Doktorların Hasta İçin İsteyeceği Tahlillere Kısıtlama

Konu sahibi son olarak 13 gün önce görüldü
Fx1M3WF.md.jpg

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: "Tedaviyi geciktirir"

FİRUZE ŞENAVCI / KORKUSUZ

Sağlık sistemini içinden çıkılmaz hale getiren iktidar, “tasarruf” adına akla zarar bir uygulama başlattı. Sağlık Bakanlığı’nın ‘Akılcı Test İstem Listesi’, tüm devlet has tanelerinin ve SGK ile anlaşmalı özel hastanelerin bilgisayar sistemlerine yerleştirildi. Doktorlar artık sadece bu listedeki test ve tahlilleri isteyebilecek.

DOKTORLARDAN TEPKİ YAĞDI

Pazartesi başlatılan uygulamaya Türk Tabipleri Birliği’nden büyük tepki geldi:

“Örneğin çocuk endokrinolojide görevli hekimler, hasta için ‘trigliserid’ testi isteyemeyecek. Bu kısıtlamalar tedaviyi geciktirir. Hem hastaya zarar verir, hem hekim bağımsızlığına darbedir. Çünkü tetkik, teşhis ve tedaviye hekim karar verir.”

KAYNAK

Ya bırak ya. İşin içinde olmasak yiycez.

Çok gereksiz test isteniyor. Hastalar da baskı yapiyo doktora ona da bak buna da bak diye. İyi oldu. Ayda bir B12 bakmak nedir. Tutturmuslar bi D vitamini.

Git plajda köfte ekmek ye iki vitaminin de yükselir.

Tıp böyle bişi degil.

Çok gereksiz test isteniyor. Hastalar da baskı yapiyo doktora ona da bak buna da bak diye. İyi oldu.
Katılıyorum hocam bu test durumları sarı serum vıttırı vızıkları tamamen hasta dayatmaları doktor gerekli gördüğü testleri yapıyor zaten

Katılıyorum hocam bu test durumları sarı serum vıttırı vızıkları tamamen hasta dayatmaları doktor gerekli gördüğü testleri yapıyor zaten
Ya kuşum o da dert değil ki.
Doktorun kafasında ön tanı olacak ki ona göre test isteyecek. Bizimkiler önce test istiyo, bozuk çıkanı tedavi etmeye çalışıyor. Öyle şey mi olur. Ben apandisit olmuşum adam bana kolesterolün var diyo mesela. Naalakası var

Çok gereksiz test isteniyor. Hastalar da baskı yapiyo doktora ona da bak buna da bak diye. İyi oldu. Ayda bir B12 bakmak nedir. Tutturmuslar bi D vitamini.

Git plajda köfte ekmek ye iki vitaminin de yükselir.

Tıp böyle bişi degil.
Hastanın ilaç önerdiği durumlar da var, bu cesareti nereden aldıklarını anlamak mümkün değil. O kadar iyi biliyorsan doktorda ne işin var? İnternette okumuş ya da biri tavsiye etmiş diye o ilacı yazdırmaya çalışıyor.

Hastanın ilaç önerdiği durumlar da var, bu cesareti nereden aldıklarını anlamak mümkün değil. O kadar iyi biliyorsan doktorda ne işin var? İnternette okumuş ya da biri tavsiye etmiş diye o ilacı yazdırmaya çalışıyor.
Ya internette okusun okumasın demiyorum ama adam hürriyet com okuyuyo. Sanki bana LANCET okumuş, pubMED okumuş.

geçen sırt ağrısından özele gitmiştim emar röntgen ne varsa yağdırdı
belki sadece tutulmuştur dedim yok iyice bakalım falan
krem verip gönderdi
neyse tamamlayıcı halletti
hayırlısı

Özelde Bazı doktorlar adam seviyolar!
Mr ve röntgen çektirdi geçen ay doktorun biri.
Hayır yani mr da görünecek zaten aynı bölgeden bi daha rötgen neden çektireyim ki?

“Örneğin çocuk endokrinolojide görevli hekimler, hasta için ‘trigliserid’ testi isteyemeyecek. Bu kısıtlamalar tedaviyi geciktirir. Hem hastaya zarar verir, hem hekim bağımsızlığına darbedir. Çünkü tetkik, teşhis ve tedaviye hekim karar verir.”

Bazı doktorların yılların tecrübesine dayanan nokta atışı tahminleri var ve ona da uygun tahliller isteyip teşhisi doğruluyorlar ancak genç hekimler için biraz zorlayıcı olabilir. Tabii ki hekim zorunlu görüyorsa o tahlil-test yapılacaktır.

Özel hastanelere yönlendirme cabaları gibi geliyor artik bana bunlara .

Özel hastanelere yönlendirme cabaları gibi geliyor artik bana bunlara .
Yoğunluk nedeni le devlet ya da üniversite hastaneleri aylarca bir türlü sıra veremiyorlar ve sanırım o sorunu aşma çabası.

Geri