Dostoyevski vs Tolstoy

Konu sahibi son olarak 718 gün önce görüldü
Tolstoy'un Savas ve Baris adli eserini okuyana kadar,Dostoyevski her alan da ustundur diye dusunuyordum.Ancak Savas ve Baris,Dostoyevski'nin Suc ve Ceza,Karamazov Kardesler,Oluler Evinden Anilar ve Yeraltindan Notlar'un cok otesinde,hem kurgu hem de imge olarak rustunu kanitliyor.

Ayrica bu iki yazarin ayni kulvarda karsilastirilmasinin yanlis oldugunu dusunuyorum.

Vaktim oldugun da,detayli bir yazi yacagim.

İnsan’dün,bugün ve yarın arasındaki kavgayı ayırmaya çalışırken hayatını kaybeden zavallı bir yolcudur. Tolstoy bir efsane

Çoğunluk aynı fikirde diye yanlış bir şey, yanlış olmaktan kurtulmaz.

Tolstoy….

Bu konuyu unutmuşum.Telefondan giriş yaptığımda açtığım bir konu,ve telefon klavyesinden uzun yazılar yazmak zor oluyor.Her neyse...

Bana göre bu iki yazarda,çok büyük yazarlardır.Tarzlarına ve romanlarındaki içselleştirmelere baktığımız da,19 ve 20. yüzyıllar da bu ikisinin,seviyesine çıkabilmiş yazarlar bilmiyorum ben.Varsa ben es geçmişimdir.Ancak bu iki yazarı,hem sanat dalın da hem de yaşadıkları ömür serüveni raddesin de,birbirlerinden fersah fersah uzaklaştıran dinamikler var.

Tolstoy,her ne olursa olsun hakikat kalemtraşın da kalemini sivriltmiş ve güzel olanı tâli-ikincil- addetmiştir.Toplumun ahlak anlayışı ve evrensel etik değerlere mümkün mertebe riayet etmiş,kötüyü deneme yanılma yöntemiyle değil,mantığın ve zihnin süzgeçlerinden süzerek öğrenmeyi yeğlemiştir.

Dostoyevski,hayatın tüm alanların da var olma isteği ve bu varlığı insanüstü hazlarla besleme isteği.Dostoyevski'nin belki de en büyük zaafı buydu.Kendisinin güzellik için yaratıldığını ve bunu hakkettiğini düşünüyordu.Ne yazık ki bu istek hayatın da yapacağı en büyük hataların sebebi olacaktı.Suç ve Ceza,Cinler gibi kendi hayatından bir parça ve muğlaklığını korumuş olan küçük bir kızı taciz meselesi,benimsediği güzel olanı hakketme görüşünün nihayetiydi.Belki de iyi bir yazar olmasının sebebi bu hatalı bakış ve hata silsilesiydi.

Toparlamam gerekirse,Bir bine düşünün Tolstoy temel ustasıdır.Yerin altında sarsılmaz duvarlar ona attir.Dostoyevski,binanın yüzeyde kalan parçasıdır.Yıkılmamasının sebebi temeldir.Tolstoy,çağdaş roman yazarlığının temelini atmış,Dostoyevski,bu tekniği geliştirmiştir.Tolstoy'un romanları neredeyse kusursuzdur.Dostoyevski'de belli belirsiz kusurlar olsa da,daha çok okunmuştur.

Bu iki yazar hayatları boyunca bir araya gelmemiş,birbirleri hakkın da çok az demeç vermişlerdir.Bir rivayete göre,Tolstoy'un öldüğü zaman heybesinden Karamazov Kardeşler adlı roman çıkmıştır.

Geri