Doğu Türkistan'lı Bir Çocuğun Ramazan Günlüğü

Konu sahibi son olarak 3 gün önce görüldü
rQ7NZV.jpg

Benim adım Aziz Tursuncan. Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'ye oldukça yakın olan Beşbalık'ta orta okula gidiyorum.

Bugün Ramazanmış. Gece vakti ne olduğunu anlayamadım ama babam yanıma gelerek birden beni yatağımdan kaldırdı.
- "Ne oldu baba?" diye sordum.
- "Bugün Ramazan'ın ilk günü. Müslümanlar oruç tutar. Oruç tutmak için ise sahura kalkarız. Bu sünnettir..." dedi.

Gece vakti yenilen yemeğin ismi sahurmuş. Babam elimden tuttu ve beni yemek için mutfağa doğru götürdü. Hayret! Acabâ niye ışıkları yakmamışlar? Elimi ışığı yakmak için uzatırken babam beni engelledi.

- "Yapma yavrum; Hıtaylar (Çinliler) sahura kalktığımızı görürse, bizi hapse atarlar." dedi.
- "Ama onlara ne oluyor baba?" dedim.
- "Onlar kâfir oğlum! Bizi dinimizden soğutmak için ellerinden geleni yaparlar. Unutma ağabeyin, Barın Cihâdinda şehid edilmişti. Sana anlatmıştım. Hatırlamıyor musun?" dedi.

Evet... Hatırlıyordum. "Allah'in ismini yüceltmek için ağabeyin şehid oldu" demişti babam. Uygurların bağımsızlığı için...

Saat 06.00 olmuş. Annem beni yatağımdan kaldırdı.
- "Unutma oğlum. Bugün oruçlusun. Akşama kadar hiçbirşey yemeyecek ve içmeyeceksin. Söz mü?" dedi.
- "Söz..." dedim.

Annem beni okula bırakırken, sabahları Hıtay(Çinli) öğretmenlerin bizlere zorunlu olarak yaptırdıkları spor için herkes sıraya girmeye baslamıştı bile...

Sabah sporunu tamamladıktan sonra; sınıflara geçtik. Bu arada saat 07.00 olmuştu. Hıtay(Çinli) öğretmenimiz bize anlayamadığımız bâzı şekiller ile Hıtayca(Çince) öğretmeye çalışıyor ve Uygurca konuştuğumuz zaman bizi dövüyor. Hiç anlayamıyorum...

Vakit geçiyor ve öğlen tâtili yaklaşiyordu. Öğlen tatilinden önceki son teneffüste Hıtay(çinli) ögretmen beni yanına çağırdı. Çok güzel bir Uygurca ile;

- "Gel bakalım Tin Suan. (Bana verdikleri Hıtayca isimdi bu) Seninle biraz konuşalım. Annen, baban nasıl?" diye sordu...

Benimle böyle yakından ilgilenmesi çok hoşuma gitmişti. Gâliba artık dayak yemeyeceğim diye düşünüyordum.

- "Çok iyiler öğretmenim." dedim.
- "Siz evde neler yapıyorsunuz çok merak ediyorum? Hadi bana dün akşamdan beri neler yaptığınızı ve vaktinizi nasıl geçirdiğinizi anlat bakalım." dedi.

Öğretmenimin benimle ilgilenmesini kıskanan arkadaşlarım olduğunu bilerek keyifle cevap verdim;

- "Akşam babam geldi. Onunla oturduk akşam yemeği yedik. Televizyon seyrettik. Sonra da yattık."
- "Bu kadar mı?" dedi.
- "Haaa, bir de gece kalkıp yemek yedik. Biz Müslümanız, oruç tutarmışız. O yüzdende gece yemek yemeliymişiz. Sonra akşama kadar hiçbirşey yememeliymişiz" dedim.

Öğretmenim birden ayağa kalktı, okul müdürünün ve onun yanındaki asker kıyâfetlı adamın yanına doğru koşmaya başladı. Benimle ilgilenmekten vazgeçmişti anlaşılan. Beni göstererek birşeyler anlatmaya başladı. Benim ne kadar iyi bir öğrenci olduğumu anlatıyordu muhakkak!

Ögle yemeğinden önceki son dersimizde bitmişti. Birazdan öğle yemeği vakti gelmişti. Birden aklıma annemin söyledikleri geldi. Ona söz vermiştim; yemek yemeyecektim. Demekki o yüzden annem bugün öğle yemeği koymamıştı çantama. Zaten Hıtay(Çinli) öğretmenler ve öğrenciler hâricinde bize yemek vermiyorlar.

Hıtay(Çinli) öğretmenim beni yanına çağırdı ve bugün öğle yemeğinin bedâva olduğunu söyledi. Allah Allah? Normal zamanlarda bir kalem istediğimizde bile bize dayak atan Hıtaylar(Çinliler) yemek veriyorlardı.

-"Teşekkur ederim öğretmenim ama ben yemek yiyemem. Çünkü bugun anneme söz verdim yemek yemeyeceğime dair." dedim.

Suratımda patlayan tokatın acısını akşam olmasına rağmen geçmemişti. Hıtay(Çinli) öğretmen tokadı attıktan sonra, zorla bana yemekte yedirmişti. Anneme söz vermiştim. Ne yapacağım şimdi?

Eve doğru giderken akan gözyaşlarıma hâkim olamıyordum. Anlayamıyordum?
Müslüman olmak mı yasaktı?
Uygur olmak mı?
Yoksa anneye söz vermek mi yasaktı?

Birden aklıma yan evde oturan arkadaşım Rahimullah geldi. Babası ona Kur'an öğretirken yakalanmıştı ve babasıyla annesini hapse atmışlardı. Rahimullah'ıda Urumçi'deki bir yetimhaneye vermişlerdi. Annemler konuşurken duymuştum. Rahimullah artık hiç Uygurca konuşmuyormuş. Ben Hıtayim(Çinliyim) diyormuş...

Uzaktan evi görüyorum ancak evin önündeki askeri arabada neyin nesi acaba? Yaklaştıkça annemi ve babamı, askerlerin dövdüğünü gördüm. Babam "Allah-û Ekber" diye bağırıyor. Annem ise gözyaşları içerisinde. Onlara doğru koşmaya başladım. Birden bir asker tuttu beni. Annem bağırmaya başladı;

- "Bırakın oğlumu...."

Arkasındaki askerin dipçik darbesi ile bana doğru devrildi annem. Artık hiç sesi çıkmıyordu. Babam ise gözleri ve elleri bağlanmış olmasına rağmen hala "Allah-û Ekber" diye bağırıyordu.

Beni tutan askerin elinden kurtulmaya calışırken bir Hıtay(Çinli) kadının bana doğru yaklaştığını gördüm. Beni tutan askere;

- "Çocuk bu olmalı. Götürün" diye emir verdi...
- "Bırakın beni! Bereye götürüyorsunuz? Babamı, annemi istiyorum ben. Nereye götürüyorsunuz beni?" dedim.
- "Artik URUMÇİ'de yeni bir evin olacak Tin Suan, merak etme." diye cevap verdi...​

Filistiiiinnnn diye kendinden geçenler ..
Arakancılar ..
Kobaneciler ..

DOĞU TÜRKİSTAN İÇİN AĞLAYIN BİRAZDA .. Merak etmeyin ırkçı olmazsınız ..

Filistiiiinnnn diye kendinden geçenler ..
Arakancılar ..
Kobaneciler ..

DOĞU TÜRKİSTAN İÇİN AĞLAYIN BİRAZDA .. Merak etmeyin ırkçı olmazsınız ..

Olurmu hiç hocam.
Onlar için varsa yoksa arap yarımadası var.
Rabia işareti yapanlar Mısır için sokaklara dökülenler hiç bir tanesini görebiliyormusunuz ortalıkta göremezsiniz. Çünkü onlar Müslüman Türk'ü ümmetten saymaz.

Olurmu hiç hocam.
Onlar için varsa yoksa arap yarımadası var.
Rabia işareti yapanlar Mısır için sokaklara dökülenler hiç bir tanesini görebiliyormusunuz ortalıkta göremezsiniz. Çünkü onlar Müslüman Türk'ü ümmetten saymaz.

Bilirim o hastalıklı kafaları .. Altından klozetlere zıçan Arapların pokuna kadar gözyaşı dökmeyi ümmetçilik sananlar, Türki bir Müslümanın mezalimini dile getirmeyi " acaba ırkçılık olurmu ki " diye kafalarında tartarlar .. ÇÜNKÜ EZBERE MÜSLÜMANLAR HAYBEYE İNANALAR ..

Hber paylaşalı bir saat olmuş insanlar hakkında bu kadar erken karar verip hüküm yapıp keşke günaha girmeseniz kul hakkı günahtır.
Paylaşım çok güzel ve özel yorumlarda güzel ve özel olmalı.

Hber paylaşalı bir saat olmuş insanlar hakkında bu kadar erken karar verip hüküm yapıp keşke günaha girmeseniz kul hakkı günahtır.
Paylaşım çok güzel ve özel yorumlarda güzel ve özel olmalı.

Bu erken karar vermek değil arkadaşım.
Bu zulüm sadece bu Ramazan ayında yapılmıyor ve yeni olan bir şey de değil. Yıllardır var olan bir şeye tepkisiz kalan toplumun bazı kesimlerine sözlerim. Ve yine tepkisiz kalan Devletin üst düzey yöneticileri yani Başbakan Cumhurbaşkanı ve onların Bakanları ve vekillerine benim bu sözlerim.
Kusura bakmayın ama bunların hiç birinden bugüne kadar bir açıklama bir kampanya veya bir girişimde bulunduklarını görmedim.
Ben Kul Hakkının ne olduğunu çok iyi bilirim peki siz peşin hükümlü olup bana kul hakkına giriyorsun günaha giriyorsun diyerek benim hakkımı yemiş olmuyormusunuz ?

Bu erken karar vermek değil arkadaşım.
Bu zulüm sadece bu Ramazan ayında yapılmıyor ve yeni olan bir şey de değil. Yıllardır var olan bir şeye tepkisiz kalan toplumun bazı kesimlerine sözlerim. Ve yine tepkisiz kalan Devletin üst düzey yöneticileri yani Başbakan Cumhurbaşkanı ve onların Bakanları ve vekillerine benim bu sözlerim.
Kusura bakmayın ama bunların hiç birinden bugüne kadar bir açıklama bir kampanya veya bir girişimde bulunduklarını görmedim.
Ben Kul Hakkının ne olduğunu çok iyi bilirim peki siz peşin hükümlü olup bana kul hakkına giriyorsun günaha giriyorsun diyerek benim hakkımı yemiş olmuyormusunuz ?
Bu forumdakiler içindi yorumum.Yorum yapmayan konuyu önemsemeyen üyelere seslendiğinizi düşündüm.
Müslümana zulüm İslamiyetin doğuşundan başladı halada devam etmekte evet haklısınız.
Bu konuya tüm İslam devletleri birlik olup el atmalılar.

Hey ALLAH'ım Ya Rabbim :)

Sanki yorumlarım özel ve güzel olsun diye uğraşıyorum !!!
Yorumum geneledir .. YILLARDIR GÖRDÜĞÜM İZLEDİĞİM O İÇİ BOŞALTILMIŞ ÜMMETÇİLİK ANLAYIŞIMIZA O İKİ YÜZLÜLÜĞÜMÜZE O MÜNAFIK TAVRIMIZADIR ..

Önce okumayı ve okuduğunuzu anlamayı öğrenin ..

Bu forumdakiler içindi yorumum.Yorum yapmayan konuyu önemsemeyen üyelere seslendiğinizi düşündüm.
Müslümana zulüm İslamiyetin doğuşundan başladı halada devam etmekte evet haklısınız.
Bu konuya tüm İslam devletleri birlik olup el atmalılar.

Ben burada ki üyeler için yapmadım o yorumu. Netice de burası bir paylaşım sitesi ve paylaşımları anında görmek mümkün değil, saatler sonra da görürsünüz ve isterseniz yorumunuzu eklersiniz. Ama burada da eğer belirttiğim tarzda insanlar varsa onlar üstüne alınabilir benim için bir sakınca yok.
Benim derdim Mısır için nasıl üzülen insanlar neden bu Uygur Türkleri için kılını kıpırdatmıyor,
Suriye için üzülen onları ülkeye alan insanlar ve onları alkışlayanlar neden hiç kılını kıpırdatmaz.
Laf açılınca orası özerk bölge Çin yönetiminde diyerek kestirip atan. Ama konu suriye ve Mısır olunca onların her türlü iç işlerine karışan bir iktidar vardı 1 ay öncesine kadar.
Benim derdim Türkleri ve Türkmenleri görmezden gelerek bütün derdi arap yarımadası olan insanlarla. Bunu yapan benim öz babam bile olsa onun da benim gözümde Müslümanım diye geçinen sahtekar ve palavracılardan farkı kalmaz ve Allah ona hak ettiği cezayı versin isterim

Ben burada ki üyeler için yapmadım o yorumu. Netice de burası bir paylaşım sitesi ve paylaşımları anında görmek mümkün değil, saatler sonra da görürsünüz ve isterseniz yorumunuzu eklersiniz. Ama burada da eğer belirttiğim tarzda insanlar varsa onlar üstüne alınabilir benim için bir sakınca yok.
Benim derdim Mısır için nasıl üzülen insanlar neden bu Türkmenler için kılını kıpırdatmıyor,
Suriye için üzülen onları ülkeye alan insanlar ve onları alkışlayanlar neden hiç kılını kıpırdatmaz.
Laf açılınca orası özerk bölge Çin yönetiminde diyerek kestirip atan. Ama konu suriye ve Mısır olunca onların her türlü iç işlerine karışan bir iktidar vardı 1 ay öncesine kadar.
Benim derdim Türkleri ve Türkmenleri görmezden gelerek bütün derdi arap yarımadası olan insanlarla. Bunu yapan benim öz babam bile olsa onun da benim gözümde Müslümanım diye geçinen sahtekar ve palavracılardan farkı kalmaz ve Allah ona hak ettiği cezayı versin isterim
Dediğim gibi birlik ve beraberlik gerekiyor diye düşünüyorum. Müslümanlara daha doğrusu insanlığa zulme hep beraber dur demek gerekiyor.
Bunlar içinde eylemler yapılabilir mesela :)
Mesela bir insan sevilmeyince ne yapsa yaranamaz sevilmez ya Hükümet sevilmeyince de kimin yanında olsa kimi savunsa hep kötü bir şey yapıyormuş gibi bakıldı.
Neyse umarım bundan sonraki hükümet daha duyarlı olur.

Dediğim gibi birlik ve beraberlik gerekiyor diye düşünüyorum. Müslümanlara daha doğrusu insanlığa zulme hep beraber dur demek gerekiyor.
Bunlar içinde eylemler yapılabilir mesela :)
Mesela bir insan sevilmeyince ne yapsa yaranamaz sevilmez ya Hükümet sevilmeyince de kimin yanında olsa kimi savunsa hep kötü bir şey yapıyormuş gibi bakıldı.
Neyse umarım bundan sonraki hükümet daha duyarlı olur.

Hükümete öyle bakılmadı.
Ne yazık ki hükümet kendisine öyle bakılmasını sağladı. Bir taraf için çırpınıp bir taraf için hiç bir şey yapmazsanız ben böyle düşünürüm. Siz de bir koyu AKP 'li olarak o hükümetin bu konuda yaptığı yanlışı dile getiremiyorsunuz ve ne yazık ki görmezden geliyorsunuz. O hükümetin iyi yaptığı şeyler varmıdır elbette ki vardır her yaptığına kötü diyemeyiz. Ama bunların yanında yapmadığı veya istemeyerek söylüyorum yapmak istemediği şeyler varki bu Uygur Türkleri konusu da onlardan birisi. İyi yaptığına iyi diyorsak kötü yaptığına da kötü diyebilmeliyiz en azından diyemiyorsanız bile deneyin lütfen. O zaman göreceksiniz ki ülkeniz daha çok kazanacak ;)

Hükümete öyle bakılmadı.
Ne yazık ki hükümet kendisine öyle bakılmasını sağladı. Bir taraf için çırpınıp bir taraf için hiç bir şey yapmazsanız ben böyle düşünürüm. Siz de bir koyu AKP 'li olarak o hükümetin bu konuda yaptığı yanlışı dile getiremiyorsunuz ve ne yazık ki görmezden geliyorsunuz. O hükümetin iyi yaptığı şeyler varmıdır elbette ki vardır her yaptığına kötü diyemeyiz. Ama bunların yanında yapmadığı veya istemeyerek söylüyorum yapmak istemediği şeyler varki bu Uygur Türkleri konusu da onlardan birisi. İyi yaptığına iyi diyorsak kötü yaptığına da kötü diyebilmeliyiz en azından diyemiyorsanız bile deneyin lütfen. O zaman göreceksiniz ki ülkeniz daha çok kazanacak ;)
Ben bu konuda cok şey bilmiyorum bildiğim tek şey AKP her zaman Müslümana zulme dur dedi ve bu yüzden ülkesindeki muhalefetten bile yeri geldi ne sözler duydu.
Dediğim gibi AKP nin yapmadığı yapamadığı her şeyi Selo ve muhalefet partiler yapar bizde seviniriz elbet yeter ki ortak nokta zulme karşı durulsun.

Yorum yapmayacaktım bazı hassasiyeti olan arkadaşlar yanlış anlayabilir diye ama bir deneyelim.

Bazı şeylere dikkat çekmesi açısından evet, önemli sayılabilir. Çünkü Çin din ve etnisite konusunda oldukça baskıcı bir tutum sergiliyor topraklarında, bu da kendine insan diyen herkesin karşı durması gereken bir şey. Ama ortada realite varken bu yazıya ne gerek vardı? Tüm Uygur Türkleri gerçekliğini "gerçek" haberler ile olaylar ile görüyor, biliyor, üzülüyoruz. Ama bu ajitasyon içeriği gerçekten sadece duygu sömürüsüne ve olayların ciddiyetini yitirmesine neden oluyor gibi.

İnternette de bulabileceğiniz gibi (ve tahmin ettiğiniz gibi) bu bir hikaye. Yani gerçek değil. Tabii ki bahsedilen olayların gerçeklik payı vardır, bunu inkar etmemekle birlikte gerçek değil dediğim şey şu günlük. Bu günlük ne bir Uygur çocuğunun günlüğü ne de orada yazılmış bir şey. Bir facebook sayfasında yayınlanıp dolaşmaya başlayan bir metin. Amatörce yazılmış, duygu sömürüsüne oynanmış lakin unutmamak gereken bir şey var. Bu hikaye her ne kadar sahte olursa olsun; Müslüman, Türk vs. hiç fark etmez birileri orada acı çekiyor, baskı altına alınmaya çalışılıyor, asimile edilmeye çalışılıyor.

Ha belki benim elimden gelen bir şey yok, orası ayrı lakin STK ve dernekler aracılığı ile bir nebze de olsa Çin hükümetine karşı bir kamuoyu baskısı uygulanabilir. Burada ah-vah etmenin kimseye bir faydası olmayacağını hepimiz biliyoruz, birbirimizi kandırmayalım.

Hikayeye amatör dememin sebeplerini yazacaktım lakin uludağ sözlük'te bir eleman gayet güzel derlemiş ben de direk buraya aktarmakta sakınca görmüyorum.

-çocuğun ramazan ve sahuru ilk kez, sahura kaldırıldığı gece öğrenmesi gibi..
-abin şehit oldu, anlatmıştım hatırlamıyor musun? gibi abinin şehit edildiğini ima eden basit oyunlar..
-tüm kelimeler normal türkçeye çevrilmişken "hıtay" kelimesinin çevrilmemiş olması, "bakın bunu yazan gerçek bi türkistanlı, onlar çinlilere hıtaylar der" havası verilmeye çalışılmış..
-"benimle böyle yakından ilgilenmesi çok hoşuma gitmişti. galiba artik dayak yemeyeceğim diye düşünüyordum." çinli hocalar yürkistanlıları hep döverdi mesajı.. doğruluğu var mıdır? bence vardır.. ancak yine yanlıs anlatım şekli ile yazarın türkistanlı olmadığını ispatlar..

neyse efenim,

her cümlesi ile fake olduğu aşikar bi sözde günlük.. bişeylere dikkat çekilmeye çalışılmış, aferin..

Bir kere daha tekrar edeyim de gereksiz bir tartışma vuku bulmasın:

Bu hikayenin sahte ve ajitasyona yönelik olması Uygur Türklerinin acılarını, yaşadıkları zorlukları gözümde değiştirmez. Sadece paylaşan arkadaşa önerim, böyle ajitasyonlar yerine realiteye dönük şeylere ilgi beklerse belki de birilerinin bir faydası dokunabilir.

Allah Uygur Türklerini korusun,kollasın.
Yoksa insanlardan onlara bir fayda gelmeyecektir,herkes vıdı vıdı yapar damarları kabarır bağırır çağırır sahiplenir. Sonra vur davulcu davula ..
Filistine,veyahut diğer yerlere gelen tepkilerde böyleydi aslında farkı yoktu vay efendim filistini çiğnetmeyiz falan dediler,Mescid-i Aksa'ya giremiyorlar şimdi.

Geri