Dünyanın en soğuk yeri

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
Bilim insanları, Dünya üzerinde ölçülmüş en düşük doğal sıcaklıkların Doğu Antarktika Platosu’nda kaydedildiğini açıkladı. Buz tabakasının en yüksek bölgelerinde, deniz seviyesinden 3 bin 800 ila 4 bin 50 metre yükseklikte sıcaklıkların olağanüstü seviyelere indiği belirtildi.

sogukjpg-TKSz8N6LPES66uwdfpDbNQ.jpg

Dünyanın en soğuk yeri olarak bilinen Doğu Antarktika Platosu’nda 23 Temmuz 1983’te Vostok İstasyonu’nda hava sıcaklığı -89,2 dereceye kadar düşmüştü. Ancak uydu verileri, bunun da altına inen sıcaklıkların kaydedildiğini gösterdi.

Colorado Üniversitesi Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi araştırmacıları, 2004–2016 yılları arasında elde edilen uydu görüntülerini inceleyerek bazı bölgelerde sıcaklığın kutup gecelerinde -98 dereceye kadar gerilediğini ortaya koydu. Bu değer, Dünya üzerinde ölçülmüş en düşük doğal sıcaklıklar arasında yer alıyor.

BUZ TABAKASININ ZİRVESİNDE REKOR SOĞUKLAR

En düşük sıcaklıkların buz tabakasının en yüksek noktalarında görüldüğü belirlendi. Uzmanlara göre bu olağanüstü soğuklar, Antarktika’yı çevreleyen güçlü kutup girdabının etkisiyle oluşuyor. Bu girdap, soğuk havayı adeta görünmez bir duvar gibi bölgenin içinde hapsediyor.

Araştırmacılar, “Bunlar doğanın yarattığı en düşük sıcaklıklar. Laboratuvar ortamında ise çok daha düşük değerler üretilebiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

LABORATUVARDA KAYDEDİLMİŞ EN DÜŞÜK SICAKLIK

Mutlak sıfır olarak bilinen -273,15 dereceye ulaşmak fiziksel olarak mümkün olmasa da bilim insanları bu sınıra yaklaşmayı başarıyor.

2021’de Alman araştırmacılar, gazı 38 pikokelvin seviyesine kadar soğutarak tarihin en düşük laboratuvar sıcaklık değerini elde etti. Deneyde yaklaşık 100 bin rubidyum atomu 110 metrelik bir kuleden manyetik tuzakla bırakıldı. Atomlar bu süreçte genişleyip daha da soğuyarak Bose–Einstein yoğuşması denilen kuantum durumuna geçti.

Bu sıcaklıklar insanlar için hissedilebilir bir soğukluk oluşturmuyor, ancak atomların neredeyse hiç hareket etmediği ve maddenin klasik fizik kurallarının yerini kuantum davranışlarına bıraktığı bir ortam yaratıyor.

Kaynak sözcü

İzmir.

Kuru soğuk ile başa çıkabiliyorsun. Atkı bere mont eldiven kalın giyin idare edersin. Ama rüzgar soğuğu… Paçandan içeri girer.

Sen bilirsin rüzgar soğuğunu, deniz meltemlerini @Myself . Çaresi yoktur.

İzmir.

Kuru soğuk ile başa çıkabiliyorsun. Atkı bere mont eldiven kalın giyin idare edersin. Ama rüzgar soğuğu… Paçandan içeri girer.

kesinlikle çok doğru nokta atışı tespit HosgeldinHarunAbi deniz meltemleri hani bir nebzede rüzgar soğu ile bir çok anım var..

izlanda ya gitmiştik yakıt ikmali yapıyoruz totel de üç dört dakka dışarıda bulundum bere takmayı unutmuşum ama öyle böyle değil gemiden içeri girmemle kepçe kulaklarım nasıl yanıyor gözlerim yaşarmıştı ..

kuzey kesimlerinde çok sıklıkla maruz kalınıyor o paçadan içeri girmesi yokmu abow : )
mavi sulardan hürmetler..

Son düzenleme:
LABORATUVARDA KAYDEDİLMİŞ EN DÜŞÜK SICAKLIK
Mutlak sıfır olarak bilinen -273,15 dereceye ulaşmak fiziksel olarak mümkün olmasa da bilim insanları bu sınıra yaklaşmayı başarıyor.

2021’de Alman araştırmacılar, gazı 38 pikokelvin seviyesine kadar soğutarak tarihin en düşük laboratuvar sıcaklık değerini elde etti. Deneyde yaklaşık 100 bin rubidyum atomu 110 metrelik bir kuleden manyetik tuzakla bırakıldı. Atomlar bu süreçte genişleyip daha da soğuyarak Bose–Einstein yoğuşması denilen kuantum durumuna geçti. Bu sıcaklıklar insanlar için hissedilebilir bir soğukluk oluşturmuyor, ancak atomların neredeyse hiç hareket etmediği ve maddenin klasik fizik kurallarının yerini kuantum davranışlarına bıraktığı bir ortam yaratıyor.

Bilinmeyen birçok şeyin cevabı, kuantum fiziği ile ortaya çıkacaktır.

hadi oraya gidin
güzel bi donun

İzmir.

acemiliği şubat ayında narlıdere'de yapmıştım. o denizden esen rüzgar var ya.. üç haftalık süreçte kulakları kaybediyorduk.
her gün o soğuk rüzgarı yemekten simsiyah kabuk bağlamıştı kulaklar.

Dünyanın en soğuk yerini seversen orası dünyanın en soğuk yeri değildir.
Dünyanın en sıcak yerini sevmezsen oradi dünyanın en soğuk yeridir.

Ceviz kıriim yersin? Kristin. C ile yazılıyor

Ben geçen sene Kütahya da bi soğuk yedim yani araçtan indiğim an böyle resmen tokatladı beni o soğuk sonra 3/4 gün otel odasında kendimi kaybetmiş şekilde yattım.....
Başka da öyle soğuk bilmem.

• Beğen
Tepkiler: Aze
Ben geçen sene Kütahya da bi soğuk yedim yani araçtan indiğim an böyle resmen tokatladı beni o soğuk sonra 3/4 gün otel odasında kendimi kaybetmiş şekilde yattım.....
Başka da öyle soğuk bilmem.
+1. Kış boyunca it gibi titrediğim aklıma geldi. Atkı bere ne varsa takar öyle dışarı çıkardık ama yine isinamazdik. Diğer mevsimlerinde de akşamları soğuk oluyor garip bir yerdi...

+1. Kış boyunca it gibi titrediğim aklıma geldi. Atkı bere ne varsa takar öyle dışarı çıkardık ama yine isinamazdik. Diğer mevsimlerinde de akşamları soğuk oluyor garip bir yerdi...
Of ben bide tatile gitmiştim haberim yok soğuğundan artist gibi elbiseler, gömlekler aldım da gittim atkı bere nerdeee jfkdjd

• Kahkaha
Tepkiler: Aze
ERZURUM BE ERZURUM….
-42’den selamlamıştım herkesi…. Burnumun düşmemek için direndiği zamanları bilirim….

Kedi g*tünü görmüş yaram var sanmış..........
Sizin soğuktan hiç kaşınız, bıyığınız ya da ne bileyim kirpiğiniz buz tuttu mu? Muhtemelen hayır. Ama benim tuttu....... Fotoğrafı da var da atmayayım ifşaya gerek yok :d
Günlerce mesela -30°'lerde hiç işe gitmek zorunda kaldınız mı? Ona da muhtemelen hayır. Ortalıklarda yok mu lan g*tüme soba sokan diye dolaşmadıysanız yaşadığınız yer soğuk değildir burasının yanında. Soba bile üşüyor awq burada...........

Ankara'ya hiç gelmemiş olanlar bilmez Ankara'nın ayazını

Camla kapanmayan balkonlar.dd uuuuuu

Geri