doktorların hivli hastanın ameliyatına girmeme hakkı

Konu sahibi son olarak 306 gün önce görüldü
geçenlerde ekşi sözlük'te gündeme gelip, hiv taşıyan hastanın doğumu esnasında doktorun asistanının eline iğne batması sonucu uzun uzun tartışılan hadise. kimileri eleştirmiş ama doktora hak verenler de var. ben sanırım bu konuda hasta ile empati yapamayacağım. doktorun hasta seçme hakkı olduğunu düşünüyorum. hele ki böyle bi konuda.

Bariyerli eldiven kullansaymış.

Ayrıca doktor dediğinin seçme hakkı falan olamaz.

Zaten olaya başhekimlik müdahale edince mecbur yaptılar, demek ki yapmaları zorunlu.

gerekli hijyenik önlemler alındıktan sonra ve doktorun can güvenliği sağlandıktan sonra secme hakkı olduğunu düsünmüyorum. hipokrat yeminine ters bi kere... climax daha iyi bilir tabi.

Tercih gerektiren bir hastalık yoktur doktor vasfını taşıyan her insana. O yemini alır sülalene okuturlar.
. .

HIV'le baslayan sonra herhangi bir kategoriyi de kafasina gore secebilir. Madem hastanin HIV hastasi oldugunu biliyorlar, ekstra onlem alinmasi gerekir. Resmen, karsindaki insani yargilamis oluyorsun. Ve bu da yetmiyor, saglik imkanlarina ulasimini engelliyorsun. Insan haklarina aykiri ilk basta.

güzel ülkem yarım asırlık bilimsel etik konularını yeni yeni tartışır oldu
ne çabuk büyüdü bu çocuk

Bir askerin operasyon seçmesi, bir polisin görev seçmesi gibi olur; hem teamüllere aykırı, hem de mesleğin ruhuna. Bu tür işler kendinden verebilmekle, bazı zorluklarını göze alabilmekle olur ki o yüzden doktorun da, askerin de, polisin de yemini vardır. Başka yeminle işe başlanan kaç sektör vardır ki?

climax'ın yorumunu ben de merak ediyorum, en doğru yorumu o yapacaktır ama sanırım bazı özel durumlarda doktorun hastayı reddetme hakkı var. detaylı şekilde bilemiyorum hangi şartlarda reddedilebildiğini ama bu ameliyatta asistan bir doktorun eline iğne batıyor ve ilaç tedavisi başlanıyor doktora. hastane şartları elverişli değil, ameliyat doktorlar için güvenli değil. burada doktorların da insan olduğunu hatırlamamız gerekiyor bence, durum göz önüne alındığında ameliyata girmeyi reddeden doktoru çok da haksız bulamıyorum.

Malumat ama o durumda, baska bir hastaneye sevk etmeleri gerekmez miydi? Tabi ki onlar da insan, bunu anlayabiliyorum ama bir kez bu yapilmaya baslanildiginda, ayrimciligin onune gecmek imkansiz olur.

Geldim geldim. Olay çok abartıldı. Hiv pozitif hastanin, diğer hastalardan farkı yok. Ne yani "aman nasıl olsa bulaşıcı hastalığı yok kafamiza göre davranalim" demiyoruz. Genel sterilite kuralları uygulanır. Zaten çoğu malzeme dispozıbıl (tek kullanımlık). Önemli olan başka hastalara bulaşmanın engellenmesi. Doktor kendisini korur. Bariyer eldiven olsa iyi olur. Ama olmazsa giy çift eldiven yap ameliyatını.

Doktorun hasta seçme hakkı olmalı. Ama bu gibi durumlarda değil. Mesela adam gelmiş sana hakaret etmiş. Artık aranızda doktor hasta ilişkisi bozulmuş. Sizin yapacağınız işi yapacak alternatif doktorunuz var ise o takip ve tedavi etsin. Çünkü hasta artık size guvenmeyecek ve gereksiz gerginlik olacak.

Tekrar söylüyorum. Bulaşıcı hastalık taşıyan hasta cerrahisinde ameliyathane disiplini değişmez. Ekstra temizlik yapılmaz. Ameliyat sonrası ameliyathaneye karantina uygulanmaz yada kapatılmaz.

ya zaten imkanları daha iyi olan bir hastane alternatifi için de reddetmiş olabilir doktor, haberi okuduğum sitede hastanenin yeterli bir hastane olmadığı ama buna rağmen ameliyat yapıldığı söyleniyor. daha iyi bir eldiven taksaydı denmiş, onu doktor da akıl etmiştir heralde. :) ama yoksa adam ne yapsın?
hasta reddetme durumu da muhtemelen her olay için gerçekleşmiyor bu suistimale kapalı bir konu. az önce bi yazı okudum o konu hakkında da, hasta reddedebilmek için bazı şartlar gerekiyor ama "doktorun hasta reddetme lüksü yok eşek gibi bakacak" gibi bir durum anladığım kadarıyla söz konusu değilmiş.

Ay iyki doktor deyilim
Konuyu tartisma bolumune tasidim:aeg: editor olmak da zor ajsgsjs

Yorumlarda klasik comarlama tavrı görüyorum. "seve seve ameliyata girecek, mecbur, görevi, yemin etti.." tarzı yazanlar çoğunlukta. Kardeşlerim. Yok öyle bir dünya. Bakkaldan kola alırken ne diyorsun, bir kola alabilir miyim. "ver lan oradan kola parasıyla değil mi" dersen ne olur. Şık olmaz. Bakkal kovar seni. Biz bakkal olmadigimizdan öyle davranmıyoruz elbette. Ama efendi olmak her zaman iyidir. Uyumlu adamın işini Allah kolaylaştırır. Uyumlu olun. Doktor babanın uşağı değil. Vergi dairesinde ağzında sakız seni it yerine koymayan yeni yetme kıza bile atarlamiyorsan hastanede de benzer davran. Hastane stres atma yeri değil. Unutma. Hastanede herkesin işi acildir. Herkes mağdurdur. Herkes gergindir. Bunlar seni farklı yapmaz.

Ölümcül enfeksiyon taşıyanları bir bölgeye tıkıp bombalayalım mantığının bir kaç tık altı.
Hekim ilgili virusun/bakterinin/parazitin vb (artık enfeksiyon ve antijen her neyse) onun doğasını bilir,ona göre kendisini korur zaten.
Veba hivden çok daha öldürücü bir bakteriyel hastalık mesela.
İnsan vebası eradike mi bilmiyorum ama öyle olsa dahi tekrar çıkmayacağı asla garanti değil.
Pandemik,korkunç bir veba salgını çıksa hekimlerin mikrobiyologların kendini eve kapaması doğal bir hak olarak değerlendirilebilir mi?
Ya da daha basit çocuğunuzu kuduz bir köpek ısırsa ve bu işin ehli bir hekim/virolog o anlık bir zaafla çocuğunuzu red edebilse/öyle bir hakkı olsa (ki erken ve etkili müdahalede bir şeyler yapılabiliyor) temel hak olarak değerlendirebilir misiniz?
Davulun sesi uzaktan daima hoştur.

"doktorun hasta reddetme lüksü yok" diye bir şey var ama " eşek gibi bakacak" kısmı diye bir şey yok

Sen gidersin adam gibi derdini anlatırsın karşındaki insanın doktor olduğunu unutmadan

O da insan gibi seve seve sana yardımcı olur artık ameliyat mı ne gerekiyorsa zaten onu yapar...

Bu arada davulun sesi uzaktan hoş gelir gerçekten !

Olayın asıl sebebi "doktor" "hekim" farkı aslinda. Ne zaman bizi hizmet sektöründe işçi haline getirdiler o zaman iş bitti. Siz doktordan erdem özveri ve adamlık bekliyorsunuz ama ama adamı burger king kasiyeri yerine bile koymuyorsunuz. "bana ne ağbi doktor olmuşsa. Olmasaymis. Zaten hepsinde bi hava afra tafra. Bi boktan da anlamıyorlar zaten. Biz de inşaat muhendisiyiz bizim de işimiz zor. Naapalim yani" tavriniz devam ettikçe burnunuz boktan kurtulmayacak. Bizi ite yem ettiklerinde sesiniz çıkmadı. Malpraktis yasasıni avuclariniz patlayana kadar alkisladiniz. Cezasını çekecek o doktor. Tabiiii yargılansınlar adam olsunlar" dediniz. bak şimdi üniversiteleri mali batağa sokup kapatmaya zorluyorlar (akademik olarak zaten bitmislerdi. Cami hocasından farksız adamlar var hepsinin dekan koltuğunda) Yine sesiniz çıkmıyor. Hastaneye eczaneye hemşireye doktora bu kadar düşman olup sonra insan üstü performans beklemeniz çok komik. Olm biz evliya falan değiliz. Etten kemikten insanlariz. Düşmanın ben değilim. Sistem. Sadece o kadar çakal ki bizi birbirimize kirdirip aradan sıvışıyorlar :)

Hivli hasta trafik kazası geçirdi ve acilen ameliyata girmesi gerekiyor yoksa ölecek diyelim, şimdi bu durumda bir doktor ben o ameliyata girmem, ölürse ölsün diyebilir mi? Hipokrat yeminine sadık kalmamak değil mi bu? Bir insanı ölüme terk etmek değil mi? Doktorsan kendi önlemini alıp o ameliyata gireceksin, girmek zorundasın. İşini yapıcaksın kim olursa olsun sağlıkçı olarak yardım edeceksin. Doktorun hasta seçme hakkı yoktur , olamaz!

Doktor bu hasta ölmeyecek ona göre!!!

Geri