Dönüşüm (Franz Kafka)

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Kafka’nın “Dava” ile beraber en ünlü eserlerinden. Hikaye Gregor Samsa’nın bir sabah böcek olarak kalkmasıyla başlar. 1915’li yıllarda yazıldığı için o dönemin sosyolojisini bize betimlese de güncelliğini korumakta ve günümüze uyarlanabilmektedir. Özellikle sanayileşmenin hızlanmasıyla yaşanan değişimi ele alır. Aniden değişen sosyal ilişkiler, toplumsal yapı, tüketim tercihleri vs nedeniyle modern topluma dair bir yabancılaşma yaşar. “Yabancılaşma” eserin alt metnidir. Bunun bir örneği kitabın şu parafında görebiliriz;

IMG_3378.jpeg

Eserde betimlenecek önemli olgulardan biri de Gregor’un böceğe dönüşmesinden ilk başlarda rahatsızlık duymamasıdır. Ta ki işini kaybedeceği korkusu bünyesine yerleşene kadar. Bir tür kapitalizm eleştirisi de denebilir. Çünkü bakması ile yükümlü olduğu aile bireyleri vardı ve bu haliyle işsiz kalacaktı. Patronları için ise önemli olan işe vaktinde gelmesi ve verimli olmasıydı. Yani Gregor böceğe dönüştüğü için değil, bu haliyle verimli olamayacağını düşündükleri için işini kaybetme tehlikesi olduğunu anlatmaya çalışır. Değinecek çok başka noktalar olsa da daha fazla uzatmamak adına Fransız filozof Gabriel Marcel’in buna dair önemli bir anektodunu da paylaşarak bitirmiş olayım;

“Modern toplumlarda, insan yerine getirdiği fonksiyonu ile özdeştirilmektedir. İnsanın değeri, yaptığı işe eşdeğer görülerek onun insan olarak ontolojik itibarı göz ardı edilmektedir. Bu nedenle insan, sadece toplumun fonksiyonel parçaları olarak kavramlaştırılmıştır.”

yakın dönemde kafkaesk tarzda mairtin cadhain'in anahtar kitabını okumuştum. bilinebilir şeylerden yeni yeni cehennemler ve onun mizahı. literatürde bile bu tarzı tanımlayabilmek için kafka'ya atıf yapmak gerekiyor. çağdaş dünyada bu ustalık payesiyle onurlandırılan bir diğer kişi de gogol sanırım.

Huzur mu istiyorsun? Az eşya, az insan.

Kafka

bayılıyorum nokta atışı yapan insanlara hele ki günümüz şartlarını bilmeden yıllar öncesinden görüyormuş gibi özetleyeler müthiş …..

Bu adami okumanizin size cok yarari olacaktir.En onemlisi bir cok kisinin manalandiramadigi,telaffuz edemedigi kelimeleri,siz gundelik yasantiniz da rahatca kullanabileceksiniz.

Donusum meshue bir eseridir,ancak bana gore Dava en okunasu ve ilk okunmasi gereken kitabidir.

Bu ara da Kafka'nin da benim gibi saglam bir Dostoyevski hayrani oldugunu ekleyelim.

@Frithjof katılıyorum ama direkt olarak da Dava dan başlamak biraz ağır olmaz mı? Çok fazla metafor ve alt metin var. Kafka okumak -bence- alt okuma olmadan inanılmaz yorucu olacaktır. Ben en azından onu deneyimledim kendimde. Yakşamlar.

bu arada Sadık Hidayet, Kafka abiyi yener...

Bu adam da kavramımızdı yaptık iç mekanını kabuklu böcükten yola çıkmıştık

Pandemideki karantina halimize çok benzetmiştim Gregor Samsa’nın yaşadıklarını…

Alt metnini okuyamadan kitabı bitiren herkesin aklında kalan bir insanın uyanınca böceğe dönüşmesi ve sonrasındaki maceraları olarak betimler. Dönemine ve yazarın kendisine bakacak olursak, baskıcı bir ailede büyüdüğünü, çalışmıyorsan, işe yaramıyorsan onların gözünde hiç olduğunu, toplumsal sınıf çatışmalarını ve bir çok buhranlı halleri incelediğini anlayabiliriz. ahhh karamsar adam, ya ne güzel kafkaeskkk kekremsi bir buhrannnnnnn hehehehe hebele hübele değil de yazarları yaşadığı dönemlere göre ele almak gerekir, kendisinin biraz daha optimist versiyonu olarak hermann hesse'yi belki örnek gösterebiliriz. üzerine konuştuğumuz fikir alışverişi yaptığımız insanlar osamu dazai'nin de çok benzer olduğunu söyledi. ben herhangi bir kitabını okumadığım için kendi süzgecimde bir karşılaştırma yapamıyorum.

@Frithjof katılıyorum ama direkt olarak da Dava dan başlamak biraz ağır olmaz mı? Çok fazla metafor ve alt metin var. Kafka okumak -bence- alt okuma olmadan inanılmaz yorucu olacaktır. Ben en azından onu deneyimledim kendimde. Yakşamlar.

bu arada Sadık Hidayet, Kafka abiyi yener...

Çok dikkatlisiniz ve haksız sayılmazsınız..Esasen ben Kafka,Nietzsche,Goethe vb. söylemleri ve tefekkürleri çağın ötesinde olan kişilerin,belirli bir aşamaya gelmeden okunmasının kâriye-okuyucu- bir mana ifade etmeyeceği kanısındayım.Dava eserinden başlanması tavsiyesini de,bu perspektiften bakarak verdim.Bir kişi Kafka okuması yapmaya başladıysa,bir altyapı ve bilinç oluştuğunu düşünüyorum.Belki de yanılıyorumdur.

Eklemem gerek ki,bu adamların eserlerin de sizin de bahsettiğiniz gibi yüzlerce metaforu dimağınızın potasında eritip,hakikate ulaşmanız çok zordur.Örneğin Dava kitabına başlarsanız,Pederle olan diyaloğa kadar,kendinize bu kitap neden yazılmış diyebilirsiniz.Bu kitabı okuyunca benim aklıma Nietzsche'nin Böyle Buyurdu Zerdüşt adlı eseri geldi.Etrafım da bu iki eseri de bitirebilen kişi sayısı pek az.

Nietzsche,Kafka,Dostoyevski ve Suç ve Cezada ki,Raskolnikov'un zimnen-gizli- birbiriyle ilgili olduğunu düşünüyorum.Sanki birinin yarım bıraktığı bir işi,diğeri tamamlamış gibi geliyor bana.Vaktim olursa bu üç yazar hakkın da,bilgim doğrultusun da bir yazı yazabilirim.

Son düzenleme:
en iyi yorumlarından birini zafer abiden dinlediğim öykü, meraklısına

bozkırın kurdu @ivan divandelen kıssadan hisse hermann hesse desem güler misin yoksa sen de gider misin

hermann hesse hissetmeden önce ben hisseden kıssalar diye 45 bölümlük mini bir 10 yıllık aralıklı günlük yazmıştım. e-kitap formatına getirip kendime arşivleyerek gizledim.

o güzel hisseler birer birer biste halka arz olup tavan bozdular...

burdayım be! burdayım!.. blop

Kafka nin eserleri, daha cok kendi ic dünyasinin yansimalaridir.
Celiskileri, cesaretsizlikleri, baba kompleksi, ensest ask ve bürokrasi ile anlasmazligi...düzeni sevmeyisi..bir nevi hic sevmediği toplum normlarina uymak istemeyisleri.
Kafka fanatik Freud hayrani idi.
Freud ona, kendi miseresinden cikabilme yolu sunmustur.
Egosunu bulmaya calisan Kafka, yazdigi eserlerde bunun pesinden gitmektedir.
No pasaran in sundugu eserden yola cikalim..
Dönüşüm basli basina bir ego savasidir.
Protagonist Gregor, kendine o kadar acimis ki, bir anda böcek oluvermis.
Ailesi onu sevmediginin acisini, baska bir kiiliga girerek, objektif bir sekilde ele almak ister.
Sonuc, kendine acimak, insan olarak algilanmamak ve hayvan olarak hic algilanmamak ..pasif bir duruş.
Bu acilarin cocugu gregorun varolus mücadelesi....yok.Sadece var ve basina gelmis seyleri, istememesine ragmen,karsi durmamis ve gelen vurdu,giden vurdu felsefesine bürünmüs.
Savasan bir karekter degil.
Kafka yi anlasilmaz yapan, ya da inanilmaz bir azim ile okuyanin anlamaya calismasi, bu pasifligidir.
Aslinda okuyucu kafka yi okuyunca, niye böyle yapiyor diyerek, onun bu kahredici halini ve belki de olanlari ve basina gelenleri stoaik bir durusla neden kabullendigini anlayamiyor olusu olabilir.

Dava dan da söz ediilmis.
Dava ise bürokrasiye olan tutumunu ve görüsünü islemis.
Merci merci ilerler Bay K. Eserde.
Tutuklanir ama nicin tutuklandigini bilmez.
Burada da pasif olusu ön planda.
Halbuki, bir kere yeter artik, bunu yapmayacagim deseydi, geldigi herhangi bir mercinin önünde, dilemmasindan kurtulabilirdi.
Her iki eserde de, mevcut düzeni kabullenmis, sevmemis ama karsi da cikmamis.

Yani degerli üyeler, hassas kalbler icin dünya bir cehennem.
Ve Kafka cok hassas.

Lovecraft tercih ediyorum tesekkurler.
Bu arada kafka yetisseydi muhtemelen bu devirde cok saglam bir depressive suicidal black metal dinleyicisi ve
Bkzn: Xasthur one man band
Dinliyor olurdu.
Paralel evrende kafka;
Beetlejuice_(1988_film_poster).png

Son düzenleme:
Herkes ne uzun yazmis okuyamadim valla , cok sevdigim bi kitap<3

Geri