dubrovnik ve osmanlı

Konu sahibi son olarak 2613 gün önce görüldü
Osmanlı devletininin bünyesinde bulunan dubrovnik diğer adı (Raguza) Cumhuriyet olarak Osmanlıya bağlıydı Osmanlı devleti böylece kendi bünyesinde olan bir cumhuriyetin asırlarca yaşamasına vesile olmuş oldu. Bu devletin iç işlerine osmanlı karışmamış sadece savunmasına müdahil olmuş. işin en ilginç tarafı ise Osmanlı devletinin saltanat rejimi olmasına rağmen. kendi bünyesinde ki bir ülkeye cumhuriyet hakkı tanımasıdır.

Bir çok kişi bilmez bu bilgiyi.Osmanlı burayı sadece vergiye bağlamıştır.Ordu dahi bulundurmamıştır.En büyük sebebi bence büyük ticaret merkezi olmasıdır.Özellikle o dönemin güçlü deniz ticaretçisi devletlerine karşı bir güç oluşturmak istemiştir.Bulunduğu bölgeden de bu sonucu çıkartabilmekteyiz.Osmanlı burada daha çok ticari bir mantık yürütmüştür cihad anlayışından öte ki yaptığıda gayet mantıklıydı.

Fransa işgaline kadar Osmanlı'da kalmıştır.

Ticaret merkezi olması ne alaka Çiçi_yabgu ?

Liman kenti. Adriyatik Denizi kıyısında.

Old_town_of_dubrovnik.jpg

Yok, onu biliyorum da. Hani dedi ya, Dubrovnik'i Osmanlı vergiye bağlamadı; hatta ordu dahi bulundurmadı. Bunu da ticaret merkezi olmasına bağladı ya, ne açıdan diye merak ettim.
Vergiye bağladı dedim ama ama ordu bulundurmadı.O bölgedeki halkın yönetimine karışmayarak onların ticarette daha fazla gelişmelerini amaçladı.Yani kısacası maddi düşündü.

Saçma bence. Bence başka özel durumlar var. Osmanlı orayı kendine baglasa ticarisi gelismeyecek mi? Benim aklıma pek yatmadi bu. :dusun:

Saçma bence. Bence başka özel durumlar var. Osmanlı orayı kendine baglasa ticarisi gelismeyecek mi? Benim aklıma pek yatmadi bu. :dusun:
Stratejik öneme sahip olduğu için böyle yaptığını düşünüyorum ben.O dönemin güçlü denizci devletleriyle yarışabilmek için uyguladığı bir yöntem olduğunu düşünüyorum.Oranın yönetimini tamamen değiştirse,orayı tamamen kendine bağlasa bölgede zengin olan ve Hristiyan olan halk bu duruma nasıl bakardı peki?Kabul edermiydi yk sa başka yerler mi giderdi?

Avrupa'da bazı yerleşimler çok eskiden beri pazar konumundadır. Dubrovnik de o yerlerden bir tanesi. Osmanlı orayı direk kendisine bağlasaydı, Türk ve Müslüman olduğu için yabancı tüccarlar buradan çekilirlerdi. Eski ticaret hacmi olmazdı.

Geri