorsun ben üşengeç bi insanım ilk satır okur geçerim yada başlığı okur geçerim mantıklı yazıma paylaşımıma denk geldin mi?

madem bu soru mantıksız geldi o zaman şöyle açıklıyım soracıma başka bişi soram karşim görüyorumki yazdıklarımı okuyorsun ben üşengeç bi insanım ilk satır okur geçerim yada başlığı okur geçerim mantıklı yazıma paylaşımıma denk geldin mi?

Size mantıksız demem hakaret olur. Kendinize de böyle yaklaşmayın.

Ama eğer ben okumam, mantıklı da yazmam diyorsanız bir ricam; mantık gerektiren konulara bulaşmayın bence. Çünkü sanırım kendinizce bir mizah anlayışınız var ama beni güldürmediğinden gerçek mizacınız bu zannediyorum.

Size mantıksız demem hakaret olur. Kendinize de böyle yaklaşmayın.

Ama eğer ben okumam, mantıklı da yazmam diyorsanız bir ricam; mantık gerektiren konulara bulaşmayın bence. Çünkü sanırım kendinizce bir mizah anlayışınız var ama beni güldürmediğinden gerçek mizacınız bu zannediyorum.

kişi ve kurumlara bulaşmadıkdan sonra benim için sıkıntı yok bu seni neden rahatsız ediyor anlamış değilim hajuuu mizah konusuna gelince birileri gülsün eğlensin diyede yazmıyorum bu benim eğlencem mesai dolmuyo biliyon mu birde yoksa seni güldürmediği içinmi rahatsız oluyorsun yazdıklarımdan paylaştıklarımdan?
neyse konu çok uzadı bence uzatmaya gerek yok ben eğlenceme sen bildiğin yola devam etmelisin

kişi ve kurumlara bulaşmadıkdan sonra benim için sıkıntı yok bu seni neden rahatsız ediyor anlamış değilim hajuuu mizah konusuna gelince birileri gülsün eğlensin diyede yazmıyorum bu benim eğlencem mesai dolmuyo biliyon mu birde yoksa seni güldürmediği içinmi rahatsız oluyorsun yazdıklarımdan paylaştıklarımdan?
neyse konu çok uzadı bence uzatmaya gerek yok ben eğlenceme sen bildiğin yola devam etmelisin

Rahatsız olduğumu söylemedim. Okumadığınız ne kadar belli.

Gülmüyorum, bana göre komik değil yaptığınız şey. Ama rahatsız olmam için ilgimi çekmesi lazım.

Bahsettiğim şey, komik bulmadığımdan mizah olduğunu düşünememem. Çünkü eğlence, eğlenceli olmalıdır. Ben işin içinde eğlenmelik bir şey göremeyince, ciddisiniz ve mizacınız bu zannettim.

Sizi ciddiye almamayı öğrenmeliyim herhalde bunu söylüyorsunuz.

İyi günler.

Geri