Dune

Konu sahibi son olarak 4 gün önce görüldü
Dune Filminin Vizyon Tarihi Ertelendi

Denis Villeneuve’nin yönetmen koltuğuna oturduğu ve Warner Bros.’un yapımcılığını üstlendiği bilimkurgu uyarlaması Dune’un vizyon tarihi bir ay ertelendi.

Birkaç yıl önce Arrival ve Blade Runner 2049 filmleriyle övgü üzerine övgü toplayan Denis Villeneuve’ye başarması zor bir görev verilmişti. Frank Herbert’ın zamansız bilimkurgu eseri Dune için göreve çağrılan Villeneuve’nin şu ana kadar süreci çok başarılı bir biçimde yönettiğini söylemek mümkün.

dune-ilk-goruntuler-4-1024x636.jpg

Sağlam bir kadro ve yapım süreci geçiren Dune, bu yılın sonunda vizyona girecek. Ancak planlanan tarihte bir değişiklik yapılması kararı alındı.

Frank Herbert’in oğlu Brian Herbert’in açıklamasına göre 20 Kasım 2020’de vizyona girmesi planlanan film 18 Aralık 2020 tarihine ertelendi. Ancak neden erteleme kararı verildiğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

dune-ilk-goruntuler-1-1024x683.jpg

Bundaki en büyük sebeplerden bir tanesi Aralık 2020 tarihinde, Uncharted, West Side Story gibi ağır topların vizyona girecek olması olabilir. Dune, bu alanda rakipleriyle yarışmayı hedefliyor gibi gözüküyor.

Denis Villeneuve, Dune'un Sandwormları Hakkında Konuştu

Denis Villeneuve, Dune'dan yeni detaylar verdi.

2129650.jpg

Başarılı yönetmen Denis Villeneuve, Frank Herbert'in kitabından uyarladığı Dune hakkında konuştu. Dune evreninin bilindik gezegeni Arrakis'te yaşayan ikonik canlılar olan sandwormlar hakkında konuşan Villeneuve, yaratıkların tasarımlarının yaratılma sürecinden bahsetti.

Timothee Chalamet, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson gibi isimleri başrolüne yerleştiren Dune'un vizyona girmesi için geri sayım başladı. Coronavirüs salgını kontrol altına alınabilirse film, Aralık ayı içerisinde izleyicileriyle buluşacak. Bu sırada da Dune'dan her gün yeni bir ayrıntı paylaşılıyor. Empire Magazine'e konuşan yönetmen Denis Villeneuve'un konusu bu kez sandworm yaratıkları oldu. Yönetmen şu sözleri sarf etti: "Böyle bir canavarı gerçek yapacak olan derinin dokusundan ağzının açılışına, çölde yemek yeme şekline kadar her detay üzerinde konuştuk. Tasarlaması ve milat öncesine aitmiş gibi görünmesini sağlamak bir yıl sürdü." Arrakis'te yaşayan sandwormların bulunduğu yer, aynı zamanda evrende melange baharatının çıktığı tek bölgedir. Hem tıbbi hem de mistik olarak yüksek değere sahip olan bu baharata ulaşmak için sandworm tehlikesini aşmak gerekiyordur.

Uzak bir gelecekte geçen "Dune", ailesi çöl gezegeni Arrakis’in kontrolüne sahip olan Paul Atreides’in hikayesini anlatıyor. Galaksinin farklı noktalarındaki gezegenler, rakip feodal aileler tarafından yönetilmektedir. Çok değerli bir kaynağın tek üreticisi olan çöl gezegeni Arrakis'in kontrolü asil aileler arasında son derece talep görmektedir. "Baharat" adı verilen bu kaynak, yüksek bilinç ve uzun bir yaşam süresi sunarken, beraberinde çok ciddi yan etkileri de getirmektedir. Ayrıca yıldızlararası yollarda gezinmeye yardımcı olan kaynak da bu "baharat"tır. Bu kaynağı elde etmek isteyen feodal rakiplerden Harkonen ailesi tarafından Paul ve ailesine tuzak kurulur. Bu tuzağın sonucunda Paul'un ailesi darmadağın olarak firari hale gelir. Paul, ailesinin Arrakis kontrolünü yeniden kazanması için bir isyan başlatırken, tüm evrenin seyrini değiştirebilme ihtimalini yakalayacaktır.

Açıklanan haberlere göre Dune'da Atreides ailesinin tahta geçmesinden öncesini anlatan dönem, bir çizgi romana dönüştürülecek. Brian Herbert ve Kevin J. Anderson'ın kaleme aldığı Dune: House Atreides, 1999 yılında piyasaya sunulmuştu. Şimdi ise çizgi roman olarak karşımıza çıkacak. Kitap, Baron Vladimir Harkonnen'in yönetimizdeki Arrakis'e götürüyor ve Leto Atreides'in tahtı ele geçirişini konu ediniyordu.

Dune, 18 Aralık 2020'de izleyici karşısında olacak.

Denis Villeneuve, Dune’un Kum Solucanları İçin Bir Yıl Çalışmış

Frank Herbert’in zamansız bilimkurgu eseri Dune’un sinema uyarlamasının arkasındaki isim Denis Villeneuve, Arrakis gezegeninin kum solucanları için özel bir çalışma yapmış.

Şu aralar Dune’un sinema uyarlaması hakkında peşi sıra haberler geliyor. Serinin sıkı hayranlarından biri olarak bu durum beni çok memnun ediyor. Ayrıca son dönem çektiği birçok bilimkurgu filmiyle (Arrival, Blade Runner 2049) beğenimi kazanmış Denis Villeneuve’nin bu işin arkasında olması da güven aşılıyor.

Film hakkında şu ana kadar birkaç set arkası ve sahne fotoğrafları dışında pek fazla bilgi paylaşılmadı. Oyuncu kadrosunu, vizyon tarihini ve elbette hikayeyi biliyoruz. Ancak filmin en merak edilen aktörü kum solucanlarını yani Şeyh Hulud hakkında pek bilgimiz yok.

Dune serisinin geçtiği Arrakis gezegenine özgün bu devasa kum solucanları, yerin altında çok hızlı hareket edebilen devasa varlıklar. Çok tehlikeli olmalarına karşın, gezegenin yerel halkı Fremenler tarafından ehlileştirilebiliyorlar. Bu gizemli kum solucanları kitabın da önemli noktasında bulunuyor.

shai-hulud-dune-1024x724.jpg

Denis Villeneuve, kum solucanlarının başarıyla yansıtılabilmesi adına bu konuda uzunca araştırmalar yapmış. Empire Magazine’e konuşan yönetmen, Çölün İhtiyarı olarak da bilinen solucanlar üzerinde bir yıl boyunca tasarımsal anlamda çalışmalarda bulunmuş.

Verdiği röportajda Villeneuve, “Cildinin dokusundan, ağzının açılma biçimine; yiyeceklerini kumda nasıl yediğine kadar böyle bir canavarı gerçekçi kılabilecek her detay üzerinde çalıştık. Tarih öncesi bir ilkellikte tasarım oluşturabilmek için bir yıl çalıştık.” sözlerine yer verdi.

Dune okuduğum en iyi serilerdendi, filmi nasıldır bilmiyorum

1984 yılında filmi yapılmıştı.nette vardır.izledim bende ama çok oldu hatırlayamıyorum sanırım baharat savaşları gibi birşeydi.fakat bu yenisinde hem kadro çok iyi hemde yeni teknoloji geniş imkanlar sağlıyor.merakla bekliyorum.sanırım dizi de yapılacak.

1984 yılında filmi yapılmıştı.nette vardır.izledim bende ama çok oldu hatırlayamıyorum sanırım baharat savaşları gibi birşeydi.fakat bu yenisinde hem kadro çok iyi hemde yeni teknoloji geniş imkanlar sağlıyor.merakla bekliyorum.sanırım dizi de yapılacak.

Baya hevesli görünüyorlar, cok emek verildigi yaziyor detaylarında. 84 yapımından haberdar degildim, merakla bekliyoruz o halde.

bu filmi izlemeden önce 1984 yapmı orjinal filmi izlemenizde yada kitabı okumanızda fayda var aksi takdirde film anlamsız gelebilir.özellikle bilim kurgu tarzı sevmeyenler için.

film daha vizyona girmedi.pandemi sebebiyle ertelendi.fragmanı ekleyince sana da haber vermek istedim. ilk orjinal film o zaman şartlarına göre güzeldi,bunun kadrosu ve teknolojik gelişmeleri düşünürsek baya iyi olur diye düşünüyorum.orjinal 1984 yapımı filmi izlemeni tavsiye ederim bu filmden önce.

Warner Bros., HBO Max’te Yayınlanacağı Açıklanan Dune Filmini Sadece Sinemalarda Göstermek Zorunda Kalabilir​

Dune filminin yapımcısı olan Legendary ile anlaşamayan Warner Bros. vizyona girdiği gün HBO Max’te de yayınlanacağını duyurduğu filmi sadece sinemalarda göstermek zorunda kalabilir.

Warner Bros.
‘un son günlerde sinema dünyasına damga vuran 2021 filmlerini vizyona girdikleri gün HBO Max‘te yayınlama kararının yankıları sürerken, bu radikal kararın uygulamaya konması hususunda ilk çatlaklar ortaya çıkmaya başlıyor. HBO Max’te yayınlanacağı duyurulan 2021 filmlerinin başında gelen Dune’un yapımcısı olan Legendary Pictures‘ın Warner Bros.’a karşı yasal süreç başlatmaya hazırlanması, Warner Bros.’u Dune’a yönelik planlarını yeniden gözden geçirmeye itebilir.

Hatırlayacağınız gibi Warner Bros.’un 2021 filmlerine yönelik kararını açıklamasının ardından, stüdyonun bunu yaparken yapımcı ortakları ve sinemacılara haber vermediği ortaya çıkmış, bu durum sert tepkileri beraberinde getirmişti. Warner Bros.’un dağıtımcısı olduğu Dune ve Godzilla vs Kong filmlerinin yapımcısı olan Legendary Pictures’ın ise Warner’a karşı yasal süreç başlatmaya hazırlandığı konuşuluyordu. Dune’un yaklaşık 165 milyon dolarlık bütçesinin yüzde 75’ini karşılayan ve bu filmle yeni bir seri başlatmayı uman Legendary’nin tepkisi, Warner cephesinde karşılık bulmuş gibi görünüyor. Deadline’ın haberine göre Warner Bros., Dune’u vizyona girdiği gün HBO Max’te de yayınlama planından vazgeçip filmi ilk başta planladığı gibi sadece sinemalarda gösterime sokabilir.

Denis Villeneuve İmzalı Dune, 1 Ekim 2021’de Sinemaseverler ile Buluşacak​

Stüdyonun filmi sadece sinemalarda gösterime sokarak hem Legendary ile karşı karşıya gelmekten kurtulmayı, hem de finansal potansiyeline ulaşmasını sağlamayı umduğu belirtiliyor. Ayrıca koronavirüs aşısının yavaş yavaş uygulanmaya başlaması, filmin vizyona gireceği ekim ayı geldiğinde sinemalara dönüşün önünde bir engel kalmamış olabileceğini gösteriyor. Elbette Warner Bros.’un HBO Max’e yönelik kararının bir zaruretten ziyade uzun vadeli bir stratejinin parçası olduğu aşikâr olsa da, Dune’un insanların yeniden sinemalara döndüğü bir dönemde çıkması stüdyonun bu kararına geçerli bir gerekçe sunmasını zorlaştıracaktır.

Evef @Divine Heart beyxigim.
84 yapimindan ilk bahsettiginde izlemistim.
Acikcasi seriden bihaber olsaydım filmden bir doyum alabilirdim.
Izlenmemeli mi pekala? Hayir. Izlenilebilir.
Lakin Dune alti kitabi da ilmek ilmek yazilmis, anlam örüntüsü olan ve cok kapsamli bir seri. Skistirilmamasi gereken.
David Lynch de "buna kalkismak hayatimin hatasi idi" diyor zaten :)
Ama ben seneye yayinlanacak olandan umitliyim.
Yanlis bilmiyorsam ilk kitabi iki film olacak, diyorlar.
Senin attigin fragmandaki diyaloglar da gayet cezbedici görünüyor.
Tesekkür ederim. Seni yine film paylasimlari yaparken gormek guzel, kategorinin can suyu! :)

Evef @Divine Heart beyxigim.
84 yapimindan ilk bahsettiginde izlemistim.
Acikcasi seriden bihaber olsaydım filmden bir doyum alabilirdim.
Izlenmemeli mi pekala? Hayir. Izlenilebilir.
Lakin Dune alti kitabi da ilmek ilmek yazilmis, anlam örüntüsü olan ve cok kapsamli bir seri. Skistirilmamasi gereken.
David Lynch de "buna kalkismak hayatimin hatasi idi" diyor zaten :)
Ama ben seneye yayinlanacak olandan umitliyim.
Yanlis bilmiyorsam ilk kitabi iki film olacak, diyorlar.
Senin attigin fragmandaki diyaloglar da gayet cezbedici görünüyor.
Tesekkür ederim. Seni yine film paylasimlari yaparken gormek guzel, kategorinin can suyu! :)

teşekkürler :emoji_rose:

Dune, Aynı Anda HBO Max ve Sinemalarda Mı Yayınlanacak?

Halen çözülemeyen bir sorun filmin yapımcısı Legendary Pictures ve yayıncısı Warner Bros.’un arasını bozabilir. 2020 sonunda vizyona girmesi beklenen yeni Dune uyarlamasının akıbeti ne olacak?

Ne olursa olsun vizyona giriş yapacak, fikriyle duyurulan ancak pandemi koşullarında vizyon şansı bulamayan Dune, hangi şartlar altında izleyici ile buluşacak merak konusu. Filmin yönetmeni Denis Villeneuve, Dune’un beyaz perde için özel olarak hazırlandığını daha önce dile getirmişti. Filmin eş zamanlı olarak sinemalarda ve HBO Max‘te yayınlanma fikrine bu yüzden sıcak bakmıyordu.

Benzer şekilde filmin yapımcısı Legendary Pictures da, Dune’un sadece vizyona giriş yapmasını istiyor. Öte yandan Warner Bros., elinin altındaki HBO Max’i kullanarak yeni çıkan filmlerini de buradan sunmaya başladı. Zack Snyder’s Justice League, Godzilla vs. Kong, Wonder Woman 1984 bu şekilde izleyici ile buluştu. The Suicide Squad, Matrix 4 ve Space Jam 2 için de aynı modeli kullanacakları biliniyor.

Dune Kararsızlığı Ne Olacak?

Bu kararsızlık ortamı içerisinde Dune’un çıkış tarihi 1 Ekim 2021 olarak duyurulmuştu. Fakat Warner Bros. eş zamanlı olarak Dune’u, HBO Max üzerinden de yayınlayacağını söylüyor. Yani geri adım atmış durumda değiller. CBR.com ve Deadline sitelerinde kendisine genişçe yer bulan habere göre Legendary Pictures, bunu önlemek için Warner Bros.’a dava açmayı planlıyormuş. Filmlerinin vizyona girmesi konusundaki ısrarlarını göstermek istiyorlar.

Çok ilginçtir ki Godzilla vs. Kong filminin yapımcısı da Legendary Pictures olmuştu. Buna da karşı çıktıkları biliniyor. Film hem vizyona giriş yaptı, hem de HBO Max üzerinden yayınlandı. Kötü eleştirilere rağmen filmin ilk beş günlük küresel hasılatının 285 milyon dolara ulaştığı belirtiliyor.

Legendary Pictures, duruma maddi açıdan mı bakıyor; yoksa yönetmen Villeneuve’ün isteğini yerine mi getirmek istiyorlar? Önümüzdeki günlerde yapımcı ve yayıncı arasındaki sorunların çözülmesi bekleniyor.

Dune Filmi, İlk Kitabın Yarısını Konu Alacak

Denis Villeneuve‘ün Dune uyarlaması senaristlerinden Eric Roth, Peter Jackson‘ın Yüzüklerin Efendisi ile karşılaştırdığı yapımın muhteşem olduğunu söyledi. Dune‘un içeriği ile ilgili söylentilere de son noktayı koydu.

Collider‘a yaptığı konuşmada filmin, Frank Herbert‘ın ilk romanının yarısı olduğunu doğrulayan Eric Roth, “Tamamen ilk yarısı. Ne zaman başladığımızı bilmiyordum, bu yüzden ilk yarıdan biraz daha fazlasını uyarladım ve kitabın ikinci yarısına geçmeye başladım. Ancak filmi izledim, hemen hemen ilk yarısıydı.” dedi.

1 Ekim‘de izleyici karşısına çıkması planlanan Dune filmini olağanüstü olarak nitelendiren Roth sözlerini şöyle sürdürdü: “Dune‘da çalışmak harikaydı. Arrival‘da Denis ile çalışmış, biraz ruh eşi gibi olmuştuk. Dune projesi geldiğinde bana dahil olup olmayacağımı sordu. Ben de yaptım. Benim için özel bir yeri olan büyük, eksiksiz bir Eric Roth taslağı yazdım. Dürüst olmak gerekirse, kesilmesi ve bir şekilde dizginlenmesi gerekiyordu. Denis bunun bir kısmını yaptı ve meşgul olduğum için harika bir yazar olan Jon Spaihts‘i getirdiler. O da senaryoyu yerde tuttu. Bu film, bir Yüzüklerin Efendisi demek istemiyorum ama bence bu gerçekten muhteşem. Denis kendi türünde bir vizyoner” diye konuştu.”

Dave Bautista, Dune İçin “Yapılmış En Güzel Filmlerden Biri” Yorumunu Yaptı

Denis Villeneuve‘ün yönetmen koltuğuna oturduğu Dune uyarlamasında Rabban‘ı canlandıran Dave Bautista, yer aldığı filmi yerlere göklere sığdıramadı.

Pandemi şartlarından dolayı kapanan sinemalar, güzel filmleri önceden belirlenmiş çıkış tarihlerinde izlememize engel oldu. Dune uyarlaması da bunlardan biriydi. Normal şartlarda 2020‘nin sonlarında vizyona girmesi beklenirken ertelenen Dune, yeni bir aksilik olmazsa 1 Ekim 2021 tarihinde vizyona giriş yapacak.

Efsanevi bir kadro barındıran Dune, son yılların en çok dikkat çeken yönetmeni Denis Villeneuve’ün vizyonuyla karşımıza çıkacak. Kadronun önemli isimlerinden biri de eskinin Amerikan Güreşçisi, şimdilerin Hollywood yıldızı Dave Bautista. Kendisi, filmde gaddarlığı ve acımasızlığıyla bilinen savaş lordu Glossu Rabban’ı canlandıracak.

Bautista, Netflix’te yayınlanacak yeni filmi Army of the Dead için Slash Film websitesine verdiği röportajda, Dune için “Yapılmış en güzel filmlerden biri” yorumunu yaptı. Röportajda Dave Bautista’nın ön plana çıkan açıklamasıysa şöyle:

Dave Bautista’nın Dune Hakkındaki Görüşleri

Yaratılan dünya düşüncelerimin çok ötesinde. Çok güzel ve farklı ancak çoğu zaman karanlık ve tuhaf. Asla hayal dahi edemeyeceğim bir şey. O düşünceye sahip değilim. Yönetmenliği ve hikaye anlatıcılığını düşündüğümde hepsi kapsamlı ama basit hikayelere dayanıyor. Basit ama ilham verici hikayeler. Birinin bu kadar büyük bir galaksi yaratması, benim için anlamdırması çok güç bir durum. Ama Denis Villeneuve bu devasa ve destansı dünyaları, sahneleri yarabilecek birisi. O özel bir adam ve harika bir hikaye anlatıcısı. Dune çok özel bir yapım. Bence insanların aklını alacak. İnsanların gördüğü en güzel filmlerden biri olacak. Bana kalırsa Dune’un hayranlarının da aklını alacak bir yapım. Çünkü etraflarında kitaplarda gördüklerini referans alabilecekleri bir şey yok. Bu filmle o görsel referansa sahip olabilecekler. Villeneuve, bu karakterleri ve dünyaları sayfaların içerisinde alıp ekrana koymayı başardı. Gerçekten destansı bir iş.
Dave Bautista, ilk yıllarında aksiyon filmlerinde yer alan kaba-saba tiplemeleriyle Hollywood yolunu tutan benzer Amerikan Güreşçisi tiplemesinden uzaklaşmayı çok önceden başardı. Guardians serisinde Drax karakterine ekledikleri, ufak da olsa Blade Runner 2049‘daki rolü ile bunları kanıtladı. Geleceğe yönelik yönetmenlik planları düşünüldüğünde de, Dave Bautista’nın vizyonunu genişleten bir film olduğunu verdiği röportajdan anlayabiliyoruz.

Dune, benim de son yıllarda en çok merak ettiğim yapımlardan biri. Sadece romanın üzerimde bıraktığı hissiyatı bile hatırlamak, eserin gücünü tekrar tekrar hatırlatıyor. Bir de bunu uyarlayan kişi ve kadroya düşündüğümde heyecanlanmadan edemiyorum. Umarım, Dave Bautista’nın dediği gibi izlediğimiz en güzel filmlerden biri olur.

'Dune', Dünya Prömiyerini Venedik Film Festivali'nde Yapacak

Bir süredir konuşulan haber, sonunda resmiyet kazandı

Denis Villeneuve'nin merakla beklenen “Dune” yeniden uyarlaması, eylül ayında Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapacak. Festival, Timothée Chalamet ve Zendaya'nın başrollerini paylaştığı büyük bütçeli bilimkurgu destanının 3 Eylül'de Venedik'te yarışma dışı dünya prömiyerini yapacağını duyurdu. Film, Frank Herbert'in, Dune olarak da bilinen çorak çöl gezegeni Arrakis'i denetlemekle görevlendirilen soylu Atreides Hanesi'nin evladı genç Paul Atreides (Chalamet) hakkındaki ufuk açıcı çok satan kitabından uyarlandı.

Villeneuve son olarak 2016'da yenilikçi bilim-kurgu filmi "Arrival"la yine Venedik'teydi. Warner Bros. ve Legendary Pictures'ın yıldızlarla dolu filminde ayrıca; Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Sharon Duncan Brewster, Stephen McKinley Henderson, Chang Chen, David Dastmalchian, Charlotte Rampling, Jason Momoa ve Javier Bardem yer alıyor.

Venedik, alışılageldiği gibi, "Dune" galasına hangi yeteneklerin katılacağını belirtmemiş olsa da, Warner Bros.'un bazı yıldızlarla birlikte uçacağı kesin. “Dune”un 1 Ekim'de Warner Bros. üzerinden sinemalarda ve HBO Max'te aynı anda yayınlanması planlanıyor. Mary Parent, Denis Villeneuve, Cale Boyter ve Joe Caracciolo, Jr. filmin yapımcılığını üstlendi. Yönetici yapımcılar Tanya Lapointe, Joshua Grode, Herbert W. Gains, Jon Spaihts, Thomas Tull, Brian Herbert, Byron Merritt ve Kim Herbert oldu.

Dune Karakter Posterleriyle Filmin Vizyon Tarihi de Netleşti

Bu haftaki IMAX’e özel önizleme etkinliği öncesinde Warner Bros., Denis Villeneuve‘nin Dune filminin ilk karakter posterini yayınladı.

dune-poster-1024x341.jpg

Dune, Pandemi nedeniye filmin vizyon tarihi Ekim 2021’e ertelenmişti. Yeni afişler, Duke Leto Atreides’in (Oscar Isaac) oğlu Paul Atreides rolündeki Timothee Chalamet ve Lady Jessica’nın (Rebecca Ferguson) dahil olduğu ana karakterleri içeriyor. Ayrıca Chani rolünde Zendaya ve Stilgar rolünde Javier Bardem, Fremanlerden ikisi de var.

Karakter posterleriyle filmin vizyon tarihi de netleşmiş oldu. 22 Ekim 2021 tarihinde kızgın ve tehlikeli kumlara adım atacağız.

Geri