Donanım Konusunda Yardım.

Konu sahibi son olarak 33 gün önce görüldü
Evet Beyler bayanlar donanın konusunda bilgi sahibi olanlar bir el edebilir mi. ?
içinden çıkamadığım karmaşık bir sorun hakkında yardımlarınızı rica edicem

dostum şöyle bir durum söz konusu bilgisayada bir performans eksikliği var ve nedenini ne yaptıysam ne ettiysem çözemedim
donanım testi de yaptım bütün parçalar sorunsuz geçiyor
en basitinden şöyle bir örnek verebilirim mesela csgo da kullandığım bilgisayar donanım özelliklerinden dolayı minimum 800-900 fps almam gerekiren 150-200 fps alıyorum
bazen kullandığım çizim programında bile fps im düşüyor anlık takılmalar yaşıyorum

donanım özelliklerimi kısaca yazıyım
amd ryzen threadripper 2950x
asus rog strix RTX 2080 oc
32gb 3000mhz ddr4 ram
samsung 970 evo plus nvme 500GB
msı x399 slı plus anakart

Model ve versiyon anlamında işlemci ve Ram arasında Mhz sıkıntısı olabiliyor. Donanımlar tek tek incelendiğinde sorun çıkarmıyor olsalar da, iki donanım arasındaki uyuşmazlık böyle sonuçlar doğurabiliyor. Bu durumda farklı donanımlar (ram/ekran kartı) denenmesi sorunu çözebiliyor. Şu elektronik âletlerin o kadar teferruatlı dertleri var ki, şeytan ayrıntıda gizlidir, misâli derinler indikçe absürt onca şey çıkıyor. Mesela yıllar önce oyunlarda vs. belli yerlerde kasan bir pc'im vardı. Teknik servise götürdüğümde hiçbir sıkıntı olmuyordu ve mahcup oluyordum, eve geliyordum yine aynı. Sonra anlaşıldı ki topraklama olmayan prizden kaynaklanıyormuş. Şehir içi şebekenin âcizliği.

Şâyet tek slot değil de farklı Ram'ler kullanıyorsan ve marka/modelleri aynı değilse sıkıntıyı bu da çıkarabilir.

Aslında iyi de bir donanıma sâhipsin. Böyle bir sıkıntı yaşaman ilginç geldi açıkçası.

Model ve versiyon anlamında işlemci ve Ram arasında Mhz sıkıntısı olabiliyor. Donanımlar tek tek incelendiğinde sorun çıkarmıyor olsalar da, iki donanım arasındaki uyuşmazlık böyle sonuçlar doğurabiliyor. Bu durumda farklı donanımlar (ram/ekran kartı) denenmesi sorunu çözebiliyor. Şu elektronik âletlerin o kadar teferruatlı dertleri var ki, şeytan ayrıntıda gizlidir, misâli derinler indikçe absürt onca şey çıkıyor. Mesela yıllar önce oyunlarda vs. belli yerlerde kasan bir pc'im vardı. Teknik servise götürdüğümde hiçbir sıkıntı olmuyordu ve mahcup oluyordum, eve geliyordum yine aynı. Sonra anlaşıldı ki topraklama olmayan prizden kaynaklanıyormuş. Şehir içi şebekenin âcizliği.

Aslında iyi de bir donanıma sahipsin. Böyle bir sıkıntı yaşaman ilginç geldi açıkçası.

evet parçaların sıcaklığına kadar inceledim işlemci soğutucum h150i pro yük altında bile 55dereceyi geçmiyor ama böyle aptal bir soruna takıldım kaldım benim ilk aklıma gelen anakartımda bir sorun olabileceği ama elimde farklı bir anakartım bulunmadığı için söküp deneme şansım yok malesef (çok nadir de olsa internetim kesiliyor ama modeme baktığım da dsl ışığı yanıyor internet var gözüküyor ama bilgisayarda bağlantı olmuyor)

ikinci bir şüphe ise dediğin gibi ramlerden kaynaklandığını düşünüyorum ama yine elimde ram olmadığı için deneme şansım yok

ben internette baktım ama bulamadım ramlerin işlemci ile tam uyumlu olup olmadığını kontrol edebileceğim bir site var mıdır?

evet parçaların sıcaklığına kadar inceledim işlemci soğutucum h150i pro yük altında bile 55dereceyi geçmiyor ama böyle aptal bir soruna takıldım kaldım benim ilk aklıma gelen anakartımda bir sorun olabileceği ama elimde farklı bir anakartım bulunmadığı için söküp deneme şansım yok malesef (çok nadir de olsa internetim kesiliyor ama modeme baktığım da dsl ışığı yanıyor internet var gözüküyor ama bilgisayarda bağlantı olmuyor)

ikinci bir şüphe ise dediğin gibi ramlerden kaynaklandığını düşünüyorum ama yine elimde ram olmadığı için deneme şansım yok

ben internette baktım ama bulamadım ramlerin işlemci ile tam uyumlu olup olmadığını kontrol edebileceğim bir site var mıdır?

Elindeki kısıtlı imkânlar mevcut sorununu çözmekte seni zorlayacak elbette. Anakart olayı başlı başına bir dert. Sıkıntı onun mhz'sinde ise film baştan kopuyor olabilir. Fiili olarak incelemediğim için tam net bir şey de söyleyemiyorum.

İnternet olayında; İnternet ışığı en önce yanandır, sonra sırasıyla ADSL, WLAN vs.. gelir. İnternet yanıp ADSL yanmıyorsa sorun internet paketin veya sunucu sağlayıcında olmakla beraber, pc'de vuku bulmuş yazılımsal problemin bir parçası da olabilir.. İnternet yanmıyorsa zaten....

İşine yarayacak bir site vardı eskiden ama linkini kontrol ettim da kapanmış. Şuradan biraz bilgi edinmen belki yoluna ışık tutar.

Elindeki kısıtlı imkânlar mevcut sorununu çözmekte seni zorlayacak elbette. Anakart olayı başlı başına bir dert. Sıkıntı onun mhz'sinde ise film baştan kopuyor olabilir. Fiili olarak incelemediğim için tam net bir şey de söyleyemiyorum.

İnternet olayında; İnternet ışığı en önce yanandır, sonra sırasıyla ADSL, WLAN vs.. gelir. İnternet yanıp ADSL yanmıyorsa sorun internet paketin veya sunucu sağlayıcında olmakla beraber, pc'de vuku bulmuş yazılımsal problemin bir parçası da olabilir.. İnternet yanmıyorsa zaten....

İşine yarayacak bir site vardı eskiden ama linkini kontrol ettim da kapanmış. Şuradan biraz bilgi edinmen belki yoluna ışık tutar.

eğer bir çözüm bulamazsam inventusa götürüp bırakıcam pc yi test edip sorunu çözmeleri için (parçaları kendim aldım montajını kendim yaptım)
ramler gskill ram

anakart ram mhz desteği ise
Desteklenen Ram Hızı2667 MHz - 2400 MHz - 2133 MHz
Maks. Ram Hızı (O.C.)3600 MHz

ram diğer özellikleri

• Ram Tipi:DDR4
  • Hafıza Bus Hızı:3200 MHz
  • Ram Kapasitesi:32GB
  • Kit:Dual Kit
  • Modül Sayısı:2 x 16GB
  • Gecikme Süresi:CL16
  • Kullanım Alanı:PC
  • Menşei:Çin

• Beğen
Tepkiler: 0
Güç kaynağın nedir? Ssd'nin ne kadarı dolu? İşletim sistemi hangi versiyon? Bütün driverların güncel mi?

Oyunda 800-900 FPS almana gerek yok zaten stuttering yaşarsın, 3d çizim yapıyordun galiba wievport ekranında bu sistem ile FPS drop'u seni rahatsız edecek seviyede yaşamaman lazım bu droplar bir anda FPS sıfırlanması şeklinde mi oluyor?

İşlemci auto voltajdadır muhtemelen dengesiz yükseltip düşürebiliyor ryzen'ler, kasan nedir anakart vrm'lerini iyi sogutamıyorsan stabiliteyi bozuyor.

Memtest86 ile ramleri kontrol edebilirsin ramlerde sıkıntı olsaydı genellikle mavi ekrana düşerdi sistem.

Güç kaynağın nedir? Ssd'nin ne kadarı dolu? İşletim sistemi hangi versiyon? Bütün driverların güncel mi?

Oyunda 800-900 FPS almana gerek yok zaten stuttering yaşarsın, 3d çizim yapıyordun galiba wievport ekranında bu sistem ile FPS drop'u seni rahatsız edecek seviyede yaşamaman lazım bu droplar bir anda FPS sıfırlanması şeklinde mi oluyor?

İşlemci auto voltajdadır muhtemelen dengesiz yükseltip düşürebiliyor ryzen'ler, kasan nedir anakart vrm'lerini iyi sogutamıyorsan stabiliteyi bozuyor.

güç kaynağım Corsaır Enthusiast Rmx 1000W Full Modüler 80+ Gold
bütün driverlar en güncelinde windows 10pro 1909 versiyonu var

fps drop şu şekilde oluyor rotate ediyorsun mesela durup tekrar rotate etmeye çalıştığım zaman ise bir darboğaz oluyor gibi dediğin gibi stuttering gibi birşey oluyor anlık takılıp devam edebiliyorum. işlemci autovoltage da o kısımla ilgili bilgim olmadığı için herhangi bir ayar yapmıyorum.
ssd ise 65gb boş alanım mevcut 100gb iken de aynı sorun vardı

genel olarak sıcaklık değerleri ise şu şekildedir

Ekli dosyalar

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    37.9 KB · Görüntüleme: 5
  • Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    23.3 KB · Görüntüleme: 5
800-900 fps ne la fpl mi kasıon :D pro oyuncuları izliyorum onlarda bile 300 400 civarı onlarında pc son sistemdir büyük ihtimal

800-900 fps ne la fpl mi kasıon :D pro oyuncuları izliyorum onlarda bile 300 400 civarı onlarında pc son sistemdir büyük ihtimal

başkan kasmıyorum ama ufaktan bi niyetim yok değil.
donanım tam kasmalık çünki :D
yani bendeki sistem şuan monitörler dahil kemiksiz 30 bin civarı hatta fazlası bile olabilir ama işte takıntılıyım sanırım arada o performans düşüklüğünü bile acayip dert ediyorum.

@Heisenberg Güç kaynağında da sıkıntı yok, bu boştaki değerler normal, yükteki değerler önemli.

Ya deneme yanılma ile tek tek bütün bileşenleri test ederek ve temiz driver kurulumu yaparak bulacaksın sorunu ya da uğraşmak istemiyorsan, dediğin gibi inventus doğru yer.

Ass SSD benchmark
CPU için Prime95 veya cinebench
Gpu için 3d mark
Hwmonitor indirip yüke sokup sıcaklıklara bir bak, DDU indirip ekran kartı için temiz kurulum yapabilirsin.

Uzaktan sorun tespit etmek zor.

@Heisenberg Güç kaynağında da sıkıntı yok, bu boştaki değerler normal, yükteki değerler önemli.

Ya deneme yanılma ile tek tek bütün bileşenleri test ederek ve temiz driver kurulumu yaparak bulacaksın sorunu ya da uğraşmak istemiyorsan, dediğin gibi inventus doğru yer.

Ass SSD benchmark
Gpu için 3d mark
Hwmonitor indirip yüke sokup sıcaklıklara bir bak, DDU indirip ekran kartı için temiz kurulum yapabilirsin.

yük altında ki değerleri aşağı yukarı söyleyebilirim.
ekran kartım max 65-67 arası oluyor
işlemcim de yük altında 65 - 70 arası oluyor

benchmark teslerini yapıp ekran görüntülerini paylaşıcam
birazdan

Ass SSD benchmark
Gpu için 3d mark

testleri yaptım ekran görüntülerini paylaşıyorum
3dmark 7gb dosya boyutu varmış steam üzerinden çekiyorum 15dk sonra başlatıcam onu da ayrıca atarım

Ekli dosyalar

• ass ssd benchmark.png
    ass ssd benchmark.png
    32.9 KB · Görüntüleme: 2
  • Cinebench Sıcaklık değerleri.png
    Cinebench Sıcaklık değerleri.png
    51.8 KB · Görüntüleme: 2
  • cinebenh test.png
    cinebenh test.png
    49.6 KB · Görüntüleme: 2
  • Prime95 sıcaklık testi.png
    Prime95 sıcaklık testi.png
    48.7 KB · Görüntüleme: 2
Ek monitoru cikart oyle oynamayi dene

bi böyle denicem ama diğer yandan 3d program kullanırken ise çift monitörü de kullanmam gerekiyor.
asıl sıkıntı 3d modelleme yaparken viewportta ki o anlık takılma sorunu

Geri