Doktorların imkansız dediği ameliyatı robot cerrah başardı

🕒 Konu sahibi 9 saat önce aktifti
Kanada'da bir robot doktor, insan doktorların ameliyat edemediği hastayı kurtardı. Hasta'nın bademciklerindeki tümörü alarak hayata geri döndürdü.

Robotlar, tıbbi alanda giderek daha fazla yer ediniyor ve karmaşık cerrahi işlemlerde insan doktorlara önemli destek sağlıyor. Bu haberimizde, Kanada'da yaşanan ve ünlü Da Vinci cerrahi robotunun hayat kurtaran bir operasyona imza attığı bir hikayeye odaklanacağız.

ROBOTLAR AMELİYATHANELERDE YENİLİKÇİ BİR ROL OYNUYOR

Hikayemizin başkahramanı Glenn Deir, 16 yıl önce insan papilloma virüsü (HPV) nedeniyle sol bademcik kanserine yakalandı. Bu nadir bir kanser türüdür ve HPV virüsüne maruz kalanların çoğu bu hastalığı atlatırken, Deir için durum farklıydı. Radyasyon tedavisi sonrası yaşadığı komplikasyonlar nedeniyle ameliyat edilmesi gerekti, ancak bu hiç de kolay olmadı.

AMELİYATIN KARMAŞIKLIĞI VE İMKÂNSIZLIK

Deir'in yaşadığı karmaşık durum, onun için büyük bir tehlike oluşturuyordu. Tümörünün çıkarılabilmesi için bademciği, dili ve boğazı hassas bir şekilde kesmek gerekiyordu. Ancak HPV tedavisi nedeniyle dokular sertleşmiş ve ameliyat zorlaşmıştı. Bu noktada, Deir'in doktorları Da Vinci cerrahi robotunu kullanmayı önerdi.

DA VINCI ROBOTU İLE BAŞARI

Deir için bir şans olan Da Vinci robotu, ameliyatın yapılmasını mümkün kıldı. Bu robot, cerrahlara son derece hassas hareketler yapabilme yeteneği sağlar ve karmaşık cerrahi işlemleri gerçekleştirebilir. Deir'in ameliyatı, uzman cerrah Dr. Corsten tarafından gerçekleştirildi ve 2,5 saat sürdü. Tümörün çıkarılması ve diğer zorlu işlemler başarıyla tamamlandı.

ROBOTLARIN TIBBI DÖNÜŞÜMÜ

Robotlar, son yıllarda tıbbi alanda büyük bir dönüşüm yaşattı. Kanser ameliyatları, endometriozis tedavisi, uzaktan göz operasyonları ve daha birçok karmaşık cerrahi işlem artık robotlar tarafından gerçekleştirilebiliyor. Bu gelişmeler, hastaların daha hızlı iyileşmesini ve daha az invazif cerrahi yöntemlerin kullanılmasını sağlıyor.

Kaynak

kapak_130026.jpg

125817779-55128aw480329-05-ozel.jpg

125809341-621491c916557317388f1a1e.jpg

Kullanım alanı arttıkça faydası da artacak demektir. Büyük başarı gerçekten.

Hahhahah. Yok öyle bişey.

Robot tek başına yapmıyor ve takip eden doktor da başında duruyor. Robotun amacı zor olan bölümü en az hasarla ortadan kaldırmak. Daha uzak noktalara ulaşabiliyor v.s

Doktor seçimi doğru olursa güvenmemek için sebep kalmıyor.:)
Yapay zekalı film etkisinde kalmışsam demek ki….. Bir anda kafası karışıyor ya da hackleniyor sonra şey yoluna gidiyor insanlar ajdhdh

Yapay zekalı film etkisinde kalmışsam demek ki….. Bir anda kafası karışıyor ya da hackleniyor sonra şey yoluna gidiyor insanlar ajdhdh
Anestezi aldığın sırada bağlı olduğun cihazı bile takip eden anestezi uzmanı / tekniker vardır yoksa cerrah her şeyi aynı anda göremez.

Robot cerrahlar da yardımcı oluyor ancak doktorlar sürekli takipteler.

Bu konuda bir belgesel izlemiştim ve robot işlem yaparken doktorlar asla hastanın başından ayrılmıyorlardı.

Ben burda bi doktor hatasi yuzunden ekstra 2 kez daha ameLiyat oLdum..
Azcik yakin bi yer oLsaydi giderdim..

Tşk ederim payLasim icin..
Geçmiş olsun @PySSyCaT
Acil şifa diliyorum.

Nasıl oluyor bu robot doktorlara karşı gelip ben yaparım bu ameliyatı mı demiş

Nasıl oluyor bu robot doktorlara karşı gelip ben yaparım bu ameliyatı mı demiş
Yapılması zor bir ameliyatı robot yapmış çünkü öncelikle heyecan duymama faktörü var. Doktorlar da denetmen olarak takip etmişler ve tümör en uygun şekilde çıkartılıp hastanın hayatını kurtarmışlar.

Tümör şayet tam temizlenmezse sürekli tekrar eder ya da vücutta yayılım gösterir. Robot cerrah sayesinde de tam temizliği sağlanmış.

Yapılması zor bir ameliyatı robot yapmış çünkü öncelikle heyecan duymama faktörü var. Doktorlar da denetmen olarak takip etmişler ve tümör en uygun şekilde çıkartılıp hastanın hayatını kurtarmışlar.

Tümör şayet tam temizlenmezse sürekli tekrar eder ya da vücutta yayılım gösterir. Robot cerrah sayesinde de tam temizliği sağlanmış.
Yok artık

Geri