Doğu Ve Batı Kültürü

Konu sahibi son olarak 2617 gün önce görüldü
Doğu ve Batı Kültürü

Bir insanın ister inancı olsun, ister olmasın sanırım ona kendine yabancı olan kültürler daha hoş geliyor. Çünkü kendi kültürünü oldukça içine sindirmiş bir insan kendine yabancı gelen konu daha çok ilgisini çekiyor.

Ruyada-Kilise-Gormek.jpg

cami5.jpg

Ben ne zaman tarihi kiliselere ziyarete gitsem orası bana çok hoş gelir, çünkü oradaki sessizlik ve renkler beni hep dinlendir. O mekana dini açıdan değil de kendi içgüdülerini kullanarak bakmak gerek.

İstanbul'da da camilerde ezan okunmaya başladığı anda turistlerin durarak, dinleyip zevk aldıklarını görüyorum.

Ama genellikle bu gördüğüm insanlar Slav ya da İspanyol oluyor. İngilizler, Almanlar gibi milletler doğu kültürlerine ilgi duymuyor. Balkanlarda yaşayan insanlar batıdan çok doğuya ilgi duyuyor ve merak ediyor.

Acaba biz niye bizden daha doğu bölgelere ilgi duyamıyoruz da batıya büyük bir özenme içindeyiz? İşte bunu tamamen kapitalizm sağlıyor. Bu sistem doğu insanlarını fakir bırakıp, cahilleştirip insanları batıya özenmeye zorluyor.

300px-Balkan_topo_en.jpg

Peki Balkanlar Neden Doğuya İlgi Duyuyor?

Bunun sebebini tam olarak bilme gibi bir şansımız yok. Ama geçmişte Türkler Balkanlarda yaşayıp, doğunun kültürünü batıyla birleştirip bir köprü haline getirmişlerdir. Dillerine, kültürlerine, yemeklerine, şarkılarına ve dinlerine izler bırakmışlardır.

Ama bu olaylar tamamen bu birleşmeyi sağlayamaz. Bence bunun en büyük sebebi Balkan halklarının daha aydın ve geçmişte sosyalist insanlar olmalarıdır. Fazla kibirleri yok.

Çünkü Balkanlar asıl cevherin bizde olduğunu biliyor. Ama biz farkında değiliz.

Geri