''dünya vatandaşlığı'' sizce gerçekleşebilir mi?

Konu sahibi son olarak 75 gün önce görüldü
Günümüzde yaşananları göz önünde bulundurduğumuzda (Suriyeli multecilere Avrupa ülkelerinin tavrı)insanların, ırk, din, dil, mezhep farkı gözetilmeksizin eşit sayıldığı bir dünya bana pek inandırıcı gibi görünmüyor.

Bu düşünce gerçekleşemeyeceği için ulus devlet kavramları ortaya çıktı. İmparatorluk bünyesinde yaşayamadı farklı uluslar. Fransız İhtilali'nin milliyetçilik düşüncesinin bu kadar sahiplenilmesi bu yüzdendi. Milliyetçilik dini bile ezdi buna örnek 1.Dünya Savaşı'nda Osmanlıya karşı gelen ümmetçiliği artık istemeyip milliyetçiliği tercih eden Araplardır.

Amerika'da bile hala renk ayrımı yapılıyorken hoşgörü çatışında bir olmak çok zor. Ben böyle bir oluşumun evrensel değerler altında bütün insanların eşit olabileceği bir oluşuma inanmıyorum.

Geçmişe bakarak muhakeme yapınca aslında tarihin tekrardan öteye gitmediğini görüyorum.

Yıllar önce Alev Alatlı kitapları ile bu fikri anlatırdı.

Eğer olacağına inanırsak dünya tarihi sürecini boşuna yaşanmış kabul etmek gerekir.Ki bu olamayacağı için mümkün değil.
Maddi kültür globalleşse bile manevi kültürün özündeki farklılıklar nedeniyle mümkün değil
Bazı arsız devletler kültür taassuplarından vazgeçemeyeceği için de mümkün değil.
Dünya vatandaşlığı evrensel insan haklarının herkese adil şekilde sunulmasını da gerektirir.Politikalar gereğince bu da mümkün olamaz.

Ozellikle avrupa ulkeleri bunun olmamasi icin her seyi yaparlar

Bunun için insanın karşısında insandan daha cani ve bencil bir ırkla karşılaşması gerekir. Ancak ve ancak çaresizlik egoları ve tabuları yıkar.

Bunun için insanın karşısında insandan daha cani ve bencil bir ırkla karşılaşması gerekir. Ancak ve ancak çaresizlik egoları ve tabuları yıkar.

yıllar önce ben daha küçükken bir abi içer içer gelip bundan bahsederdi sınırlar ülkeler olmayacak derdi nasıl derdik bilemiyorum belki de uzaylılar derdi.

Eskiden ekonomi dersi aldığımda hoca dünyada ilerleyen dönemde sınırlar kalkacak büyük bir köy haline geleceğiz diye anlatırdi masal gibi gelirdi hala öyle.
İnsan hakları evrensel bildirgesine uyan kaç ülke var?
Bunun olacağına ihtimal vermedim hiç olmasını umut ederdim ama kültür emperyalizmi adı altında yozlastik batının ahlaksızlıgini aldık diyen zihniyetlere (kendi ülkemizi baz alarak yazıyorum ki eminim avrupada da var) kozmopolit yaşam tarzını benimsetmek asla mümkün değildir.

Tarihe bakınca bunu çok net görebiliriz ki insanlarda ki miliyetcilik duygusu ırkçılıga donusurken çoğu insanlığını da kaybediyor aynı zamanda.

Bunu olacağı tek durum maddi kuresellesmedir ki yine ortada bi somurulme söz konusudur.

Ümmetçilik ?

alice harikalar diyarında bile böyle birşey mümkün olamaz.

Böyle bir vatandaşlığın gerçekleşmesini de şayet istemem. Gerçekleşmemesi için mantıklı binlerce sebep bulabilirim. Gerçekleşmesi için mantıklı bir sebep bulamam.

Ülkelerin arasındaki sınırların kalkması için herkesin aynı vatandaşlıkta yada aynı dili konuşması gerekmez.

Fikir ayrılıkların olduğu toplumlar bile aynı ülke içinde aynı sınırlar içinde çatışabiliyorsa. Bir çok fikir ayrılığının tek vatandaşlıkta toplanması da kaostan başka bir şey getirmez.

Geri